[Amino:] verbeteringen software

Dat viel mij ook al op destijds bij xs4all, dat de STB meer zenders aanbood dan de webapp. CD doet dat ook al, geen idee waarom dat is.

Kan het zijn dat de aanbieders niet willen dat het gestreamed wordt?..
BBC is vrij beperkt in wat ze beschikbaar willen stellen, en die gaan vrij ver in ook het blokkeren van VPN’s met een eindpunt in GB.

Komt door afspraken met de zenders. Er zijn verschillende afspraken die je moet maken met de partijen die de zenders beheren. Bijvoorbeeld of je deze op andere apparaten dan de settopbox mag afspelen. Ook of je mag opnemen, doorspoelen, terug kijken, buiten de deur kijken, etc. wordt allemaal in afspraken vast gelegd.

Het niet kunnen kijken van een stream op een ander apparaat dan je settopbox heeft zover ik weet vooral te maken met de digitale beveiliging op deze apparaten.

2 likes

Als lichtelijk slechthorende vond ik het bij XS4ALL erg relaxed (vooral bij NL gesproken films met bedenkelijke geluidskwaliteit) dat je de Teletekst ondertiteling ook kon gebruiken bij terugkijken van opnames. Het had wel tot gevolg dat je dan het kijken niet meer kon onderbreken, maar dat nam ik graag voor lief. Bij CD lijkt het erop dat je bij het terugkijken van opnames geen ondertiteling voor slechthorenden meer hebt. Suggesties?

2 likes

Eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. Als leek snap ik ook niet alles wat hierboven staat. Ik zou het fijn vinden als er ergens een tabel wordt gepubliceerd met kolommen als [onderdeel] [aard/wens] [evt toelichting] [mogelijke oplossing][status]. Dat neemt niet weg dat ik veel waardering heb voor de dames en heren van freedom. en ik zou het heel fijn vinden als iemand die hier iets over te zeggen heeft, wil reageren…

Ik vind het niet erg overzichtelijk, bovendien lijkt het vooral een lijst mbt tv-kijken te zijn, maar Freedom biedt ook bellen, mail en internet. Ook zie je niet de geplande oplossing en wat de status daarvan is. Ikzelf heb een aantal keren naar voren gebracht: “forwardfunctie in mail” en “eigen webruimte voor een eenvoudige home page” maar dat zie ik niet terug, of ik kijk niet goed?

Mee eens. Als je vanaf XS4ALL TV komt dan is dit een ‘uitdaging’ en inmiddels na 48 uur eigenlijk al een reden om FreedomTV de deur uit te bonjouren. Welke Canal Digital UI engineer maakt een kastje dat geen zender nummer laat zien? Werkelijk zeer teleurstellend. Is niet van 2021. Had ik dit geweten was ik nog niet overgestapt.

We weten het, helaas. CanalDigital is the killing field voor Freedom. Wil Freedom groeien dan is TV top prio om te verbeteren. Die TV smoort alle mond tot mond reclame. Dit adviseer je niemand…

Ik vind dit nogal overdreven, providers zoals Delta/ Caiway hebben een slechtere tv ontvanger en daarbij ook nog eens een heel slechte service. Wat draagt het zichtbaar maken van het kanaalnummer functioneel bij?
Als dit een probleem is denk dan eens aan de Logitech Harmony Hub en app. Daar zijn kanaalnamen en nummers zichtbaar en kunnen tevens gekozen worden op iPad of iPhone.

1 like

Lieve mensen,
het is toch van de zotte dat ik bij opgenomen programma’s van sbs6 niet de reclames kan vooruitspoelen.

ook tijdens het live tv kijken is stilzetten en terugspoelen onmogelijk.

Wat is er in hemelsnaam nog fijn aan de keuze voor canaldigitaal.

de tvontvangers van kpn/xs4all/ziggo hadden die functie allemaal wel.

ik overweeg nu echt weer weg te gaan bij freedom.

renee

De laatste tijd hebben wij regelmatig dat als je een live uitzending pauzeerd of een terug kijkt via de gids die max 1 uur geleden begonnen is, er halverwege een pop/up komt dat de volgende uitzending begint in … seconden. Je kan dan ook kiezen voor een optie sluiten. In beide gevallen kan je het eind van wat je kijkt niet meer terug kijken. Ook niet als je deze opnieuw opstart met terug kijken via de gids. Het betreft bij mij met name jeugd afleveringen rondom etenstijd.
We kunnen dan de uitzending alleen maar afkijken via de NPO app op de tv. Dat lijkt mij niet de bedoeling.

