Ervaringen met Operating Systems (OS)

Er bestaan naast de gebruikelijke standaard operating systems (OS) een groot aantal OS’s die je kunt installeren op je apparaat. Dit topic is bedoeld om je ervaringen met het besturingssysteem te beschrijven en zo te delen.

Onderstaand vind je een overzicht van de meest gangbare OS’s (in alfabetische volgorde, wordt aangevuld).

Lijst van gangbare operating systems - Desktop
Lijst van gangbare operating systems - Mobiel
1 like

Moet MX Linux niet in de lijst staan, gezien de populariteit?

https://distrowatch.com/index.php

https://mxlinux.org/

Dank je wel @Frits
De lijst is nog niet compleet, maar ik wilde vanmorgen alvast het topic opstarten omdat ik zag dat @Ronaldbbnl zijn reactie niet kwijt kon in een passend topic en ik vond dat hij daar gelijk in had. Aanvullingen zijn welkom en ik zal t.z.t. ook de eerste post uitbreiden.

Hey @Michael waarom beschouw je macOS niet als veilig? Dit is ook gewoon een op BSD gebasseerd OS waar wel een stuk meer maintainers opzitten dan de ander BSD afgeleiden. :slight_smile: (NetBSD mag er ook nog wel bij denk ik.)

Is er een reden waarom je bij de mobile OSen niet aangeeft of ze veilig zijn? Apple is met zijn EAS256 zeer veilig te beschouwing, waar eigenlijk alle overheden eigenlijk nagenoeg geen toegang kunnen verschaffen tot de data op het device (mits deze geüpdatet blijft, maar dat geldt voor alle OSsen).

1 like

De markeringen heb ik verwijderd om in dit topic geen onderscheid aan te brengen, het topic is bedoeld om de individuele ervaringen te kunnen delen.

In de lijst zie ik gentoo en slackware nog niet staan. Hoewel de laatste release van slackware in 2016 was, komen er nog wel security advisories voor uit.

Dank je wel, Gentoo toegevoegd. Het is niet mijn bedoeling hier een volledig overzicht op te nemen van alle OS’s en al zeker niet van alle distro’s/forks, want die kan een ieder zoeken, meer een overzicht van de meest gangbare waarvan men ervaringen hier kan plaatsen.

Kon geen beveiligde verbinding tot stand brengen met Slackware

Ik mis nog een aantal opties, namelijk: OS/2, eComStation en ArcaOS. De laatste twee zijn gebaseerd op de eerste en er is geen heel grote gebruikersschare maar dat geldt voor enkele van de andere genoemden ook :slight_smile: Ik ken in ieder geval nog wel een aantal actieve gebruikers.
Hangt dus een beetje af waar deze inventarisatie voor gebruikt gaat worden.

Er is geen sprake van een inventarisatie, daarvoor is dit topic in ieder geval niet opgestart, alleen om mensen hun gedachten te laten gaan en hun ervaring te kunnen laten beschrijven in dit specifieke topic als ze dat willen.

De overzichten die ik heb bijgevoegd waren bedoeld om lezers te laten zien dat er andere opties zijn, als indicatie dus, niet om volledig te zijn. Als dit volledig moet zijn dan kunnen er nog legio opties worden toegevoegd, onderscheid aangebracht worden in bronnen, licenties, etc. en dat was ik niet van plan.

Mogelijk dat ik de lijsten en comments na die van Ronald om die reden alsnog ga verwijderen want ik vermoed dat de lijsten zo nog meer aandacht krijgen dan dat mensen hier hun inhoudelijke ervaringen gaan delen over optionele operating systems en variaties op de mainstream OS’s die men heeft geprobeerd.

Met plezier neem ik je suggesties erin op, maar zoals gezegd het is niet mijn bedoeling een overzicht tot in detail aan te gaan leggen. Wellicht dat zo’n sluitend overzicht in de toekomst kan worden gepubliceerd op basis van evaluaties en van te voren vastgestelde criteria.

1 like

Servers:
MS DOS / PC DOS
CP/M
CP/M 86
QNX
Novell Netware
OpenVMS (VAX, AXP, IA64 en nu ook op x86).
RSX
RSTS
DOS-11
MVS
VM
OS/400
OS/36
OS/370
TSO
DOS
CICS
BSD
True64
SCO-Unix
Solaris
Oracle Linux
RHEL
RedHat Linux
RISC-OS
BEOS

Mobile:
EPOC
Palm OS

Indrukwekkende lijst @Noci en blij met je bijdrage. Het topic heeft alleen een ander doel

Kan ook betekenen dat de OP aangepast moet worden omdat het niet duidelijk genoeg is.

Over de meeste (80%) kan ik nog wel wat zeggen uit eigen ervaring, ook… :slight_smile:
Maar het doel was niet helemaal duidelijk… Iets meer uitleg en mogelijk een voorbeeld uitwerken kan wel handig zijn.
(En mogelijk in een paar stappen… Linux, Windows, Unix, Overigen, zijn echt te onderscheiden hoofdgroepen.)

