VDSL pair bonding modems en bridge mode

@Noci
Dank, dat ga ik in gedachten houden.

Hier heb ik ook plannen om OPNsense te gaan proberen/gebruiken en eventueel dan de FRITZ!Box 7853 te vervangen door de ZyXEL of ZTN in bridge mode.

Om de keuze makkelijker te maken, vroeg ik mij af of deze modems gecertificeerd zijn voor de VDSL pair bonding? In de dienstbeschrijving van KPN WBA staat op de laatste pagina het certificatie proces uitgelegd als Chipset Firmware Combinatie (CFC) maar helaas is de lijst zelf niet publiek beschikbaar.

Ik ga eind van de maand verhuizen en kan dan ook gebruik gaan maken van mijn Freedom verbinding op mijn nieuwe adres.

Ik ben voornemens ook een Zyxel doosje te gebruiken. Als alles up-and-running is zal ik mijn ervaringen delen.

Overigens gebruik ik OPNsense zakelijk in high-availability mode, maar voor thuis wordt het wat simpeler. Ik wil vooral geen extra energieverbruik waar het niet nodig is, dus waarschijnlijk begin ik met OpenWRT op een oud access point, of een MikroTik.

Die hardware heb ik toch al allemaal slingeren, dus mix-and-match in mijn geval. Als backup kan ik altijd nog een Cisco ISR4331 met VDSL2 WIC aansteken, maar eerlijk gezegd stapel ik die liever in de recycle bak

Ik gebruik met veel succes de Draytek 2862B op een pair bonding verbinding. Daar voor de Fritzbox met de hier al genoemde hack.

Enige om op te letten is natuurlijk TV. Ik heb me niet verdiept in hoe freedom dit aanbiedt maar bij xs4all is het me nooit gelukt om dit echt stabiel te krijgen middels de bridged methode. De routed methode nooit geprobeert.
Daarom heb ik zelf maar een canal digitaal abbo genomen en kijk ik via 2x nvidia shield. Zo ben ik nooit afhankelijk van ISP voor TV.

Je krijgt TV binnen op VLAN4 (de PPPoE (internet) zit op VLAN 6) VLAN’s zijn op basis van 802.1q standaard.
Zie ook: https://www.freedom.nl/helpdesk/internet/algemene-instellingen

Instellingen voor televisie

  • Router moet DHCP-requests doen op VLAN 4 voor TV.
  • Er moet NAT worden toegepast voor verkeer over VLAN 4.
  • Er moeten static routes worden gezet naar 10.10.0.33/32, 185.24.175.0/24 en 185.41.48.0/24 over het op VLAN 4 verkregen gateway IP. Deze routes worden ook via DHCP optie 121 doorgegeven.
  • De settopboxen hangen in het normale LAN.
  • IGMP snooping of proxying moet worden toegepast op VLAN 4.
  • RTSP connection tracking module moet ingeschakeld worden mits beschikbaar. Bij een enkele TV ontvanger kan er ook een Destination NAT regel worden ingesteld.

Ja dat is dus gewoon routed IPTV. Bedankt had het verder niet nodig. Mijn punt was meer als je IPTV afneemt en een eigen modem in wil zetten hou er dan rekening mee wat je allemaal op moet zetten. Zeker als er een WAF in huis mee speelt :slight_smile:

Update: toch voor de ZTE gegaan, omdat die bonding en vectoring tegelijk kan en in theorie dus meer toekomstbestendig zou zijn…
In de praktijk denk ik om het even.

Werkt in ieder geval naar behoren met OpenWRT!
Vandaag de sleutel van mijn nieuwe woning gehad, en na een beetje configgen was ik meteen online.

Hey, dat is mooi. Welke ZTE heb je precies (de H186 zoals OP noemde)? Wat voor verbinding heb jij op dit moment? Ben erg benieuwd naar je getrainde rates en daadwerkelijke snelheden die je haalt :slight_smile:

Inderdaad de H186. Werkt prima, alleen was het even uitzoeken wat de admin credentials zijn. Die heeft ZTE niet op de doos, het modem of in het quickstart blaadje gezet. Bij mij werkte user / user als combo. Daar na meteen gewijzigd.

Mijn verbinding zou 108 om 32 moeten zijn en zit daar ook ongeveer op. Zie screenshot!

