[TIPS:] Privacy Toolbox

Update: Privacy Toolbox Live!
10-11-'20

Privacy maatregelen zijn voor de een gesneden koek, de ander weet niet waar te beginnen.

Bits of Freedom heeft de vernieuwde Privacy Toolbox gelanceerd: een zeer praktisch overzicht van mogelijkheden om je apparaten en internetgebruik af te stemmen op een betere privacy.

FB_cover_01_fixjeprivacy

De bijbehorende campagne “Fix je privacy” en de Privacy Toolbox zijn bereikbaar zijn via de speciale website fixjeprivacy.nl en via de Bits of Freedom website

Het volledige overzicht van tips

Deze sites kun je natuurlijk delen met mensen in je eigen omgeving of natuurlijk via de sociale mediakanalen

De Toolbox is drastisch vernieuwd, mede dankzij de inbreng van vrijwilligers die hun bijdrage hebben willen leveren aan de verbetering van privacy, veiligheid en keuzevrijheid. Hierover meer in de blogpost van Esther Crabbendam en uiteraard in het dossier van Bits of Freedom

In de nieuwe versie is extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de toolbox. Voor mensen met weinig digitale kennis is de toolbox ook makkelijk te gebruiken en eenvoudiger om informatie te delen over onderwerpen zoals veilig te kunnen videobellen, hoe je het beste je apparaat kan instellen voor de beste privacy, hoe je goed fraude via sociale media kan herkennen, etc.

#fixjeprivacy

5 likes

Mooi om dit te zien, ook met Jitsi Meet. Het zou ook goed zijn als de privacy-voordelen van vrije software expliciet zouden worden benoemd.

Er wordt Signal aanbevolen voor chatten, maar heeft dat wel XMPP ondersteuning? Er lijken nog wel wat verbeteringen mogelijk.

Nee, Signal ondersteunt geen XMPP. Signal is m.i. sowieso geen goed idee.

Het mag dan open source zijn en fijn dat het (nog) niet overgenomen is door Facebook of Google, maar verder heeft het alleen maar nadelen. Voor een groot deel dezelfde als WhatsApp:

  • geen open (IETF of ITU) standaard
  • geen federatie
  • afhankelijk van een paar servers in de VS, met alle politieke risico’s van dien
  • afhankelijk van één organisatie (Signal Foundation) onder leiding van een meneer die op het eerste gezicht een sympathieke gozer lijkt, maar volgens mij zichzelf als een soort goeroe ziet en geen enkele tegenspraak duldt. Een organisatie die gefinancierd wordt door Brian Acton, één van de boeven achter WhatsApp die in 2014 zijn eigen ziel en een hoop code van Jabber vrijwilligers voor bijna 20 miljard dollar aan Facebook verkocht.

Signal is op de korte termijn misschien een goede keuze voor b.v. journalisten die in onvrije landen moeten werken. Maar we moeten streven naar echte open standaarden. Het Internet is groot geworden dankzij open standaarden. Er is bij de totstandkoming van Internet rond 1990 een harde strijd geleverd om monopolisten met gesloten systemen en netwerken buiten de deur te houden. Het gaat momenteel helemaal de verkeerde kant op.

1 like

Dan is matrix.org een beter alternatief. Het heeft federation, je kan je eigen server draaien en er zijn meerdere clients beschikbaar.

Veel respect voor matrix.org, maar het is geen IETF standaard. De doorsnee consument wil geen eigen server draaien. Als we het van providers vragen zullen zij (terecht) vragen om echte standaarden.

Ik kwam laatst Movim tegen:
https://movim.eu/

Het zou wel mooi zijn als Freedom op termijn ook XMPP aanbiedt en met een interface als Movim, lijkt het ook gebruikersvriendelijk.

Movim kende ik niet. Ziet er wel goed uit. Ik heb XMPP op eigen domein voor 12 Euro per jaar via Converstions.im. Maar het is vooral in NL ontzettend lastig om mensen bij WhatsApp weg te krijgen. Ik blijf het hardnekkig weigeren, maar makkelijk is dat niet als 90% van je familie en kennissenkring er op zit.

1 like

Ik heb zelf nooit WhatsApp gebruikt, gisteren liet iemand het toevallig zien. Voor XMPP gebruik ik nu de FSF server. Voor videobellen gebruik ik de FSF Jitsi Meet instantie.

