[Overheidsbeleid:] Europese Wetgeving

Opiniestuk hoogleraar criminologie met specialisatie in privacy naar aanleiding van het eerste deel van de serie “Privacy & ik” op Canvas (afgelopen vrijdag op Canvas kanaal 61 - niet

“Veiligheid wordt op een enge manier geïnterpreteerd als bescherming tegen criminaliteit en handhaving van de publieke orde. Veiligheidstechnologie wordt hierbij gebruikt als controlemiddel. Vaak gaat het zelfs niet meer over veiligheid, maar om politieke drijfveren, om te laten zien dat er hard opgetreden wordt tegen criminaliteit. Het is een vorm van theater.”

“Het wordt tijd dat het veiligheidsbeleid grondig geëvalueerd wordt met een democratische en inclusiviteitstoets, waarbij er nagegaan wordt of het nodig is om belastinggeld te investeren in surveillance.”

Het eerste deel van “Privacy & ik” op Canvas (kanaal 61) van afgelopen vrijdag is (nog) niet te bekijken via Uitzending Gemist. Je kunt deze aflevering wel terugkijken via VRT NU, maar dat vereist een registratie :roll_eyes: . Voor de komende afleveringen kun je de serie in “Mijn Lijst” plaatsen via de menu-optie, te beginnen met de aflevering van donderdag 1 april 21:20 uur - “Datazwendel”

Update Coronapaspoort /Digital Green Pass

EDPS: coronapaspoort niet voor soortgelijke infectieziektes inzetten

maandag 12 april 2021, 10:43 Bron: Security.nl

Het coronapaspoort waar Europese lidstaten aan werken moet alleen voor de huidige pandemie worden ingezet en niet voor soortgelijke infectieziektes, zoals de Europese Commissie wil. Daarnaast mag de data van het coronapaspoort na het einde van de pandemie niet meer worden ingezien of gebruikt. Daarvoor pleiten de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) en het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Onlangs presenteerde de Europese Commissie een verordening voor de afgifte, verificatie en acceptatie van vaccinatie-, test- en herstelcertificaten om zo het vrije verkeer tijdens de coronapandemie te vereenvoudigen. Brussel noemt dit het “digitaal groen certificaat”. Via een app of papier met qr-code kunnen burgers straks aantonen dat ze zijn gevaccineerd, getest of zijn hersteld van een coronabesmetting.

Brussel wil dat de verordening wordt opgeschort zodra de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangeeft dat de coronapandemie voorbij is. Tegelijkertijd vindt de Europese Commissie dat de toepassing ervan moet worden hervat indien de WHO een nieuwe internationale gezondheidscrisis afkondigt als gevolg van een corona-uitbraak, een variant daarvan, of soortgelijke besmettelijke ziekten met “epidemisch potentieel”.

De EDPS en EDPB hebben nu een reactie op het voorstel gegeven waarin ze de nodige aanpassingen voorstellen. Zo moet de opmerking over de inzet van het coronapaspoort voor soortgelijke infectieziektes worden verwijderd en het voorstel worden beperkt tot de huidige coronapandemie. Daarnaast moet het voorstel duidelijk maken dat het gebruik van de data van het coronapaspoort na het einde van de pandemie is verboden.

Tevens stellen de privacytoezichthouders voor dat de verordening niet mag leiden tot een centrale Europese database met persoonsgegevens. “Er moet voor worden gezorgd dat persoonlijke data niet langer dan strikt noodzakelijk wordt verwerkt en dat toegang tot en gebruik van deze data niet is toegestaan nadat de pandemie voorbij is. Ik heb altijd benadrukt dat de coronamaatregelen tijdelijk zijn en het onze taak is om ervoor te zorgen dat ze niet na de crisis van kracht blijven”, zegt EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiorowski.

