Tip: Veilig bestanden versturen

Tip! Wil je veilig bestanden versturen? Kijk dan eens naar Cryptify

Via Cryptify kun je bestanden versturen (tot 2 GB). Ze worden versleuteld in de browser vóór het verzenden. En ze komen precies daar waar je ze wilt hebben aan. De verzender en de ontvanger gebruiken hiervoor de IRMA app.  

Hoe werkt dit precies?

Het proces is vergelijkbaar met versleuteld mailen. Stel, je stuurt een geschreven kaartje per reguliere post. Je gebruikt geen envelop. Iedereen die het kaartje in handen krijgt, kan de boodschap lezen. Dit is in feite wat je doet als je een gewone mail stuurt.

Als je nu wel een envelop gebruikt, dan is de boodschap op het kaartje niet direct leesbaar. En, als de envelop is geopend, weet de ontvanger dat iemand anders het kaartje heeft gelezen.

Om te voorkomen dat een ander het kaartje leest, gebruik je een speciale envelop. Deze envelop zorgt ervoor dat alleen de juiste ontvanger de boodschap kan lezen. Als iemand anders de envelop opent, verandert de boodschap in geheimtaal. Zo weet je zeker dat alleen de juiste ontvanger de juiste boodschap te lezen krijgt. Bovendien gebruikt de verzender een speciale handtekening. Zo weet de ontvanger zeker dat het kaartje van de juiste verzender komt.

Dit is wat versleuteld mailen betekent; alleen de juiste verzender en de ontvanger kunnen de inhoud van de mail lezen.  

De meeste mensen maken geen gebruik van versleuteld mailen. Het is vaak te ingewikkeld. Dat is jammer. Cryptify is een vorm van encryptie die wel makkelijk in gebruik is en probeert in de behoefte te voorzien.

IRMA van Privacy by Design  

Herinner je je prof. dr. Bart Jacobs? Hij was aanwezig op onze ALV. Tijdens het interview had hij het over IRMA. Dat is de authenticatie app die hij met zijn team van Privacy by Design heeft ontworpen. BEKIJK filmpje over IRMA een filmpje . Wil je er meer over lezen of de app downloaden, kijk dan op meer lezen.

Voor de authenticatie van de verzender en de ontvanger via Cryptify wordt de IRMA app gebruikt.

Overigens hebben steeds meer gemeentes interesse in IRMA. Check hier of jouw gemeente de dienst IRMA mede mogelijk maakt.  

ProcoliX

In samenwerking met ProcoliX biedt Freedom webhosting aan. ProcoliX beheert de servers. Dat zijn de computers die zorgen voor opslag en verkeer van data. 

Als je een bestand stuurt via Cryptify, gebruik je ook de servers van ProcoliX. Mailadressen en het verstuurde bestand worden daar twee weken op bewaard.  

 


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/tip
4 likes

Als ik zoek op mijn gemeente, zie ik dit:
Its IRMA private key is public, so anyone can issue credentials with this issuer. Use it for testing and demo purposes only.

Dus het zal nog wel niet af zijn. :confused:

Vriendelijk verzoek aan zowel @FreedomBot als aan ALLEN :
Gebruik niet de woorden HIER of KLIK voor een snelkoppeling, maar geef de snelkoppeling een handige naam. Dan kunnen slecht-zienden met een voorlees-programma horen waar die snelkoppeling naar toe gaat.

Voorbeelden:

… dan hoor je dus voorgelezen worden : “onze A L V”
en snap je waar het filmpje over gaat.

Bij de snelkoppelingen :

en

… hoor je alleen maar voorgelezen worden : " hier "

Dan weet je dus niet waarheen de link gaat.

Zullen we ook :spraydot: Freedom bieden aan slechtzienden ?
Alvast dank !

6 likes

Zeer goed punt.
Heb de links even aangepast. Kan je er zo mee uit de voeten?

En mocht je dit meer tegenkomen, blijf het gewoon melden, dan proberen we het aan te passen (en het houd ons scherp)

prima aanpassing !
Dank je.

( bewaren ?!? )

Dus als ik de mail langer wil bewaren, dan moet ik het (incl. header) downloaden of zo ?!?

( vraag: koppeling met mijn Freedom-Mailbox ?!? )

Als ik het goed begrijp, dan mail je binnen de IRMA-app.
.1. Hoe werkt dat binnen linux-op-een-oude-levendige-PC ?!?

.2. Hoe koppel ik dat met/aan mijn Freedom-MailBox,
of moet ik twee omgevingen naast elkaar gaan onderhouden ?!?

Ben benieuwd…

Heel misschien kan je een android-emulator gebruiken om daar de IRMA-app in te installeren. Maar ik heb begrepen dat IRMA voornamelijk voor een smartphone ontwikkelt wordt.

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.

Dank voor de tip! Ik zie dat het programma Word in elk geval de optie heeft om de tekst te laten voorlezen. We zullen de tekst voortaan daarom eerst laten voorlezen en eventueel wijzigen, voor we hem online plaatsen. Op die manier kunnen wij wat beter inschatten of het duidelijk is wanneer je de tekst hoort.

4 likes