Firmware level is actueel en op het moment van voorkomen, was er geen verdere load op het netwerk/router.
Herkent iemand deze klacht en heeft iemand een idee wat dit kan zijn?

We hadden dit bijv gisteren bij Jeugdjournaal special Corona 1 jaar, zapp kamp koekiloeki

mvg Deb

Het tegendeel is waar. Het is juist zeer vreemd dat je bij een commerciële zender de reclames door zou kunnen spoelen. Dat is immers hun primaire bron van inkomsten.

Tenzij je dik wilt gaan betalen voor commerciële zenders ter compensatie van hun gederfde inkomsten zal reclames doorspoelen bij geen enkele tv aanbieder mogelijk zijn.

kpn en xs4all hadden die functie tot voor kort wel in hun oude contracten met deze zenders. Maar ook bij hen zal deze functie absoluut gaan verdwijnen (voor zover die inmiddels al niet verdwenen zijn).

1 like

hahahaha tijd om de vhs recorder weer uit de schuur te halen

2 likes

Het zijn de uitgevers die programma’s beschikbaar stellen aan video distributie bedrijven en de voorwaarden dicteren.
Enkele jaren geleden was het een kleinere markt met meer risico’s waardoor de uitgevers wat water in de wijn moesten doen.
Tegenwoordig begint elke uitgever desnoods zelf een distributie bedrijf…
Je moet KPN/XS4ALL etc hebben dat wel lezen als hebben dat NOG wel, totdat er nieuwe voorwaarden voor distributie onderhandeld worden (of ze betalen compensatie voor verlies aan inkomsten …, maar de trend in off-line kijken voorspeld hier niet veel goeds in).
Netflix heeft laten zien hoe het uitkon, Disney, Amazon etc. doen hetzelfde… Vervolgens besluit bedrijf achter discover etc. ook een Eigen distributie te beginnen. En allen doen dat om van een paar cent / maand naar een paar Euro per maand aan geld te gaan ontvangen.
De vraag is Hoe lang blijft de consument er extra abonnementen bij een uitgever voor kopen… ipv. bundels via een distributie bedrijf.

1 like

Op dit moment werkt (in ieder geval bij mij) “begin gemist” niet en ook terugkijken lukt pas op het moment dat een programma enige tijd is afgelopen.
Ik weet niet of het iets is voor in de software, maar het lijkt wel alsof de Amino zijn lokale, LAN IP-adres communiceert als ik “begin gemist” kies:
{noformat}
SETUP rtsp://rtspresellercds2.solocoo.tv:554/NED3HD.tsRTSP/1. 0…Transport:RTP/AVPF/UDP;unicast;destination=192.168.1 0.126;client_port=2008…CSeq: 2…x-mayNotify:…
{noformat}
Als er ergens een optie zou zijn om dit aan te passen naar het WAN IP dan werkt misschien “begin gemist” wel.

Daar had ik ook last van… begin gemist en kanaal 31, 32 etc. (NPO1 Extra, maar er zijn er meer) zijn non-multicast TCP streams die actief NAT vereisen.

Het probleem waar ik tegen aan liep was dat op m’n eigenbouw firewall wel de nf_conntrack_rtsp en nf_nat_rtsp geladen werden maar door de gebruikte kernel deze niet meer automatisch geactiveerd werden. (sinds kernel v5.4.23). Dat moet of opnieuw aangezet worden, of een oudere kernel gebruiken OF een iptables regel met CT target gebruiken in raw / PREROUTING table.
Zie ook: https://community.freedom.nl/t/configuratie-voor-gentoo-linux-gebaseerde-router/1084.

Je beschrijft niet welke router je gebruikt, maar de router MOET NAT voor RTSP ondersteunen.
(Je dump laat zien dat het ipadres van je STB 192.168.10.126 is. ).

