Brussel maakt einde aan medisch beroepsgeheim met EHDS

Met het voorstel voor het oprichten van een European Health Data Space (EHDS) maakt Brussel een einde aan het medisch beroepsgeheim, zo stelt stichting Privacy First. Onlangs liet demissionair minister Kuipers al weten dat door het EHDS medische data van burgers zonder toestemming toegankelijk wordt gemaakt voor derden. Het EHDS is een digitaal patiëntendossier dat in een gemeenschappelijk Europees formaat is opgesteld en in alle EU-lidstaten te gebruiken moet zijn.

Privacy First vreest ook dat de schaal waarop gegevens straks ontsloten worden, enorme risico’s voor de veiligheid en privacy van burgers met zich meebrengt.

WOW, nog meer privacy weggeven :frowning:
Lees het volledige verhaal op de website van Security, klik hier.

Yep, omdat het zo handig is waarbij gezinspeeld wordt dat het levens redt, tijd bespaart en waardevolle data (aan)levert om onderzoek te doen.

Op zichzelf is uniformering van (medische) data als soort van standaard, wel zinnig. Het beperkt overdracht en issues.

Nu zal een instantie het niet belangrijk vinden dat iemand een wratje laat weghalen maar inzage in iemand medische/psychosociale historie, laat staan die (willen) veranderen, kan wel elders voor allerlei ongedachte issues kan zorgen. Iemand merkt pas de gevolgen wanneer die er niet meer los van kan komen en anderen dan stellen dat het risico wel meevalt.

Natuurlijk is er - theoetisch - de keuze om niet mee te doen aan digitalisering waarna de persoon die zorg wel nodig heeft, in een soort niemandsland komt.

1 like

Tja, waarom zou je iemand de keuze geven om data te delen als je ook ineens op Europees niveau kan afdwingen dat je je meest persoonlijke data deelt :roll_eyes:

Ik vond ze de laatste tijd goed bezig met dingen als de AVG (ok, die had van mij nog wel wat strenger gemogen), DSA en DMA, maar dit is wat mij betreft echt weer een gigantische stap de verkeerde kant op.

1 like

Ook handig dat de meeste ziekenhuizen hun data bij Google stallen.
Dat maakt het wat makkelijker om het te delen.

1 like

in hele kleine bitjes om er big data van te maken

1 like

Op security.nl staat inmiddels dat ze met een opt-out bezig zijn:

1 like

Opt-out is een mooie techniek om dingen op grond van het bekende presumptie principe in te voeren.
Iemand kan toch niet tegen de voordelen van een goed(be)doelend systeem zijn ?

Tja dat er dan een “onbewezen” en “onaangetoond” risico is, is vooral kopspijkers op laag water zoeken.