Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We worden er steeds meer afhankelijk van. Dat betekent dat stabiel maar ook een sneller internet belangrijk is. Met de komst van glasvezel is het internet aanzienlijk verbeterd. Je kunt bij een glasvezelinternetabonnement ook kiezen voor een hogere internetsnelheid dan bij DSL of kabel. 1 Gbit/s is vaak de hoogst aangeboden snelheid, maar er zijn ook abonnementen waarbij je kunt kiezen voor 100 Mbit/s. Wat houdt internetsnelheid in, wat kun je ermee en waarom haal je - in het geval van een 1 Gbit/s abonnement - niet altijd die volledige snelheid? Tijd om hier wat dieper op in te duiken!
Waarom kun je kiezen voor een snelheid
Freedom Internet levert internetabonnementen over het DSL-netwerk en over het glasvezelnetwerk. Mogelijk ligt er op jouw woonadres zowel DSL als glasvezel. Door de postcodecheck in te vullen kom je erachter wat er beschikbaar is op jouw adres en welk abonnement of welke abonnementen we kunnen leveren. Je ziet daar dan ook een snelheid bij staan.
DSL (via het koper/telefoon netwerk)
In het geval van DSL levert Freedom één soort abonnement met de hoogst haalbare snelheid op jouw adres. Bij andere providers kan het zijn dat je wel kan kiezen voor een lagere snelheid. Maar je betaalt als provider dezelfde prijs voor ieder abonnement. Het maakt qua kosten daarom niet uit. Freedom kiest er daarom voor jou het hoogst haalbare te leveren.
Glasvezel
Bij glasvezel geldt voor de meeste netwerken precies hetzelfde als hierboven omschreven bij DSL: we bieden de hoogst haalbare snelheid, omdat het voor ons geen verschil maakt qua prijs. Echter geldt dit niet voor alle netwerken. In sommige gevallen kun je wél kiezen voor verschillende snelheden, namelijk wanneer het abonnement wordt geleverd via het glasvezelnetwerk van KPN, Glaspoort of DELTA. Dat komt omdat er bij deze partijen wel prijsverschillen zijn tussen de verschillende snelheden.
Je vindt hier een overzicht van de verschillende netwerken en prijzen: https://freedom.nl/diensten/netwerken
Up- en downloadsnelheid
Je abonnement biedt een bepaalde up- en downloadsnelheid aan die wordt aangeduid in Mbit/s of Gbit/s. Mbit/s staat voor megabits per seconde, Gbit/s staat voor gigabits per seconde.
1000 Mbit/s is zo goed als gelijk aan 1 Gbit/s. Om bijvoorbeeld een internetpagina te openen, een video te bekijken, een e-mail te sturen of een pdf te downloaden gebruik je een aantal megabits per seconde. Voor het bekijken van een film of het spelen van een game gebruik je – over het algemeen - meer megabits dan voor het versturen van een e-mail.
Het verschil tussen downloaden en uploaden is dat je bij downloaden informatie binnenhaalt en bij uploaden informatie verzendt. Een berichtje openen valt dus onder downloaden, een berichtje versturen onder uploaden.
In het geval van een abonnement via DSL krijg je niet dezelfde up- als downloadsnelheid. Je krijgt bijvoorbeeld 70 Mbit/s aan downloadsnelheid en 20 Mbit/s aan uploadsnelheid. Bij glasvezel is de up- en downloadsnelheid die je krijgt wel hetzelfde.
Welke snelheid heb ik nodig?
De internetsnelheid die je nodig hebt hangt af van je gebruik. Maar hoe bepaal je nu hoeveel je gebruikt? Het is natuurlijk geen doen om te voorspellen hoeveel berichtjes of mailtjes je gaat versturen, hoe vaak je een film kijkt via jouw favoriete streaming platform, hoeveel internetpagina’s je gaat bezoeken en op welke resolutie je gaat gamen en dit dan vervolgens bij elkaar op te tellen. We geven daarom een aantal richtlijnen, waarmee je zelf kunt bepalen welke snelheid voor jou het meest geschikt is:
- 20 Mbit/s: geschikt als je met 1 persoon wilt surfen over het internet, mailen, een film wilt kijken in SD- of HD-kwaliteit of muziek wilt afspelen.
- 50 Mbit/s: geschikt wanneer je met meerdere mensen tegelijk gebruik wilt maken van het internet. Met gebruikmaken van het internet bedoelen we in dit geval surfen, mailen, muziek luisteren of een film kijken.
- 100 Mbit/s: geschikt wanneer er veel mensen in de woning gebruikmaken van het internet of als je vaak iets downloadt. Je kunt met deze snelheid verschillende dingen up- en downloaden op hetzelfde moment.
- 200 Mbit/s: geschikt wanneer je met veel mensen op meerdere apparaten tegelijk films wilt streamen en downloaden in de hoogste kwaliteit of op meerdere apparaten tegelijkertijd wilt gamen.
- 500 Mbit/s of meer: geschikt voor mensen die hoge eisen stellen aan hun internetverbinding of bijvoorbeeld grote bestanden of updates van games willen up- of downloaden.
Let op: anders dan bij mobiel internet gaat het hier niet om het verbruik maar om de snelheid. Het is dus niet zo dat als je 1Gb verbruikt hebt, je de rest van de maand zonder internet zit.
Freedom biedt in sommige gevallen alleen de optie 1000 Mbit/s en in andere gevallen juist verschillende snelheden. Waarom dat is lees in het artikel Verschillende prijzen, verschillende glasvezelnetwerken, hoe zit dat.
Waarom haal je niet (altijd) 1 Gbit/s snelheid?
