Geschikte FTTH router met libreCMC/OpenWRT?

Ik heb die combinatie inmiddels besteld. Toevallig kwam de SFP binnen een dag na m’n bestelling, maar de losse mediaconverter moet nog komen.

Met de Turris Omnia heb ik die SFP getest, maar die combinatie lijkt nog niet te werken. De SFP wordt wel gedetecteerd, maar ziet geen link.

Ik wacht nu op die mediaconverter om te kijken of het dan wel werkt. Voorlopig zit de 5490 ertussen als mediaconverter. Met die patchcover FTU in plaats van een NTU is het verhaal inderdaad wel een stuk ingewikkelder om op gang te krijgen :slight_smile:

1 like

2 updates:

Inmiddels die TP-Link media convertor ontvangen. De MC220L zoals @Kevin ook had aangegeven. Hiermee werkt die Draytek SFP inderdaad perfect. Ik had beide bij Max ICT besteld. Op Tweakers staat die partij niet hoog aangeschreven, maar het was de enige waar ik zowel die SFP als die convertor kon vinden. Verder was mijn ervaring dus uitstekend, de SFP werd zoals ik eerder schreef binnen een dag bezorgd, de convertor had alleen iets geduld nodig.

Die TP-Link MC220L doet overigens niet enkel plat ftth<>ethernet, maar kan de gigabit ftth tegelijk ook omzetten naar fast ethernet! Ik heb toevallig de Omnia ergens anders staan en verbonden met de MC220L met een eenvoudige vier-aderige telefoonkabel ertussen!! Hij onderhandelt de link naar fast ethernet en alles werkt gewoon :slight_smile:

Wat betreft de SFP rechtstreeks in de Omnia, nadat ik allerlei diagnostische informatie had gestuurd met die module erin, kreeg ik als reactie dat TurrisOS 5.2 een goede kans maakt. Op dit moment zit TurrisOS op 5.1. Dat wordt nog vervolgd!

2 likes

Ook goed nieuws uit de OpenWRT op AVM hardware hoek.
Voor de 3390 zijn net de patches enkele dagen terug ingemerged. Dat model zelf is hier niet echt populair maar ligt qua hardware dicht bij modellen die hier wel populair zijn:

Verder wordt op dit moment in deze PR veel getest waarin modellen die hier wél populair zijn expliciet worden genoemd:

Er lijkt nog wel wat werk nodig, maar hopelijk kan Freedom de 5490 wel achter de hand te houden boven de nieuwe varianten voor klanten die OpenWRT willen draaien.

Inmiddels een paar stappen verder. OpenWRT draait op de Fritzbox 5490 en maar liefst twee keer! De Fritzbox x490 modellen hebben twee SoCs aan boord, naast de hoofd SoC (met DSL chipset), is er een tweede SoC voor de WiFI (vergelijkbaar met een complete 1750E repeater). Het zal nog wel wat voeten in de aarde hebben voordat alles in officiële OpenWRT boom zit, maar het begin is er. Kijk naar deze PR en de instructies in de README als je dit na wil doen: Fritzbox 5490 support by jschwartzenberg · Pull Request #1 · kestrel1974/openwrt · GitHub
Ik heb nog niet naar FTTH gekeken, er staat wel wat over in de tips die ik tot dusver kreeg. (Zie de verschillende threads op GitHub.)

4 likes

Hulde! Goede OpenWRT support voor Fritz-hardware is vrijheid.

1 like

Ik heb achter de schermen op IRC en het OpenWrt-forum aan wat mensen getrokken om een beetje te pushen om SFP-support voor de Turris Omnia in stock OpenWrt 21.02 te krijgen.

Het lijkt erop dat het vooral een gebrek aan vraag vanuit het publiek geweest is waardoor er niet zo veel haast mee is gemaakt. Het lijkt me dus verstandig dat iedereen die SFP-support voor de Omnia wil hebben dat ook laat weten.

Hier is het forum thread en hier is het pull request.

Persoonlijk zou ik er best veel baat bij hebben, want dan kan ik wanneer Freedom over Delta Fiber gaat leveren een dual-FttH-setup gaan testen zonder weer een tweede losse mediaconverter nodig te hebebn.

1 like

Ziet er goed uit!! Heb je toevallig al getest welke SFP werkt? Ik moet nog steeds een keer die Draytek in de Omnia duwen nu Turris OS 5.2 uit is.

@e.vanuden ik wilde ook melden dat er nog steeds zeker ook veel animo is rond het gebruik van AVM hardware hiervoor.

De discussies leven nu misschien op wat obscure plekken, recente threads:

Hier gaat het om VR9 modellen die qua hardware vergelijkbaar zijn: 3490, 5490, 5491, 7490. Hierboven stonden al mijn screenshots van de 5490 met OpenWRT met zowel de Lantiq SoC als de Atheros SoC werkend.

