Freedom TV en DRM

Weet iemand of er ook (delen) van Freedom TV ook echt volledig vrij te gebruiken zijn of zit het hele platform achter DRM?

Ik moet nog steeds over, maar zou TV enkel overwegen als het DRM-vrij is of als er in ieder geval mogelijkheden zijn om DRM-vrij een deel van de dienst te gebruiken dan wel een streven om hier naartoe te werken.

De naam “Freedom TV” belooft wat, maar ik vrees dat die eigenlijk net iets minder gepast is (waar ik op zich wel begrip voor heb, maar het blijft natuurlijk toch jammer).

Waarschijnlijk draaien die Amino’s gewoon Widevine. Ze zijn volledig tivoized in ieder geval. Het webplatform (de unicast-streams) van Canal Digitaal is ook volledig Widevine-afhankelijk. Je zou nog kunnen overwegen om, als je een tv-abonnement hebt, de multicast-streams te onderscheppen. Ik weet dat in het verleden, voordat Freedom bestond, mensen dat nog wel eens in VLC werkend hadden gekregen. Maar het zou me niets verbazen als dat tegenwoordig allemaal versleuteld is.

Als je geen blobs wilt, kan je eigenlijk geen mainstream media consumeren. En je moet je sowieso ook afvragen of televisie kijken wel een nuttige besteding is van het beperkte aantal levensjaren dat je hebt natuurlijk.

Geen blobs in één ding, maar geen beperkingen is al een goed begin. Met een DVB-C signaal kan je nu aardig wat ontvangen zonder encryptie.

Ook zenders van de NPO zijn in VLC te zien zonder encryptie, je kan deze URLs gebruiken:

Wellicht zit er in het aanbod van Canal Digitaal ook een deel zonder encryptie? Bij de NPO zenders zou dat bijvoorbeeld weinig toevoegen…

Ik weet het niet hoor. Ook npostart.nl is tegenwoordig volop Widevine; ook voor de livestreams. Terwijl je zou zeggen dat die vrij toegankelijk zouden moeten zijn.

DVB-C is inderdaad in ieder geval bij Ziggo onversleuteld beschikbaar, maar dat zie ik in de toekomst ook nog wel veranderen.