[Email:] Wensenlijst

Iedereen kan hier eigen wensen kenbaar maken, suggesties plaatsen die de dienstverlening en gebruikerservaring kunnen verbeteren.

Deze wensenlijst is voortgekomen uit het door @loopen topic over de beperkingen door PGP


Inventarisatie en status van wensen
  1. PGP sleutel behandeling op servers - ;
  2. POP-mail - (nog) niet beschikbaar en heroverwegingen
  3. Aliassen en Mailboxen - beschikbaar:
    5 mailboxen met ieder 12 @freedom.nl aliassen;
  4. Usenet - geen plannen voor usenet;
  5. Private hosting - staat op de planning;
  6. Forwarding functie @freedom naar extern @adres - beschikbaar via e-mail filter
  7. dark mode of custom CSS kan worden ingesteld voor de webmail - via workaround, Dark mode voor Elestic Skin zit nu in Roundcube 1.5 beta

1 like

Wegnemen beperkingen PGP met gebruik van webbrowser

Bij het lezen en verzenden van mail via de browser en het gebruik van PGP loop ik tegen een aantal hinderlijke beperkingen op.

  1. Als ik een bericht wil versleutelen dan gaat de server automatisch zoeken op openbare keyservers. Dat is op zich niet erg maar er is geen enkele controle op welke servers er gezocht wordt en als er geen publieke key wordt gevonden kan het bericht niet versleuteld worden.

Ik zou graag een mogelijkheid willen om deze servers zelf te beheren, zoals keyservers toevoegen/verwijderen alsmede een optie om een URL in te geven naar een private server waar de betreffende key te vinden is. Niet iedereen zet zijn publieke key namelijk op een bekende keyserver.

  1. Ik zou graag een mogelijkheid willen hebben om publieke keys op de server te bewaren als ASC-bestand. Hetzelfde idee als dat je in een email client een zogenaamde keyring gebruikt. Sommige partijen willen helemaal niet hun publieke sleutel op een openbare server plaatsen.

Dit hele verhaal is natuurlijk te omzeilen door de key te downloaden als ASC bestand en deze te uploaden naar een bekende keyserver, maar dat vind ik in strijd met de privacy. Ik wil niet zomaar andermans publieke key ergens op een server plaatsen als diegene dat niet zelf gedaan heeft.

Verder heb ik nog de wens om een nieuw gemaakte alias aan een bestaande PGP-sleutel toe te voegen. Nu moet de hele sleutel daarvoor opnieuw aangemaakt worden.

POP-mail

Uit nieuwsbrief 02 (11 februari 2020) “Zo overwegen we standaard VPN, een wachtwoordmanager en POP-mail.

Voor mij is POP een must have, weet iemand wat de status hiervan is bij Freedom (Soverin)?

3 likes

Ik zou graag aliassen voor mijn freedom.nl adres willen aanmaken.

Hmm, vaag. Hier had ik anderhalve week geleden al op gereageerd, maar ik kon ruim een week niet op deze community komen. Zijn er issues geweest met de community en daardoor zaken verdwenen?

Ok, dat is jammer. Ik was niet alleen mijn inloggegevens kwijt maar er zijn dus ook enkele entries verloren gegaan.
Het is niet anders, doen we het nog een keer :slight_smile:

Ik zit dus ook al geruime tijd met smaad op POP te wachten. Dan pas kan ik echt volledig over van XS4ALL naar Freedom.
Ik hou niet van mijn mail op de server van de provider houden. Wil het lokaal hebben.
Ik heb meerdere devices en de MacBookPro (MBP) doet POP, waarbij de mail nog een maand op de server blijft staan, zodat ik er met de iDevices die op IMAP geconfigureerd zijn bij kan.
Ik begrijp dat dat serverruimte kost, zeker ook voor verwijderde berichten en zo.
Maar zijn er concrete technische redenen om geen POP te willen bieden?

4 likes

Zoals vorige keer ook beschreven zijn er wel trucjes voor om voor Freedom via een mail rule (in Apple Mail) alle binnenkomende mail te verplaatsen naar een lokale folder en het dan daar bekijken en te beantwoorden, maar dat zou dan een afwijkende werkwijze vergen van mijn andere mailaccounts en dat is niet handig.

1 like

Grotere_MailBak ?

tot 5 mailboxen met ieder tot 12 aliassen: heerlijk!
( en dat al na 1 jaar Freedom Internet )
Ongetwijfeld komen er straks mensen, voor wie die 25 Gb totaal-opslag niet voldoende blijkt.
TIP:
Voeg een Gb-abonnement toe, waar mee je met een handvol Euro’s per maand er 25 Gb bij krijgt, en je totaal dus op 50 (of zelfs 75) Gb wordt.
Dit is ook een manier om Freedom weer een beetje financieel te helpen. En je hoeft voor die extra opslag niet weer een nieuw account te nemen.