Wanneer je kiest voor een abonnement met 1 Gbit/s, dan kan het zijn dat je deze niet altijd volledig haalt. Veel mensen vragen zich af hoe dat zit. En terecht natuurlijk! We geven er daarom graag hieronder wat meer uitleg over.
Het niet halen van de volledige snelheid van 1 Gbit/s kan meerdere oorzaken hebben:
- WiFi
Gebruik je internet op je apparaat via WiFi, dan haal je deze 1 Gbit/s meestal niet. Je gebruikt in dat geval draadloos internet. Een deel van de snelheid gaat daarom verloren omdat het signaal door de lucht gestuurd wordt. Heeft het internet een goede drager, zoals een kabel, dan kun je die snelheid wel halen.
Er zijn verschillende standaarden in WiFi. Deze worden aangeduid met WiFi 4, WiFi 5, WiFi 6, etc. De snelheid die je kan behalen verschilt per standaard en dus per apparaat. Dat komt omdat zowel je WiFi-punt als het ontvangende apparaat één van de standaarden heeft toegepast en voor de snelheid van de WiFi verbinding wordt de langzaamste (oudste) standaard toegepast. Dus als je WiFi-punt WiFi 6 ondersteunt maar je oudere telefoon WiFi 4, zal de snelheid naar deze telefoon de maximale snelheid van WiFi 4 halen. Gebruik je op hetzelfde WiFi-punt een nieuwe telefoon die WiFi 6 ondersteunt dan zal die dus ook een snellere WiFi-verbinding hebben met hetzelfde WiFi-punt.
- Bruto en netto snelheid
De snelheid die het abonnement biedt, namelijk 1 Gbit/s, is de bruto snelheid. Dat komt omdat de informatie die verstuurd wordt zowel informatie over de adressering als de daadwerkelijke inhoud bevat. Kortom: er worden een aantal Mbit/s gebruikt voor die adressering en wanneer je die eraf haalt houd je de netto snelheid over. Wanneer je een test uitvoert is het belangrijk dat je let of zij de bruto of netto snelheid meten, zodat je een goed beeld hebt van de uitkomst. Overigens zou je wanneer je bekabeld internet gebruikt en de hele route ingericht is op 1 Gbit/s – meer hierover hieronder – in elk geval rond 950 Mbit/s moeten kunnen halen.
- De route van het internet
De snelheid is afhankelijk van vele factoren, omdat het internet vanaf de bron naar jouw apparaat verschillende punten passeert. Al die punten moeten 1Gbit/s tot hun beschikking hebben, om ervoor te zorgen dat je aan het einde van die route - namelijk bij jouw apparaat - 1 Gbit/s kunt gebruiken. Maar wanneer bijvoorbeeld de server waar je jouw bestand wilt downloaden of wijkcentrale, niet ingericht is op 1 Gbit/s, dan haal je de totale up- en downloadsnelheid niet en wordt het lastig daar zelf wat aan te doen.
Gelukkig is het steeds gebruikelijker om 1 Gbit/s aan te bieden en worden de netwerken hier ook zodanig op ingericht. Bovendien heb je de grootste kans op snelheidsbeperkende factoren, op de route vanaf de glasvezelaansluiting in je woning naar jouw apparaat. Dat is goed nieuws, want het betekent dat je het eventueel zelf kunt oplossen.
Wat kun je zelf doen?
Haal je met bekabeld internet de snelheid van 1 Gbit/s niet op je apparaat, dan kun je in elk geval zelf de volgende stappen ondernemen:
- Verbind je computer direct aan de router of modem met een UTP/ethernet kabel (cat 5E of hoger.) Een netwerkswitch of draadloos aansluitpunt kan namelijk niet in alle gevallen 1 Gbit/s aan – ook al geeft de gebruiksaanwijzing aan dat dit wel het geval is.
- Zorg voor een goede netwerkkaart of ingebouwde netwerkadapter in je computer die een eigen processor aan boord heeft, die het verkeer afhandelt. Een USB-adapter of Dongle kan niet in alle gevallen 1Gbit/s aan.
- Ga na of jouw apparaat de snelheid van je internetabonnement ondersteund.
- Zorg voor een goede processor, voldoende werkgeheugen en een snelle SSD in de computer waar je mee test.
- Zorg voor een router die tenminste 1 Gbit/s kan doorzetten via LAN (de courante modellen FRITZ!Box kunnen dat).
Waar kun je testen welke snelheid je haalt?
Ben je benieuwd welke snelheid jij haalt, dan kun je dit op verschillende plekken testen. Let er alleen op dat niet iedere site even betrouwbaar is qua test. We vroegen aan onze Freedom collega’s waar je het beste zo’n snelheidstest kunt doen en zij gaven de volgende sites als tip door:
- https://www.speedtest.net/
- https://fast.com/
- https://speed.cloudflare.com/
- op Linux systemen: $ wget -O /dev/null http://speed.transip.nl/1tb.bin
- op Windows (vanaf cmd): curl http://speed.transip.nl/1tb.bin -o NUL
- op MacOS vanuit terminal: curl http://speed.transip.nl/1tb.bin -O /dev/null
Wijzig de snelheid van je glasvezelinternet abonnement
Je kunt de snelheid van je internet alleen wijzigen wanneer je internet hebt via glasvezel. Wanneer je internet hebt via DSL krijg je bij ons altijd het maximale dat haalbaar is. Je kunt je up- of downgrade wijzigen door een mailtje te sturen naar de helpdesk@freedomnet.nl.
De wijziging van je verzoek gaat in zodra deze handmatig door onze helpdesk is ingevoerd. Wanneer dat gebeurd is ontvang je een bevestiging en vanaf dat moment is je gewijzigde snelheid van toepassing op je abonnement. Je kosten worden verrekend op je eerstvolgende factuur.
Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/de-internetsnelheid-van-een-abonnement-hoe-zit-dat