Ik dacht er al aan om op termijn ook aan Freedom te vragen of zulke omgevingen ingericht zouden worden voor abonnees. Het zou goed passen bij het bevorderen van privacy.

1 like

Mooi pakket, van Purism zo te zien. Dank! Ik moet nodig mijn bookmarks over dit onderwerp weer eens gaan bijwerken.

Op vc4all.nl vind je ook een lijstje van servers die jitsi aanbieden, waarvan in ieder geval een aantal in Nederland zitten.

1 like

Handig, vooral dat ze in Nederland zitten. Ik kende hiervoor wel deze lijst:
https://jitsi.github.io/handbook/docs/community-instances

En als je dan bedenkt hoeveel mogelijkheden er zijn, hoeveel moeite er is gedaan door verschillende platformen om hier verandering in te brengen dat er bijkans voor digibeten wel ergens een volledig geschikte OS beschikbaar is…

Wanneer je iemand tegenwoordig aanspreekt op de mogelijkheid van een vervangende applicatie (zoals bijvoorbeeld het gespecialiseerde Jitsi) of zelfs een besturingssysteem word je heel glazig aangekeken. De meest gehoorde reactie:

“ja… [vul hier naam softwarepakket in] gebruiken we nu eenmaal en mogen van de beheerder vanwege de veiligheid (…) geen andere programma’s gebruiken”

Vervolgens wordt je met een vrolijk gezicht verteld, alsof je net na 10 jaar vrij bent gelaten uit een penetiaire inrichting:

“Je kunt het gewoon installeren hoor, gewoon via de Store en anders kan het ook via de browser”

Mensen willen vaak niet eens de moeite nemen om te luisteren wat je bedoelt. Ze weten dat ze liever zouden willen switchen maar zijn oh zo bang dat ze dan niet in de pas zullen lopen met hun ‘vrienden’ met Kuddegedrag.

Onder de noemer ‘we hebben daar al iets voor’ probeert men te vergoeilijken dat ze niet meer weten hoe je ook alweer software kunt installeren, om maar niet te spreken over het risico dat ze onnodig geconfronteerd worden met alternatieven die hen bevestigen in hun vermoeden dat er betere programma’s zijn maar dat er niemand anders in hun omgeving is die dat wil voor hen wil bevestigen.

edit 06-12-'20
Ditzelfde geldt voor scholen. Daar worden lessen gegeven over hoe om te gaan met social media en in het beste geval lessen in programmeren (v.n. Java en Python). Scholen zelf zitten ‘vast’ aan iPads, Chromebooks of MS. Zij zitten in de greep van de gesubsidieerde devices en het onderwijsbudget dus open standaarden zijn daar niet terug te vinden. Onze kinderen groeien dus op met gesloten ecosystemen en het recht op privacy, veiligheid en keuzevrijheid al lang niet meer in hun woordenboek heeft staan: een hele generatie die dezelfde glazige ogen laat zien als je alternatieven zou aanbieden die hen zo ontzettend veel mogelijkheden te bieden heeft. Dat is de generatie die straks het beleid bepaalt met betrekking tot de ontwikkeling van o.a. artificial intelligence, biometrie, etc.

Het zou zoveel beter kunnen zijn wanneer alle open source platformen hun krachten zouden bundelen, dat alle ontwikkelaars zich zouden kunnen storten op één platform dat met gemak de Big Tech het nakijken kan geven. Eén desktop met compatibiliteit met één mobiel platform (of échte convergence op een krachtig mobiel platform). Eén open source store waar alle apps verkrijgbaar zijn. Dan heb je pas keuze en de kans dat iedereen zijn rechten gaat terugeisen, het internet weer gaat gebruiken waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld.

3 likes

Een multi-language website van de FSF en samenwerking met Bits of Freedom, overheidssubsidie om ‘onderzoek’ te doen (waarom Stichting BREIN wel en wij niet?), actieve benadering van gemeenten om scholen te subsidiëren voor open standaarden (waarom wel noodzaak open source Corona-app/melder?) zou al bergen kunnen verzetten.

1 like

Mooi topic! Graag deel ik volgende links die ik afgelopen tijd ben tegengekomen:

Het kan de moeite waard zijn om ze met elkaar te vergelijken. Geniet ervan!