Nieuw voorstel Europese Commissie

Het zat er al even aan te komen en afgelopen week was het zover. De Europese Commissie presenteerde een nieuw voorstel, waarin zij online kindermisbruik streng willen aanpakken. Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk fantastisch. Laat duidelijk zijn: wij zijn tegen kindermisbruik! Het voorstel dwingt bedrijven alleen om mee te kijken naar wat internetgebruikers met elkaar delen. Oftewel, de Europese Commissie wil van encryptie af.

Waarom wil de Europese Commissie van encryptie af?
Online kindermisbruik is een groot probleem. Afgelopen jaar ging het volgens de commissie alleen al om zo’n 85 miljoen foto’s en video’s. En dat zijn alleen de gevallen die gemeld zijn door vijf bedrijven die vrijwillig kinderporno opsporen. De coronapandemie heeft echter geleid tot nog meer misbruik. Volgens onderzoek van de Internet Watch Foundation, waarop de commissie zich beroept, is het misbruik toegenomen met 64 procent in één jaar tijd.

Wat houdt het voorstel (eventueel) concreet in?
Chatdiensten zoals WhatsApp en Signal worden verplicht om kindermisbruik te monitoren en aan te pakken. Dit betekent dat er in de versleuteling een achterdeurtje ingebouwd moet worden. Op dit moment staan deze applicaties juist bekend om hun zogenaamde ‘end-to-end encryptie’, wat inhoudt dat een bedrijf of overheid niet kan meekijken. Wanneer er met het voorstel wordt ingestemd, kunnen bedrijven en overheden dus wél meelezen wanneer jij een berichtje stuurt.

Is dit dé manier om kindermisbruik aan te pakken?
Kindermisbruik is verschrikkelijk. Maar de vertrouwelijkheid van communicatie is van groot belang.

Bits of Freedom bijt zich in dit zeer belangrijke onderwerp vast. Ze geven aan dat het cruciaal is om kindermisbruik te bestrijden op een effectieve en duurzame manier en stellen dat deze plannen dat niet zijn. Freedom sluit zich daarbij aan. Bits of Freedom meldt verder op hun site: “De vertrouwelijkheid van communicatie is onmisbaar voor iedereen, óók voor kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik. Je kunt alleen veilig communiceren met een vertrouweling of een hulpverlener, als je zeker weet dat niemand over je schouders meekijkt. De Europese wetgever moet daarom inzetten op andere maatregelen. Bijvoorbeeld het stroomlijnen van grensoverschrijdende strafrechtelijke onderzoeken, het versterken van de samenwerking tussen verschillende diensten en het wegwerken van de enorme achterstanden bij de zedenpolitie.”.

Wanneer gaat dit voorstel in?
Het wetsvoorstel is een startpunt van een traject dat maanden tot jaren kan duren. Het Europees Parlement en de Europese Raad (lidstaten) moeten er ook mee instemmen. In de tussentijd gaat Bits of Freedom aan de slag met een grondige analyse van het definitieve voorstel. We raden je dan ook aan hen te volgen, voor meer updates.

Wil je meer lezen over dit voorstel? Lees dan ook: 


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/nieuw-voorstel-europese-commissie
1 like

Ik vind dit een uitstekend voorstel!

Om kindermisbruik en mishandeling volledig terug te dringen pleit ik ook voor een camera in elk gebouw in elk vertrek. Uiteraard me sterke waarborgen voor privacy etc, maar dit zal deze criminaliteit met minimaal 99% terugdringen en daar doen we het toch voor?

Een beetje sarcastisch natuurlijk, maar het is vermoeiend dat sommige mensen niet begrijpen dat encryptie met een backdoor hetzelfde is als geen encryptie. Een kwestie van tijd voordat het fout gaat, met alle gevolgen van dien.

Hopelijk loopt het allemaal niet zoveel vaart en komen ze op tijd tot inkeer.

2 likes

Gewoon elke Europeaan verplicht een enkelband en een hoofdband met camera life streaming naar de overheid. Onschuldige mensen hebben immers niets te verbergen :rofl:

1 like

Ik vrees dat d(i)e trein gewoon blijft voortdenderen. Dat “ze”, zijn (on)gekozenen die vooral stemmen misbruiken voor eigen doelagenda waar hun kiezers dan zogenaamd ook mandaat voor hebben gegeven.

Stem je voor vrijheid kan het zomaar gebeuren dat diezelfde stem wordt gebruikt om andersmans vrijheid te vergroten en om die waar het principaal om draaide, juist te onderdrukken.
Probleem van stemmen bij representatie dat je als kiezer geen enkele invloed hebt op wat die plücheplakker met drogredenen omkleedt, gaat presenteren.

Dat “inkeer” is en wordt hoegenaamd onmogelijk gemaakt. Eenmaal iets ingesteld wordt dat pas afgesteld wanneer het systeem zelf er niet meer toedoet.

2 likes

In de VS gaan ze zich ineens druk maken over privacy op een ander gebied. In het kader van Wade vs. Roe (abortus wet landelijk of per staat), kan het zo maar zijn dat locatie gegeven icm. locaties van abortus klinieken in andere staten gematched kunnen / mogen worden.
En dan kan een strafzaak volgen…, locatie data is anoniem op te vragen…, maar na het volgen van wat locatie tags is een verblijfplaats + tijdstip al snel te herleiden tot “slaap plaats”, “werk plaats”, “route voor woon/werk” etc.
Niet helemaal on topic maar het schurkt er zeker tegenaan.

Het schurkt er letterlijk en volledig tegen aan omdat het punt met privacy is dat je nu niet kan weten of dat wat geregistreerd wordt, op enig moment onverkozen moment, nadelen gaat opleveren.

Mooie regel van woorden, die ik er even in hou, ook omdat het goed aangeeft waar het schuurt:

  • IK (besta niet zonder privacy)
  • HEB (fouten gemaakt die anderen niet mogen weten)
  • NIKS (is veilig in handen van de overheid)
  • TE (vaak worden data voor andere doeleinden gebruikt)
  • VERBERGEN (is de enige manier om daaraan te ontkomen)

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.