Deepfake, net echt of echt nep?

Deepfake is een verzamelnaam voor software, waarmee je nepvideo’s kunt maken die in de meeste gevallen bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Door middel van AI-technologie en ‘machine learning’ (oftewel, machinaal leren) kan de computer gezichten verwisselen of de stem van iemand vervangen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor entertainment doeleinden, zoals in films. Helaas wordt deze techniek ook gebruikt om mensen te misleiden.

Ben je benieuwd wat deepfake precies is en hoe je het kunt herkennen? Bekijk dan onderstaande video waarin Suus meer uitlegt en ook het resultaat van deepfake laat zien. 

Een deepfake vereist veel data en duizenden beelden van twee mensen. Vervolgens moeten deze beelden met behulp van specialistische software worden samengevoegd. (Gelukkig) gaat dat niet over een nacht ijs. In het resultaat dat je in ons filmpje terugzag, is het duidelijk dat het om deepfake gaat. In deze video’s is het echter minder goed te zien: https://vimeo.com/544363296?dnt=1 en https://www.mediawijsheid.nl/video/deep-fake-video-van-obama/

Hoe bescherm je jezelf tegen deepfake?
Een deepfake herkennen is één ding, maar zorgen dat er geen deepfake van jou gemaakt wordt is ook belangrijk. Op deze manier maak je het in elk geval een stukje moeilijker:

  1. Deel niet te veel foto’s en video’s van jezelf online.
  2. Zet je social media-account(s) op privé.
  3. Beveilig je apparaten goed door middel van anti-malware software zoals bijvoorbeeld F-Secure en een VPN (binnenkort vertelt Sébas hier meer over in een nieuw filmpje).

Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/deepfake-net-echt-of-echt-nep
1 like

Beter,

  • Deel geen foto’s en video’s van jezelf online.
  • Gebruik geen social media-account(s).

Het is afwachten waar straks, Sébas zijn gezicht allemaal op schijnt te zitten. :wink:

Deel fotos en videos niet te veel online?? De snelle ontwikkeling van gezichtsherkenning software is te danken aan alle (gratis) opgeslagen foto`s en video bij Google etc. Alle zgn ontwikkelingen die gedaan worden in algoritmes zijn te danken aan het gratis vergaren van data en het daarmee maken van psychologische profielen als ook sociologische, etnologische, medische… etc. Huidige software beslist, misschien moet ik zeggen adviseert, al is het misschien in kleine mate of jij geld kan lenen, hoeveel rente je moet betalen, of je de looptijd wel haalt, wat het gemiddelde risico is op wanbetalen, levensverwachting, drugsgebruik, autisme, of je een crimineel bent enz enz… Ook de belastingdienst profileerde op basis van verzamelde gegevens en hierdoor zijn gezinnen onherstelbaar en onterecht beschadigd.

Het meest ironische is wel, dat deze Big Techbedrijven hiermee schandalig veel geld verdienen, door zich voor te doen als filantropen voor vrijheid van meningsuiting en ontwikkeling van mensdienende technologie terwijl zij ook mensen (onbedoeld) discrimineren, opruien, haat faciliteren en door agressief adverteren mensen een gevoel van zwakte, uitsluiting, gebrek of onvoldoening aanmeten.

Deepfake wordt het nieuwe misleidende licht voor hen die verdwaald zijn, de onderzoekenden naar een waarheid, het nieuwe licht in het duister van het internet. De waarheid is echter, dat uitspraken als: “Ach, ik heb niets te verbergen” of " Van mij mogen ze alles weten, ik heb geen geheimen" de werkelijkheid geworden is.

Internet is gemaakt van onze geheimen en weet meer over de mens dan de mens over haar. Ze zal nooit haar geheimen prijs geven want ze weet dat het zal leiden tot een groot risico voor de autonomie van haar bestaan.

Fiets en loop dan niet meer over straat:
veel “slimme ?!?” deurbelcamera’s staan gewoon op straat gericht.
Zó ben jij gewoon door elke straat te volgen …

En de straat waar jij dagelijks te zien bent,
daar zul jij wel wonen of werken.

Op deze manier helpen de ophangers van die camera’s de Big-Tech (en indirect China) om hun surveillance dagelijks te “verbeteren”,
zodat mensen nòg beter kunnen worden “beheerd”.

2 likes

Inderdaad ook de Rings helpen met data verzamelen. Ik vind het verschrikkelijk die dingen. Ik vraag me ook af, mag dat allemaal maar zo? Of is het een soort huisregel, als je het niet leuk vindt dan moet je hier maar niet aanbellen?

1 like

Dat mag dus niet. Je mag alleen op je eigen terrein opnames maken en niet op de openbare weg.
Je kan dus simpelweg stellen dat 99% van de ring Eigenaars in overtreding zijn.

Hoogste tijd voor handhaving en het gedwongen verwijderen van die ring deurbellen.

Handhaving is juist gek op die beelden en heeft al een database met adressen waar ze mee zouden mogen kijken.

Kan nu ook via Digid: https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/11/aanmelden-camera-in-beeld-nu-m-et-digid.html

De wet en de handhaving daarvan zijn twee verschillende dingen voor de overheid.

1 like

Dat mag onder bepaalde voorwaarden wel helaas. Als je gevel of voordeur dicht bij de openbare weg is en het is onvermijdelijk dan mag het wel. Als het maar niet doelbewust is. Camera's bij huis en bij de buren | Autoriteit Persoonsgegevens
Verder lees ik dat het gebruik van Ring volgens de AVG wel mag mits het binnen huishoudelijk gebruik blijft. Slimme deurbel: mag dit onder de AVG? - Cuccibu Ik neem aan dat je die opnames dus niet mag delen op youtube bijvoorbeeld.

Als je de privacy verklaring van Ring leest dan wordt het nog interessanter. Het komt erop neer dat de gebruiker bepaalt of Ring de beelden kan gebruiken en of dat er beelden worden gedeeld met derden. Heel nasty van hun vind ik wel. Want ik denk dat iedereen die zo`n ding heeft geen benul heeft van privacy. Privacy – Ring

Ik denk wel dat een beetje advocaat gehakt maakt van een eventuele aanklacht waarbij bewijs wordt gebruikt verkregen uit beelden die niet conform de AVG zijn. Overheid gebruikt zelf ook camera`s met beeldherkenning. Als ze een kenteken invoeren dan weten ze waar dat voertuig rijdt.

Gaat geheel automatisch en de computer geeft een signaal als een voertuig nader onderzoek behoeft.

https://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/mobiliteit/itemlist/tag/Cameratoezicht.html

Had de politie ook niet eens gegevens die zij zelf niet mochten bewaren geparkeerd bij de Belastingdienst om zo wel gebruik van te kunnen blijven maken.

Stelletje criminelen zijn het. Helaas kunnen zij hun gang gaan omdat de niet voor de rechter te brengen zijn voor hun misdaden.

Deze tirade is niet gericht aan alle weldenkende medewerkers bij de politie en belastingdienst de wars zijn van zulke praktijken.

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.