Ik hoop dat AVM nog steeds mogelijkheden wil onderzoeken qua interactie. Af en toe komen er vragen voorbij waarbij het vanuit de OpenWRT hoek een hoop probeer- en experimenteerwerk is, terwijl een AVM engineer waarschijnlijk direct een antwoord zou kunnen geven. Tegelijk zorgt men vanuit OpenWRT ervoor dat zaken om bijvoorbeeld de Linux kernel goed te laten draaien op AVM hardware in de officiële kernel versie komen. AVM blijft voor Fritz!OS vaak op oudere kernel versies dan OpenWRT voor dezelfde hardware. Met meer aandacht voor AVM hardware aan de OpenWRT kant, zou het ook makkelijker worden om Fritz!OS van nieuwere kernel versies te voorzien.
Is interactie in deze hoek iets wat AVM zou wilen overwegen?

Ik ben van plan om een TP-Link TL-SM321B te gaan gebruiken. Die zou zowel op KPN- als op Delta-netwerken moeten werken (ik heb twee glasvezels), en wordt ook gebruikt door degene die die patches heeft ingestuurd.

Ik ben benieuwd! Hij mist alleen de 1490 nm die soms ook gebruikt lijkt te worden zoals bij mij (oude screenshot): https://schwart6.home.xs4all.nl/5490-fiber-info.png

Die Draytek die ik op jouw advies heb besteld heeft die golflengte wel, maar ik heb 'm nog steeds in die TP-Link mediaconverter zitten en nog niet in de Omnia zelf geprobeerd.

Volgens mij kunnen de PoP’s schakelen tussen 1490 en 1550 nm. Je kunt niet op allebei tegelijk verzenden natuurlijk. Ach, werkt het niet, dan heb ik 20 euro verspild. Het zij zo. Dan ga ik ook die DrayTek wel proberen, want daarvan weten we in ieder geval zeker dat hij werkt op het netwerk.

Nu heb ik nog een ZTE ZXHN F3100 als mediaconverter, en ik zie niet veel nut om die te vervangen door zo’n MC220L. Als ik overstap op een SFP, wil ik die wel in m’n Omnia kunnen stoppen. Al is het eigenlijk m’n plan om die KPN-lijn tot 50/50Mbps backup te degraderen zodra Freedom over Delta Fiber gaat leveren. Want ik gok dat 1000/1000Mbps daar een stuk goedkoper over is dan bij KPN.

Mijn voornaamste feature request naar Freedom toe is nog altijd dat ze twee verbindingen op één adres kunnen leveren.

Ja het is mij ook niet helemaal duidelijk hoe het zit of waarom beide genoemd worden. Als je zoekt naar SFPs voor een enkele dan zijn ze een stuk goedkoper. Op sommige fora zie je wel dat die met maar één ontvangfrequentie bij sommigen ook werken. Misschien dat het iets met televisie te maken heeft, dat neem ik zelf niet af. Ik zou dat bij IPTV ook niet verwachten, wellicht is het een overblijfsel van een voorheen voor coax-conversie bedoeld signaal.

Nee, terecht. Ik had toen die MC erbij besteld want dat scheelde qua kosten weinig en dan wist ik zeker dat het ging werken. Toen bleek ook inderdaad dat die SFP nog niet werkte, ook met de Turris OS versie van dat moment. De afgelopen tijd heb ik gewoon nog geen moment gevonden om dat opnieuw te proberen, zodra dat werkt, doe ik die TP-Link maar weer in de doos voor je weet maar nooit :slight_smile:

Ik weet ook niet het fijne van het layer 1-aspect van FttH. Dat vind ik wel jammer overigens, maar ik weet ook niet echt waar ik dat zou kunnen leren eigenlijk. Maar goed, ik geloof dat er bij single mode simplex een scheidingsdiode het spectrum verdeelt tussen ‘verzenden’ en ‘ontvangen’. Ik vermoed dat 1490/1550 nm dan een breedbandiger deel door zal laten dan louter 1550 nm. Maar ik weet niet of er dan een handshake aan het begin is waarbij de SFP aangeeft op welke frequenties hij kan ontvangen zodat de SFP aan de overkant weet op welke frequenties hij kan verzenden, of dat er eerst 1550 nm geprobeerd wordt en bij geen respons wordt overgeschakeld op 1490 nm of zo.

Vroeger werd televisie inderdaad apart meegegeven, en oude NTU’s zetten daar inderdaad een QAM-signaal op. Maar dat stamt uit de tijd dat er nog twee glasvezels gebruikt werden, dus toen kwam het TV-signaal over een hele andere fysieke kabel. Tegenwoordig wordt het op ethernet-niveau gescheiden, simpelweg met 802.1Q-tags. Dus dat zal het niet zijn.