Directe link en losse tekst naar de berichtgeving dat de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) en het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) pleiten voor het enkele gebruik van het ‘Coronapaspoort’ voor Covid-19, dit in tegenstelling tot het eerder verregaand advies van de Europese Commissie om het ook na deze pandemie te blijven gebruiken.

adtech_ePrivacy_EN.pdf (243,9 KB)

Update BoF/Security - Oproep ePrivacy aan Europees Parlement

Dertig privacyorganisaties en burgerrechtenbewegingen, waaronder Bits of Freedom, Amnesty International en de EFF, hebben het Europees Parlement in een brief gevraagd om online tracking door advertenties waar gebruikers geen toestemming voor hebben gegeven te verbieden. De organisaties maken zich zorgen nu een voorstel voor de ePrivacy Verordening, die dit had moeten regelen, is afgezwakt.

Update: Bits of Freedom: Blijven vechten voor AI wetgeving/biometrische surveillance

Er is een followup:

1 like

De EDRi geeft een toelichting op het nieuwe voorstel van de Europese Commissie ten aanzien van de wet op de Artificial Intelligence (AIA). Dit voorstel heeft weliswaar een positief effect op de regelgeving in zich maar doet naar de mening van de EDRi drastische concessies en gaat daardoor niet ver genoeg om de burgers ook daadwerkelijk goed te beschermen tegen de gevolgen ervan op de inperking van de grondrechten.

Ondanks de vele dringende tegenargumenten van individuele lidstaten, nationale en Europese privacy-organisaties heeft de EU the Green Certificate erdoor heen weten te duwen. Dan te bedenken dat de rol van het ‘Gele Boekje’ binnen Europa en per land verschilt.

De nieuwe biometrische ID-kaart en het paspoort ‘nieuwe stijl’ completeren nog dit jaar het geheel. Het blijft lastig om me te onthouden van oordelen over hoe de Europese overheden en lidstaten de Corona-pandemie aangrijpen voor een overhaaste digitalisering.

Of bedoel je “digitale overheersing”.
(sorry ik kon het niet laten, want zo komen de recente maatregelen wel op me over).

Dat is in ieder geval wel wat ik dacht. ‘Overheersing’ lijkt hier wel passend maar ik wilde niet een welles/nietes pad bewandelen met discussies over totalitaire en manisch controlerende systemen. We kunnen wel stellen dat de instrumenten nu wel voorhanden zijn en daarmee een potentieel risico dat makkelijk wordt onderschat zials ook blijkt uit het uitblijven van de openlijke discussie. Kan me niet voorstellen dat we met z’n allen twee jaar geleden de (op handen zijnde) maatregelen ook maar zouden hebben overwogen.

1 like

De Duitse mededingingsautoriteit maakt grondig werk van het privacy-beleid van Google/Alphabet, Amazon en Facebook

De pijlen zijn nu gericht op Google in Duitsland zelf, het HQ in Ierland en de U.S.A. Dit valt misschien niet strikt onder het kopje “Europese Wetgeving” maar kan in die zin wel degelijk van invloed zijn op toekomstige standpunten.

Interessant hierbij kan zijn hoe Google gebruik maakt van third-party websites en apps. In dit kader ben ik benieuwd welke processen boven water komen in verband met de gebruikte third party apps en hun interacties in digitale leeromgevingen.

“The authority will also have to clarify how the company’s data processing policy applies to the processing of user data obtained from third-party websites and apps […]”

update Digital Market Act (DMA)
Brief van DigitalCourage e.a. aan het Europees Parlement met daarin hun positie ten aanzien van de voorgestelde afzwakkingen en de vraag aan de EMP’s om ruggengraat te tonen wanneer zij de (gewijzigde) wet moeten gaan bekrachtigen.

Het “gele boekje” heeft gewoon een wettelijke status, “Wet Publieke Gezondheid, Artikel 58”.

Komt ook bij dat als je een beroep hebt waarvoor je moet reizen naar Azië, Afrika, Midden en Zuid Amerika, dat als de vereiste vaccinaties voor het land niet in het gele boekje staan je met de eerste vlucht terug kan…

… maar ik zou werkelijk niet weten waar mijn gele boekje is.
Ik kan me niet herinneren het ding ooit gezien te hebben,
terwijl ik wel de nodige keren ben ingeëtterd… en krasjes heb gehad.

