[Overheidsbeleid:] Electronisch Patiënten Dossier (EPD)

Geprezen zij de Dombofoon.
Uw hele leven is er van afhankelijk.
Bescherm dit heilig relikwie met uw leven.
Het zal in de toekomst de sleutel zijn van uw leven.
Zonder dit waardevolle object kunt u niet meer betalen, geen toegang meer krijgen op feestjes, essentiële berichten lezen, geen belasting aangifte doen, niet meer verzekeren.
En we gaan nog meer dingen bedenken die je niet meer mag zonder dit apparaat.

2 likes

Weet iemand of je mag weigeren jouw biometrische data op te nemen op jouw ID-kaart ?

En is die kaart net zo veilig als alle andere ICT-producten van onze overheid ?

Ja, zolang je jouw huidige ID-kaart blijft gebruiken. Alleen heb je dan het probleem dat die ooit vervalt.

Een veilig product van de overheid…nee, daar heb ik geen actieve herinneringen aan.

1 like

Een afweging is om voor 29 juli een nieuwe ID-kaart aan te vragen als ‘oud model’, daarna zit je vast aan de biometrie tenzij er nu door de overheid of privacy-organisaties keihard op de rem wordt getrapt.

Het management in de sector staat te trappelen om het EPD en andere systemen via de cloud te laten gebruiken. Ze is er wel van doordrongen dat de veiligheid een issue is, de vraag is of ze deze kan waarborgen met de huidige versnelling van de digitalisering. Kan het management in de Zorgsector het belang van digitalisering van patientgegevens afwegen tegen het eigen belang om het personeel te ‘ontlasten’ van administratieve taken om zodoende ‘meer handen aan het bed’ te krijgen? Of volgt dit al automatisch uit de politieke besluiten die recent zijn genomen en is het slechts een kwestie van doorvoeren?

2 likes

Net als de weerstand tegen het vaccinatiebeleid terwijl het allang is ingezet verwacht ik ook pas weerstand wanneer de nieuwe ID-kaarten en DigiD-check/app verplichting een feit is. Dit gaat pas echt een probleem worden tegen de tijd dat bepaalde bevolkingsgroepen hun identiteitsbewijzen moeten gaan vervangen.

Het lijkt wel alsof de bevolking verdoofd is als het aankomt op de maatregelen die nu, mede als gevolg van gebrekkig en noemenswaardige (media)aandacht, worden doorgevoerd. Zijn er dan zo weinig mensen die bezwaar hebben tegen de aankomende combinatie van opslag van biometrische en persoons/medische gegevens in ID-kaarten/paspoorten, ernstige afzwakking van voorgenomen AI masa-surveillance wetgeving, ernstige afzwakking van encryptie en toename van macht van techreuzen in deze sector?

7 berichten zijn samengevoegd naar een bestaand topic: [Overheidsbeleid:] Digitale identiteitsbewijzen

We gaan steeds meer afwijken van het originele topic. De discussie over ID en biometrie is wel een interessante en noodzakelijke, is het een idee om er een apart topic aan te wijden en af te splitsen van dit aan de Zorg gerelateerde topic?

KNVI organiseert een digitale bijeenkomst:

KNVI-JI bijeenkomst: Ontwikkelingen rond het gebruik van zorgdata

Op woensdag 23 juni 2021 van 16.00 tot 17.30 uur organiseert de KNVI-JI een digitale bijeenkomst over ontwikkelingen rond het gebruik van zorgdata. Sprekers zijn Louis Jonker, Advocaat IT & Digital Health bij Van Doorne en Damiaan Sprenger, CEO & Founder bij Holland AI.

@Sven en @all

Je laatste punt, ten aanzien van het inloggen op het EPD kan m.i. prima in dit topic blijven.

De discussie over identiteitsbewijzen kan doorgaan in het nieuw aangemaakte topic [Overheidsbeleid:] Digitale identiteitsbewijzen Hiervoor heb ik een aantal comments zo zuiver mogelijk verplaatst naar dat topic.

https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/inloggen-met-digid-verplicht-bij-steeds-meer-zorgaanbieders/

@Erik : Die dumbphone daar ga je het straks niet meer mee redden. De keuzevrijheid voor digitale devices wordt hiermee aan banden gelegd, ook de-Googled en Linux telefoons waar F-droid niet (goed) op draait of waar de gebruiker er bewust voor heeft gekozen F-Droid niet te installeren hebben het nakijken. De overheid meent dat iedereen toegang zal hebben en gaat ongeremd verder met de digitalisering. Privacy First heeft al eerder signalen afgegeven dat de overheid burgers dwingt om Apple of Google te gaan gebruiken

Tot zover de uitgangspunten van de Rijksoverheid ten aanzien van Open Source en de ‘openheid’

Open, tenzij

Software die met publiek geld is ontwikkeld, moet zoveel mogelijk aan de samenleving worden teruggegeven. Dat is de kern van het ‘open, tenzij-beleid’ dat staatssecretaris Knops (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK) in 2020 met de Tweede Kamer deelde.