Had juist begrepen dat nieuwe glasvezel aansluitingen, GPON zouden krijgen bij Delta Fiber…

Dat zou ik niet weten eerlijk gezegd. Zo erg ben ik nog niet thuis in het netwerk van Delta, aangezien Freedom er nog niet op levert.

Maar ik heb geen nieuwe aansluiting. Ik woon in een dorp dat al een lange tijd geleden door twee netwerkbeheerders verglaasd is. Delta, destijds nog Caiway heeft alle bestaande aansluitingen gedaan, en KPN, destijds nog Reggefiber alle nieuwbouw.

Dus alle infrastructuur die hier staat is alweer een jaar of 10 oud, en deze wijk is daar tijdens de bouw aan toegevoegd. De kans dat ze daarvoor hele nieuwe GPON PoP’s hebben gebouwd, alleen maar voor deze paar honderd huizen, acht ik niet heel groot. Bij KPN is dat in ieder geval niet het geval, en heb ik gewoon AON.

Bij uitbreiding waar bestaande POPs worden gebruikt dan zal dezelfde techniek gekozen worden.

Maar nieuwe POPs zijn (denk ik) vaak GPON.

Ja, dat is een erg nare ontwikkeling.

1 like

Ik heb wellicht een aanknopingspunt gevonden! Je noemde toevallig de ZTE ZXHN F3100 in het dualstack router met systemd-networkd topic. Ik zocht hierop en de eerste hit was:
https://www.kpnwebshop.com/includes/downloadFile.asp?id=NGRjTXprMk5BPT1kZDU%3D&date=4dcdd5

Op pagina 12 kwam ik dit tegen:

1310 (Tx)/1490 (Rx) nm wavelength for 1000M speed rate
1310 (Tx)/1550 (Rx) nm for 100M speed rate

Zou het kunnen zijn dat sommige lijnen zowel gigabit als fast ethernet kunnen afhankelijk van welke frequentie er gebruikt wordt? Ik heb aan de TP-Link MC220L nu trouwens een vier aderige telefoonlijn hangen naar m’n Omnia en dat valt dus terug op fast ethernet. (Ik was ook verbaasd dat het werkte toen ik het probeerde!) Ik heb geen idee of die TP-Link gigabit kan omzetten naar fast ethernet (dat dacht ik) of dat mijn glas lijn dus toch ook op fast ethernet functioneert…

Ik heb ook nog ergens een oud apparaat liggen wat in dit huis hing voordat de monteur kwam. Volgens hem kon het in de kliko, maar dat ding doet helemaal geen gigabit, dus ik zou 'ns een keer moeten kijken wat er gebeurt als ik die aansluit.

Wellicht dat die TP-Link SFP met 1550nm die je hierboven noemt (op mijn aansluiting) dus enkel fast ethernet zou doen… edit: Ik vrees dat die TP-Link SM321B op mijn lijn helemaal niets zou doen, die ondersteunt enkel gigabit volgens z’n specs. Ik heb die DrayTek ook opgezocht en die ondersteunt wel expliciet 100 & 1000 MB/s. Mijn vermoeden is nu dat zowel de golflengte als de snelheid moeten matchen volgens minstens één van beide combinaties

  1. 1490 + gigabit
  2. 1550 + fast ethernet

Als mijn vermoeden klopt, zullen andere combinaties zullen niet werken!

Ben vaak in de specificaties tegengekomen dat de SFP(+) interface 1250Mbit/s is, zou ooit iemand bedacht hebben dat de tweede Rx golflengte handig is voor multicast en unicast van ipTV ?

100Mbps is ruim voldoende voor meerdere TV streams…

Ja, het wordt wel erg speculatief nu. Ik heb in ieder geval geen enkele aanleiding om te denken dat er een fysieke scheiding op layer 1 is tussen internet en IPTV. Dat gebeurt op layer 3 met 802.1Q-tags.

Ik kan ook nergens vinden dat er verschillende golflengtes worden gebruikt voor verschillende data rates. Ik denk dat zoiets net als bij ethernet over koper gewoon een negotiation is. Sowieso ben ik er niet uit of er überhaupt wel op twee frequenties tegelijk wordt verzonden. Voor zover ik weet, is het één van de twee; dus 1490 of 1550. Anders heb je eigenlijk een soort semi-multimode, en vraag ik me af of je nog van singlemode kunt spreken.

Verder verwacht ik dat die MC220L prima gigabit op glas kan converten naar 10/100 op koper. Een domme unmanaged switch kan immers ook gemengd gigabit en 10/100 doen. Dus ik verwacht dat die glaslijn gewoon op gigabit negotiated wordt.