Ik bewaar m’n gele boekje zorgvuldig bij m’n paspoort :wink:

1 like

Ik ben diverse keren ingeent geweest, maar ik kan me geen geel boekje herinneren, er was destijds een aantekening in het Militair Paspoort, voor die tijd was het een soort bonnenboekje…

Ik weet dat ik als kind een geel boekje gehad heb, maar die is vermoedelijk mijn ouderlijk huis nooit uitgegaan.

Hier kan je een nieuw boekje aanvragen. Heb het zelf nog niet verder bekeken
https://www.ggdbzo.nl/faq/Paginas/Ik-ben-het-vaccinatieboekje-kwijt.aspx

/edit
Pas vanaf een bepaald geboortejaar (per provincie verschillend) is de overheid begonnen met vaccinaties te registreren.
Kan dus zijn dat je een leeg geel boekje ontvangt :grin:

… geen wonder, @Anton gaf de hint (en het staat ook bij GGD en RIVM op hun website) :

( gevalletje ‘opa vertelt’ )
In mijn tijd (heel “vroeger” dus) wisten huisarts en ouders wat je allemaal al had gehad. Mijn huisarts was wel erg “AVG-veilig” … hij schreef nooit wat op.
Zijn hoofd was de database.
Toen mocht dat nog …
Inmiddels is de database wel ‘gewist’ zonder een kopie te maken.

Lees artikel

image

EU werkt aan wallet-app voor online identificatie en opslag van wachtwoorden

dinsdag 1 juni 2021, 09:21, Bron: Security.nl**

De Europese Unie werkt aan de ontwikkeling van een wallet-app waarmee EU-burgers zich straks in heel Europa bij zowel bedrijven als overheden kunnen identificeren. Daarnaast is de app te gebruiken voor de opslag van wachtwoorden en betaalgegevens. “Deze nieuwe digitale identiteit geeft elke Europeaan de sleutels tot zijn digitale tweeling”, liet Thierry Breton, EU-commissaris voor Interne Markt, eerder dit jaar weten.

De plannen voor de wallet-app worden morgen aangekondigd, meldt de Financial Times. De app, die in de hele Europese Unie zal zijn te gebruiken, ondersteunt onder andere biometrische beveiliging. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld door middel van een vingerafdruk of gezichtsscan de app openen. Naast de toepassing van online identificatie fungeert de wallet volgens de FT ook als een ‘kluis’ waarin gebruikers officiële documenten zoals een rijbewijs kunnen opslaan.

De EU zou daarnaast maatregelen treffen om te voorkomen dat informatie uit de wallet voor andere commerciële doeleinden worden ingezet, zoals advertenties. Op dit moment overlegt Brussel met de lidstaten over de technische standaarden voor de uitrol van de app, die over een jaar volledig operationeel zou moeten zijn. De app wordt niet verplicht, maar personen die bij de wallet zijn betrokken laten tegenover de FT weten dat gebruikers van een “extra veilig digitaal ecosysteem en grotere flexibiliteit” zullen profiteren. Wat dit precies inhoudt is nog niet duidelijk gemaakt.

En ik maar denken dat de overheid er is om de eigen burgers te beschermen. Dat iets kan betekent nog niet dat we het ook zouden moeten willen, laat staan zonder discussie van bovenaf opgelegd/doorgedrukt door politici onder invloed van lobbyisten.

Dit is min of meer een toekomstige vrijbrief voor alle kwaadwillende hackers en partijen in de digitale oorlogsvoering voor een “hackers aller landen verenigt u” oproep. Alle gegevens op een centrale plek, hoe uitnodigend wil je het nog maken?

Dat is toch heel handig.
Een toegangscontrole voor alles wat je doet op internet.
De bank, mail, sociale media en webshops, alles handig in de handen van dictator Europa.

Aan dat vertrouwen, ben ik nog niet toe.

One APP to rule them ALL (Apps & people)…

Nee dank je. Dat Tolkiens verhaal een boek / films is is meer dan voldoende.