Als een programma is afgelopen zal de opname apart gezet moeten worden (dat duurt enkele minuten) voordat de “opname” terug gespeeld kan worden. (Die opname wordt ook pas korte tijd na een programma gemaakt om geen stukjes aan het einde te missen).
De wachttijd is niet zo lang.

Mijn router is een Mikrotik met RouterOS. Die mist alleen een RTSP proxy/helper.
Natuurlijk is daar wel een mouw aan te passen maar als het bij de bron op te lossen is dan is dat, in ieder geval voor de gebruiker (lees: voor mij :slight_smile: ), comfortabeler.

Als de Amino het WAN IP doorgeeft in plaats van zijn lokale IP dan moet het volgens mij gewoon zonder RTSP proxy werken. Het WAN IP kan middels een DHCP optie aan de Amino worden doorgegeven. NAT werkt hier niet want het IP zit in de request, niet in de packet header.

Klopt, maar dat is juist waarom NAT zo’n issue is (niet alleen voor RTSP, maar ook SIP, etc.)
IPv4 is feitelijk obsoleet.

Probleem voor de Animo is dat een deel van de verbindingen niet over VLAN4 lopen maar over het Internet.
Voor uitzending begin gemist, etc. loopt de streaming over VLAN4. Voor een aantal anderen over WAN.
Kortom er is niet een uitgang. Voor zover ik kan zien is er geen STUN service op VLAN4.
(Overigens is STUN ook een krakkemikkig add on om NAT nog enigszins bruikbaar te houden, ondanks de foute implementaties ervan, juist op allerlei routers).
En dan ook alleen maar wanneer je niet achter een CGNAT zit, dan ben je alleen maar de cigaar.

Met RouterOS zit je waarschijnlijk in een hoek geschilderd. De vraag om support https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?p=710217 is op 25 maart 2015 al gedaan, en in 2021 blijkbaar niet opgelost.

NAT an sich is geen probleem; het is een probleem als een applicatie er achter er geen rekening mee houdt. Dat geldt voor RTSP maar ook voor SIP inderdaad. Sommige applicaties
Mijn concrete voorstel voor verbetering van de Amino software is dus: maak het geschikt voor gebruik achter een NAT gateway zonder dat er een RTSP proxy nodig is. Ik denk dat dit vrij eenvoudig te realiseren is.

NAT is WEL het probleem het is een dwarse kort door de bocht oplossing voor het tekort aan adressen probleem (waarbij een paar poort nummer bitjes als adres gebruikt worden)… levert een adres ruimte van 32 - 64 keer zo groot op. IPV6 schaalt op met ruim 4 miljard keer zo groot.
Het was bedoeld voor de periode 1994 - 2000…, vanaf 2000 zouden alle systemen IPv6 moeten kunnen gebruiken. Dat was een te optimistische schatting door “laksheid” van met name CPE fabrikanten. Na 2008-ish was het zeker breed mogelijk. En na 2012 toen APNIC geen IPv4 blokken meer had begonnen mensen wakker te worden.
Om gebreken veroorzaakt door NAT (bv. voor SIP, RTSP, RTP, RPC, …) zijn er weer andere protocollen verzonnen (STUN, TURN) met ieder hun buggy implementaties in veel CPE’s waardoor er meerdere soorten STUN ontstaan zijn.
Omdat het adres te kort nog groter geworden is zijn providers nu CGNAT gaan toepassen, waarbij Jij een NAT doet van je thuis netwerk naar die van de ISP, en die vervolgens een NAT doet naar een Publiek adres. Daarbij is port forward ook niet meer mogelijk.
Oplossing UPNP…, wat helemaal vol gaten zit.

Dus in plaats van een simpel recht to recht aan IPv6 te gebruiken, is nu een Combo van NAT/CGNAT met “workarounds” STUN/TURN/UPNP etc. nodig om het “werkend” te houden.
In tegenstelling wat veel mensen denken is NAT geen security feature maar eerder een security risk door alle buggy add ons die nodig zijn om het “bruikbaar” te maken.

1 like