En dan nog met de extra toevoeging dat niet iedereen een smartphone heeft en/of wil.
Zonder smartphone krijg je in de toekomst dus geen toegang tot medische zorg, je kunt immers geen afpraak maken omdat je geen app kan of wil gebruiken.

En dan hebben we het nog niet eens over blinden en slechtzienden.

1 like

Een regering die marketing en Lock-in aan het regelen is voor grote bedrijven… Dat moet zeker een paar commissariaten waard zijn.
Waarom zijn dit soort voorstellen, suggesties ed. nooit in verkiezingstijd…

Update

Edit: 01-06-'21: toevoeging originele artikel AP

De Autoriteit Persoonsgegevens is in ieder geval bij de les, nu de Kamerleden nog!

@AutoriteitPersoonsgegevens
@LedenvandeTweedeKamer

Let u even op?

1 like

direct lezen:
EFF - Delen patientgegevens.pdf (542,0 KB)

De situatie in Nederland is dan misschien niet helemaal vergelijkbaar met die in de U.S., maar dit artikel laat duidelijk zien wat de consequenties zijn van het optuigen van een digitaal registratiesysteem in de zorg voor uitwerking kan hebben.

Nu er onder druk wordt gekeken naar het bewust afzwakken van de vastgelegde richtlijnen en wetgeving ten aanzien van gegevensbescherming van patientgegevens/dossiers worden de al bestaande mogelijkheden voor lekkage via apps verder versoepeld zodat data-brokers en Big Tech meer ruimte krijgen om gegevens te verzamelen.

Een negatieve ontwikkeling van een nagenoeg onomkeerbaar proces dat de privacy, zekerheid en veiligheid van de burgers in gevaar brengt en onstuitbare dwang van de doordringende macht in de Zorg door Big-Tech bevestigt.

Dit zou een teken aan de wand moeten zijn voor onze regering om een vergelijkbare situatie te allen tijde te voorkomen. De bovenstaande ontwikkelingen, o.a. die van Google dat patientgegevens gaat gebruiken voor de ontwikkeling van algoritmes, integratie van gegevens in digitale ID-kaarten, etc., zouden toch een verband moeten aantonen en reden zijn voor scepticisme. Het is niet voor niets dat zelfs huisartsen kritisch zijn op het voorstel van digitale gegevensuitwisseling en dat er op Europees niveau weerstand is tegen de verwerking van QR-code in smartphone applicaties.

@Sven
Bedankt voor het zoeken en toevoegen van dit artikel. Had het zelf niet meegekregen, al verbaast het me niets dat dit stilzwijgend is gebeurd. Het gaat in dit geval om gegevens van ziekenhuizen (alle?) en nog niet de koppeling met gegevens van huisartsen. Daar wordt nu wel over gesproken. We weten allemaal dat de techreuzen een hoog beveiligingsniveau hebben, alleen dat ze zonder uitzondering de gegevens heimelijk zelf gebruiken binnen hun verdienmodellen. Onze gezondheidsgegevens mogen nooit de basis zijn van een verdienmodel van commerciele bedrijven waarvan we weten dat de onderliggende informatie en interpretatie (AI) als een boemerang terug zal komen.

“Er zou juist voor Google gekozen zijn vanwege het hoge beveiligingsniveau.”

:thinking:

1 like

Het heeft hier ook groot in de krant gestaan toen.
De data van het plaatselijke ziekenhuis staat bij bij Google.
Nu lees je niets meer, waar de data staat.
Alleen nog maar dat ze HiX van Chipsoft gebruiken.
Een andere club hangt daar weer een portaal aan waar patiënten in kunnen loggen.
En weer een andere club voert het eerste gesprek met je.(40 ziekenhuizen)
https://medify.eu/nl.html

Lees verder

image

Medisch AI-bedrijf lekt miljoenen records met patiëntgegevens online

donderdag 28 oktober 2021, 15:38 Bron: Security.nl

Een Amerikaans bedrijf dat kunstmatige intelligentie medische dossiers laat analyseren om beter geschikte patiënten voor klinische studies te vinden heeft door een onbeveiligde database honderden miljoenen records gelekt. Naast interne gebruikersnamen en wachtwoorden bevatte de database ook zeer gevoelige informatie over patiënten. Zo ging het om de notities van artsen over de aandoening en situatie van patiënten en hun behandeling.

“De artsennotities bevatten intieme details van de patiënt zijn ziekte, behandeling, medicatie, familie, sociale en zelfs emotionele problemen. Dit waren zeer volledige beschrijvingen en het was verrassend hoeveel kleine details erin de notities stonden”, zegt beveiligingsonderzoeker Jeremiah Fowler die de database van Deep6.AI ontdekte.

De ruim 68 gigabyte grote database van Deep6.AI bevatte meer dan 886 miljoen records en was zonder wachtwoord voor iedereen op internet toegankelijk. Fowler waarschuwde het bedrijf, waarop de toegang tot de database niet veel later werd beperkt.

Image

Het zal je eigen EPD maar zijn :roll_eyes: