Stichting BREIN verliest weer in rechtszaak tegen Ziggo

In de tweede zaak dit jaar verloor Stichting BREIN opnieuw de door hen ingestelde rechtszaak tegen Ziggo.

Stichting BREIN wil dat Ziggo brieven doorstuurt naar hun klanten omdat zij iets zouden doen dat niet mag.

Wat is er aan de hand?

Via de IP-adressen van deze klanten worden bestanden van de BitTorrent-site afgehaald en erop gezet. Het op deze manier delen van bepaalde bestanden kan strafbaar zijn. Het ging in dit geval bijvoorbeeld om het downloaden van een e-book. BREIN verzoekt Ziggo een brief door te sturen aan de klant om uit te leggen dat dit niet mag, maar Ziggo weigert dit te doen.

De rechter blijft van mening dat Ziggo geen brieven mag doorsturen vanwege de AVG. Voor het verwerken van strafbare gegevens is namelijk een vergunning nodig. En die heeft Ziggo niet.

Volgens de rechter staat evenmin vast dat de klant tegen de wet heeft gehandeld. De mogelijkheid bestaat dat iemand anders dan de klant met dat IP-adres aan het downloaden is geslagen. Het argument van BREIN houdt dus geen stand in de rechtbank.    

Freedom is - zacht uitgedrukt - geen fan van de aanpak van BREIN en is verheugd met deze uitspraak. Lees hier wat wij eerder schreven over BREIN.  


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/stichting-brein-verliest-weer-in-rechtszaak-tegen-ziggo
2 likes

Het zal niet makkelijk zijn voor ISP’s om onder de druk van de publieke opinie, media en politiek het onderscheid naar voren te blijven brengen en niet mee te gaan in de maalstroom.

Vele van dit soort zaken zullen ongetwijfeld buiten het zichtveld van de gemiddelde internetgebruiker plaatsvinden, dus het is ontzettend fijn te weten dat Freedom en in dit geval ook Ziggo, de rug recht- en voet bij stuk houdt.

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.