ACM onderzoek Ziggo/KPN duopoly

Zie:
ACM:
https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-onderzoekt-toegangsregulering-telecomnetwerken

tweakers:
https://tweakers.net/nieuws/184226/acm-onderzoekt-of-toegang-tot-kpn-en-ziggo-netwerken-gereguleerd-moet-worden.html

Ik ben blij dat ze daar naar gaan kijken. Nu maar hopen dat er ook iets nuttigs uitkomt.

Ze zijn er al een tijdje mee bezig, maar de rechter vondt de vorige keer dat de ACM de zaak onvoldoende onderbouwd had en dat er dus wel twee concurrenten op de markt opereerden. En dat was voldoende…, het zou zomaar kunnen dat de huidige haast van KPN over glasvezel nav dit onderzoek aangewakkerd is. Want er wordt ook naar investeringsniveaus en resultaten gekeken.

Ooit (1998) betrokken geweest bij wat toen heette “Multi Provider Access” (zie xs blog) en geen succes gaf, weinig hoop dat ACM nu wel effect zal hebben. In Europa is de digitale agenda - waarin toegang - recent (2018) vastgesteld en dat zal wat tijd vragen voordat men daar betere toegang vastlegt.
De Nederlandse duopolie is en - ik vrees - blijft de oorzaak dat we hier meer betalen dan b.v. in Spanje.

1 like

Effectief zou internet als “nutsvoorziening” gezien moeten worden. Met dezelfde scheiding, netbeheerder & leverancier.

3 likes

Helaas kiest een riante meerderheid van de kiezers voor partijen die hun voorkeur geven aan “oplossingen via de markt”.
De term nutsvoorziening lijkt inmiddels een museaal begrip te zijn!

De mensen die het gevaar zien van cyberaanvallen en datalekken denken hier sinds een paar weken wel anders over. En mochten mensen er nog niet van doordrongen zijn, kijk dan eens welke impact dit heeft in Amerika. Wij blijven van dat soort praktijken niet verschoond, dus we zullen het Internet als zo danig, nadat het aan land is gekomen, wel moeten overwegen als nutsvoorziening. Doen we dat niet dan wordt het een echt Wild West. De ‘markt’ heeft laten zien dat ze het niet aan kan. Ik ben geen voorstander van politieke inmenging, maar een aantal elementen via Internet zullen wel gezekerd moeten worden via capabele organisaties.

2 likes

Vooral voor het infrastructurele stuk tussen huis en wijkcentrale is het denk ik van nationaal belang dat iedereen zo snel mogelijk op glas aangesloten wordt iedereen met een eigen vezel tot die wijkcentrale. Vanaf daar mag elke provider het zelf uitzoeken, maar deze constructie biedt wel maximale vrijheid in de keuze voor een aanbieder.

Dat zal met alle nieuwe glasvezelnetwerken dus niet meer het geval zijn, want al het nieuwe is GPON, waarbij je geen eigen vezel hebt.

1 like

Helaas de realiteit van de dag…