Aansluiten van eigen router en ont aan ntu van T-mobile (Eindhoven)

Hallo,
Ik heb een glasvezel aansluiting verzorgd door T-mobile en heb een abonnement genomen op Freedom. Ik gebruik al jaren een mikrotik router dus kan ook geen gebruik maken van montage service. Nu is glasvezel niet zo’n onbekende voor mij maar wel de GPON aansluiting. Even een optische connector in een gaatje steken is er niet bij. In de NTU zit een kunststof houder waarin de optische kabel verwerkt moet worden. Zie afbeelding:


Uiteindelijk moet de kabel er zo inzitten:

Let op! Aan de linkse kant moet de connector geleider zitten (Tsja hoe noem je zoiets?)
Als je de alles weer in elkaar hebt gezet ziet het er als volgt uit:

73 de Pe1goo, Nick

4 likes

Stekkerhulsbehuizing. Het blijft ingenieus hoe bedrijven voorzieningen maken om te voorkomen dat een n00b (w.o. soms ook installateurs) een fiber-connector kan beschadigen.

Wat ik wel kan adviseren is om letterlijk, ongeacht klantschuifsysteempjes, zo min mogelijk de inkomende connector te beroeren. Eenmaal goed is; daar voortaan altijd vanaf blijven en desnoods afkitten/afplakken. Te vaak meegemaakt dat mensen, onhandig een connector stuk-steken of forceren.

Daarom wmb gebruik te maken van een extra stukje patch kabel dat tussen FTU en eigen zooi zit. Bij onverhoopte schade of verkeerd (om)steken, wat zo maar kan gebeuren in een meterkast, zijn de gevolge beperkt (en goedkoop te vervangen).

UPDATE:
Na enig onderzoek en navragen bij netwerk specialisten heb ik de volgende informatie gevonden:
Als het gpon ledje knippert en alleen het power en ethernet brand betekent dat de ONT probeert zich te autoriseren en dat dit niet lukt. Als er geen licht op de vezel zit brandt het loss ledje en gaat langzaam knipperen. Bij mij knippert alleen het gpon ledje dus er is licht op de vezel. Wat blijkt is dat de ONT aangemeld dient te worden; dit kan gedaan worden door “in te loggen” op de ONT. Dit aanmelden wordt bij T-mobile door de monteur gedaan. Hoe Freedom dit kan of wil doen weet ik nog niet, Wat ik in het eerdere bericht vergeten ben is dat de ethernetpoort aan je router moet worden verbonden.
Voor het aanmelden dien je een laptop direct aan de ethernetpoort aan te sluiten en je laptop in dezelfde range te zetten als het adres van de ONT, bijvoorbeeld 192.168.18.2.
Je kunt dan met de browser aanmelden op adres 192.168.18.1. voer de user en wachtwoord in dat op de ONT staat. Nu zit je in de “website” van de ONT. Klik in het menu dat je ziet op aanmelden. Er verschijnt een pagina waar je het wachtwoord moet in vullen om je bij de centrale van T-mobile te kunnen aanmelden. Maar je moet dan wel het wachtwoord weten. :frowning:

Tja als dit zo is… is dat weer een steek om een vrije keuze te belemmeren. Zal wel iets te maken hebben dat alleen op deze wijze de ‘werking’ van GPON kan worden gegarandeerd.

Doet mij denken aan ooit een duur (aangekocht) systeem en de installateur, die zijn verdienmodel van onderhoud wel zag zitten, weigerde ons het wachtwoord te verstrekken voor configuratietoegang.
Resultaat van het verhaal was dat we alles bij de vuilnisbak konden zetten omdat we geen recht hadden op het wachtwoord (en werk) dat intrinsiek eigendom was van de leverancier.
GPON zelf is een handige Harry methode - onder het mom van innovatie - om te zorgen dat er geen E2E concurrentie mogelijk is omdat je altijd de hulp/inspraak nodig hebt van degene due logisch de infrastructuur beheert.

Ik moet hier een correctie op aanbrengen, Je hoeft niet zelf de gpon aan te melden, maar de netwerkbeheerder moet dat doen.
Je blijft hierdoor afhankelijk van de netwerkbeheerder.

De monteur zal het idd persoonlijk geen bal uitmaken en gewoon doen wat zijn “netwerkbeheerder” qua protocol opdraagt. Feit blijft dat de klant in het harnas wordt gezet.