8 juni: Toelichting op recente e-mail storingen

In het kader van openheid en transparantie melden wij onze storingen hier en op onze storingspagina (www.freedom.nl/storingen) en verstoppen de storingen liever niet achter een postcode check.
Naast het melden vinden we dat we ook toelichting kunnen geven in het geval van (grote) storingen.

Hieronder de toelichting op recente e-mailstoringen vanuit onze partner Soverin.

Mail incidenten
De afgelopen periode hebben we een aantal korte en 2 langere e-mailstoringen gehad, dit is niet zoals het hoort. Hieronder willen we graag toelichten wat er gebeurt is en wat we doen om het probleem op te lossen.

Wat is er gebeurd

Het goede:
Onze mail infrastructuur wordt momenteel gehost bij Hetzner op ‘bare-metal’ hardware. Door een architectuur met heel hoge redundancy verspreid over vele data-centra van Hetzner hebben we hier jaren lang stabiel kunnen groeien. De hoge beschikbaarheid en mogelijkheid tot zeer snelle uitbreiding in aantal servers in combinatie met de hoge privacy van bare-metalservers bij een partner welke volledig in Europese (Duitse) handen is zijn kern-waarden voor onze vendor selectie geweest.

Het mindere:
De netwerk infrastructuur wordt volledig door Hetzner geleverd en beheert. Er zijn mogelijkheden tot het opzetten van virtuele connecties tussen de servers echter behalve basis configuratie hebben wij geen invloed op de inrichting en of kwaliteit.

Het probleem:
Inmiddels komen er zeer regelmatig (bijna dagelijks) korte interrupties in deze virtuele connecties voor, redundancy in de diensten helpt de impact hiervan te minimaliseren echter de afgelopen periode zijn de verstoringen soms zo groot dat de dienstverlening toch stil komt te liggen, al dan niet deels.
Het verplaatsen van containers helpt soms, maar effectief is de interruptie vaak net voor het afronden hiervan weer opgelost. Uiteindelijk hebben we meer controle over ons netwerk nodig, meer controle over onze ip-ranges (internet adresen), meer controle over de routering van het verkeer en vooral meer mogelijkheden tot ingrijpen ingeval van verstoringen.

De gekozen oplossing
Begin dit jaar zijn we gestart met het voorbereiden van de volgende generatie van ons platform. Inmiddels is duidelijk hoe dit er uit gaat zien: Om onze kern-waarden zo goed mogelijk te waarborgen en een zo stabiel mogelijke architectuur neer te zetten gaan we in samenwerking met Freedom Internet weer terug naar eigen hardware co-located bij Freedom Internet. Deze hardware wordt ook weer met hoge redundancy ingericht en krijgt 2 glasverbindingen via aparte routes naar het AMS-IX internet knooppunt.

De meeste hardware is binnen en wordt momenteel ingericht, we verwachten binnen enkele weken te starten met opleverings-testen alvorens de productie migratie te gaan doen. Deze migratie zal gradueel gebruikers gaan overzetten naar het nieuwe platform.

26 likes