1 like

Lijkt me inderdaad een erg goede aanvulling. (met het gevaar natuurlijk dat je nog minder vaak je mailbox opruimt :innocent: )

Graag zou ik toegang tot usenet willen via Freedom, ofwel een newsserver op Freedom.
Newsxs slaat soms een bericht over lijkt het.

1 like

De grootte van de mailbox staat toch los van de duur dat je mail erin blijft staan?

Ik heb dergelijke ruimte graag als webspace, zodat ik er bijvoorbeeld webalbums op kan publiseren. Maar die optie is er volgens mij nog niet.

Niet helemaal, want wanneer je iets ergens neerzet, dan heeft dat ruimte nodig en wanneer je dit daar langer wil laten staan, dan blijft die ruimte bezet en als je er dan nog andere dingen bij wil zetten en die ook lang (oneindig) wil laten staan, dan zal de ruimte een keer opraken.

Webhosting staat wel op de planning, maar wel wat verder in de toekomst naar ik heb begrepen.

1 like

Dat begrijp ik, maar bij mijn weten is het concept van IMAP dat het maar gedurende een bepaalde periode op de server blijft staan, standaard meestal maar 1 maand. Dat is dan vaak wel aan te passen, maar niet jaren of oneindig.

Als je bijvoorbeeld werkt met mailtemplates die je steeds hergebruikt voor het versturen van frequente mailtjes dan ga je al nat,

Maar misschien moet ik mijn kennis over POP3 versus IMAP weer eens wat opfrissen :smiley:

Prima, ben eerst nog wel even bezig met e-mailadressen omzetten nu we aliassen hebben.

Dan denk ik dat je kennis wat bijgeschaaft moet worden. Bij het IMAP protocol blijven de e-mails altijd op de server staan en zit daar de beperking over hoeveel je in je mailbox kan hebben.
Bij POP(3) worden de bestanden opgehaald naar je computer en kan je eventueel in je e-mailprogramma aangeven dat hij de laatste X tijd of berichten ook nog op de server moet laten staan. Hierbij is je eigen opslagruimte meestal de beperkende factor.

Beide methoden hebben zo z’n voor- en nadelen en iedereen moet voor zich bedenken wat hij liever gebruikt (mits ze beide aangeboden worden).

Ik draai zelf een mailserver met IMAP en heb daar nog berichten van 20jaar geleden op staan. Dus IMAP op zichzelf zal geen oude berichten weggooien.

Mijn oudste mail die ik heb staan is uit Mei 1999, zelfs nog met een kleine attachment eraan vast, en die staat nu dus gewoon bij Freedom in mijn email account.
Bij xs4all gebruikte ik ook al imap ipv pop. Alle mail die ik bij xs4all had staan, heb ik simpelweg overgezet naar Freedom.
Voordeel van imap is echt dat ik overal mijn mail kan bekijken, thuis op mijn eigen pc, onderweg op mijn mobiel, en indien nodig op mijn werk via webmail. Overal kan ik zien wat ik ontvangen heb en (soms ook best belangrijk) wat ik verzonden heb.

Enige beperking is dus de 25 GB, maar daar zit ik zelfs nog lang niet aan.

Dank voor de beknopte toelichting Subbink :slight_smile:
Ik zat gisteren even in te veel parallele discussies, dat werkte niet. Nu met meer focus is het verschil tussen POP en IMAP weer een stuk helderder. Ik had inderdaad wat zaken door elkaar gehaald.

Grootte van IMAP zal idd niet het issue zijn, tenzij het snelheid wordt van zoeken en ophalen van oudere mail/attachments.

Ik wil bij voorkeur mijn mailzaken lokaal houden en niet alles in de IMAP-server. Ten eerste vind ik lokale opslag veiliger en robuuster. Ten tweede kan ik met IMAP niet werken zonder verbinding.
Ik heb al sinds jaar en dag een POP-account (meerdere) die ik zo ingesteld heb op mijn hoofdsysteem en daar worden goede backups van gemaakt. Daarbij laat ik de mail 1 maand op de server staan, zodat ik alle recente mail ook vanaf mijn mobiele devices kan gebruiken. Op die mobiele devices is mail wel als IMAP geconfigureerd.
Dat vind ik de prettigste configuratie.

Dus die 25 GB mailruimte op de server kan wat mij betreft beduidend kleiner zijn :smiley: Dan kan ik die ruimte wel beter gebruiken.