Claim tegen Google (via Consumentenbond)

Via de Consumentenbond kreeg ik een mailing: Claim tegen Google. https://www.claimservice.nl/googleclaim/

Maak je gebruik van diensten als Google Search, Google Maps, YouTube, Gmail of heb je een Android-telefoon? Dan schendt Google je privacy. Het bedrijf verwerkt ongemerkt en zonder toestemming gegevens zoals je locatie, surfgedrag en appgebruik. Dit mag niet. Meld je nu gratis aan en eis schadevergoeding.

Uit de kleine lettertjes:

Deelname is op basis van ‘no cure no pay’. Afhankelijk van de uitkomst van de Google-claim is de door jou af te dragen vergoeding tussen de 18% en 25% van het voor jou behaalde resultaat. Als er geen resultaat wordt behaald, dan hoef je niets te betalen.

1 like

Nocure / Nopay werkt alleen maar als IEMAND de kosten voorschiet voor een paar jaar. Die kosten kunnen best in de miljoenen lopen.
Bij een grote claim die in de 10-tallen miljoenen kan lopen zal de gedaagde ook het nodige uit de kast trekken.
Google heeft diepe zakken en zal niet snel weglopen uit een markt, dus die IEMAND die dit voorschiet moet ook een aardig eind meekomen in het juridisch pokerspel.
Die IEMAND loopt risico op verlies van dat voorschot en mogelijk meer als een rechter de zaak in het voordeel van Google beslist, of niet ontvankelijk verklaart, dat risico vertaald zich in een prijs.
Ik denk dat het tarief vooral afhangt van de duur van het proces. Dit heet proces financiering.

1 like

Dat is redelijk geregeld op Europees niveau:
Google-claim FAQ's - Consumentenbond Claimservice
Een eerdere claim tegen Facebook heeft onlangs geresulteerd in een veroordeling van Meta tot een boete van € 1 200 000 000 te betalen aan de Ierse privacy autoriteit, omdat Meta haar Europese hoofdkantoor in Ierland heeft. Er loopt nog hoger beroep, maar de verwachting is dat de boete dan opgelopen is omdat de overtreding intussen voortduurt.