Wat overigens wel belangrijk is: dit is met een enkel pair aangesloten. Ik heb dus niet kunnen testen met bonding, en weet ook niet of dat zou gebeuren als ik een extra pair aansluit. Mij viel namelijk op dat de vorige bewoner de lijn op wit/oranje had staan en niet op blauw/rood


Ik heb precies dezelfde kleur invariantie, maar het werkt soort van. Ik krijg de upload met speedtests en rsync etc. niet hoger dan 20Mbit helaas, terwijl ik een identieke actual rate heb met jouw modem. Geeft mij een ander meetpunt dank!

PS: admin/Haikui_V2
je kan er niet zo veel meer mee, maar 't voelt toch altijd beter :slight_smile:

1 like

Thanks! ik ga de admin access even proberen, altijd beter want het is MIJN apparaat :smiley:

Ik heb in de speedtest al eens dicht tegen de getrainde waarden aan gezeten, ik zal nog eens kijken waar de MTUs op staan (ik clamp ze zelf niet)

Hi, hi,
Even nieuwsgierig of iemand mij verder kan helpen.
Ik wil/kan de Fritzbox niet gebruiken omdat ik een redelijk uitgebreide Ubiquity Unifi installatie heb met USGPro4 en de nodige switches en accespoints.

Heb een ZTE H186 binnengekregen.
Ging er van uit dat er wel wat documentatie bij zou zitten.
Dat viel dus tegen.

Is hier iemand die mij kan vertellen wat de werkwijze/instellingen zijn om het boeltje aan de gang te krijgen?

Alvast dank,
Gr. E

ja, er zit inderdaad niks bij :slight_smile:
Admin password staat hier eerder in deze draad. Standaard staat hij op ptm/bridge, met andere woorden, je kan je USG een PPPoE sessie op VLAN6 laten opbouwen. Gebruik de rode poort voor verbinding met je router.

Captain

1m

@mcfab Dank je.
Dus gewoon stekkers erin en gaan?

user/user werkte bij mij helaas niet. dit is voor status weergave)
admin/Haikui_V2 werkte bij mij wel. (dit is voor de instellingen)

Gr. E

Oja, altijd even bron vermelden grinning:
Wachtwoord had ik van deze site. https://service.allnet.de/index.php?/Knowledgebase/Article/View/399/0/vdsl—zugang-zum-zte-dsl-modem-zxhn-h186

Met dat modem kan je denk ik het beste twee fysieke WAN-poorten op je router gebruiken. Dus de rode poort aan de “echte” WAN, waarop je een PPPoE-sessie opzet en alle pakketten tagt op VLAN 6.

De gele poort kan je dan aansluiten op (bijvoorbeeld) LAN1, waarbij je die poort op switch-niveau loskoppelt van je LAN-bridge, en daar een apart VLAN op zet, waarbij je de pakketten niet tagt. Op die manier kan je zowel management doen als de WAN-uplink gebruiken op je router en de apparaten daarachter.

Ik ga er hierbij wel van uit dat je router dit allemaal kan natuurlijk. Het lijkt een beetje op wat ik hier beschrijf, alleen bij die DrayTek van mij is er maar 1 WAN-poort nodig, want dat modem kan via dezelfde poort tagged VLAN 6 en untagged traffic onderscheiden. Die ZTE onderscheidt internet en management echt fysiek.

Dank je, ga morgen aan de slag.

Gr. E

Hmm, kom er nog niet aan uit.

Heb de ZTE H186 aan geslingerd.
Bij settings staat DSL connection op PTM_BRIDGE
Vlan staat (standaard) uit, heb ik zo gelaten.

Kabel van rode poort naar mijn USG Pro4 poort WAN2

In USG WAN2 netwerk aangemaakt.
DNS servers Freedom toegevoegd.
Vlan 6 aangezet
Weighted LB geselecteerd en op 99% gezet (dan zoude standaard LAN het grootste deel van zijn netwerkverkeer via deze poort moeten laten lopen.)

IPV4:
PPPOE
username: mijn gebruikersnaam@freedom.nl
wachtwoord: Het door mij aangepaste wachtwoord om bij alle Freedom diensten in te loggen.
Verder zijn hier geen instellingen.

In de Netwerken tab krijg ik geen IP-adres te zien/

Wat doe ik verkeerd/zie ik over het hoofd?

Alvast met dank.

Gr. E

je hebt zowieso je gebruikersnaam en wachtwoord niet nodig: gebruik fake@freedom.nl en 1234. DNS servers toevoegen zou ook niet moeten hoeven. Hoe heb je vlan6 aangezet? vlan moet op de h168 uit idd. Gebruik je PAP?