De meeste Linux distributies gebruiken uitwisselbare code met mogelijk een iets andere invalshoek.

aanvulling ‘server’:
BSD (eigendom) en FreeBSD (open source)

Wang VS65
(mainframe met tot 40 werkstations)

FreeDOS,
soort mengsel van DOS en linux

Precies dat is het Ronald

OpenSource is hackbaar en controleer baar. Closed source is evengoed hackbaar en NIET controleerbaar.
Kijk naar het recente Solarwinds debacle, waarbij een security pakket compleet uitgewoond is gedurende zeker een jaar…
Met zekerheid is te zeggen dat Alle solarwinds klanten een besmet systeem gehad hebben, waarschijnlijk ook allemaal bezocht zijn, waarbij mogelijk alleen de high-value targets de hoofdprijs op blijvende persistent hacktools hebben gekregen.

Linux voor de telefoon is behoorlijk aan het groeien. Er zijn momenteel zo’n 10 groepen van programmeurs actief (of geweest).
Purism (Librem-5) trekt momenteel het meest de kar. Daarnaast is er PostMarketOS die heel aardig bezig is voor een tweede leven van telefoons nadat de oorspronkelijke leverancier de zaak laat vallen. En /e/ is er ook nog.
Voor de PinePhone zijn (half-“open” hardware platform) is er een multiboot image beschikbaar waarmee je 17 varianten kan uitproberen.
(De grootste omgeving voor linux telefoons is nog de Android omgeving).

Juist de koppeling met google zorgt ervoor dat er een grote groep mensen daar los van willen. (Pursim, PostMarketOS, /e/) zijn google vrij.
Zelfs Android kan behoorlijk tot zwijgen gebracht worden, levert gelijk 30-50% meer zelfstandige tijd op.
Maar je moet er wel wat voor doen…, packet filter, pi-hole, en een verplichte tunnel… (en wat foutmeldingen uit div. applicaties voor lief nemen).

Voor mensen die met mobiel willen experimenteren, is een PinePhone een aardige start het is een betaalbaar platform met voldoende keus en ondersteuning.
Voor experimenten met Linux is een Raspberry PI een heel mooi begin. (zeker ic.m. wat hardware experimenten…) het is niet heel moeilijk om leuke dingen te maken. Een oude PC is ook goed bruikbaar.
Een andere blik op Unix is het makkelijkst te realiseren met FreeBSD. Voor een meer veilig OS is OpenBSD een goede optie, er is alleen minder algemene software beschikbaar.

Voor het serieuzere werk is OpenVMS een aardige voor mensen die een 365.25 * 24 omgeving met 99.999% uptime of beter willen realiseren. (Inclusief mogelijkheid voor rampbestendige setup, multi datacenters tot 500Km (standaard versie) or wereld omspannend(aanpassingen in timers nodig) qua afstand tussen sites) en courant houden voor updates met betrouwbare transactie verwerking, net als OpenBSD een van de veiligere systeem opties.
(Kan nu alleen op PC’s draaien in een AXP emulator, Hobby licenties zijn verkrijgbaar, een x86 versie is wel onderweg).

Minix is ook een aardig OS sources zijn beschikbaar, en het is waarschijnlijk het meestgebruikte OS ter wereld (het zit in alle Intel CPU’s sinds ongeveer 2007). Draait tenminste op x86, en is een voorbeeld van een message passing OS (net als QNX) ipv. een monolithisch systeem.

Voor een simpele complete Linux distributie die alles in een keer aan boord heeft is Slitaz een goede optie. Is ook toepasbaar om vanaf USB stick mee te werken.

Dank, als Gentoo developer ben ik blij dat we op de lijst staan :slight_smile: Mijn persoonlijke mening is dat Gentoo vooral zinvol is voor mensen met een development achtergrond, of mensen die graag specifieke configuraties willen gebruiken. Gentoo installeert alles van source (dat duurt dus langer dan bij andere distributies) en geeft daarbij een vrij grote mogelijkheid aan keuzes hoe elk pakket te configureren. Je wordt hier dus minder aan keuzes van een ander gebonden (de distributie die je gebruikt) maar daarvoor is het dus wel handig als je snapt wat je aan het doen bent.

Als je Solaris noemt, dan kun je eigenlijk beter OpenIndiana/Tribblix etc. noemen, omdat het vrij moeilijk is om Solaris zelf te krijgen, danwel installeren.

Ik draai zelf OpenIndiana (amd64) en Tribblix (sparcv9), maar ik zou dat verder niemand aanraden die opzoek is naar een leuk desktop OS.

Ik mis op je lijst OpenWRT. Dat draai ik ook, maar dan op routers en (w)aps. Is niet echt een desktop of mobiel, dus bij nader inzien misschien de reden waarom die niet op je lijst staat.

3 likes

HP had indertijd een Real-time operating system: https://en.wikipedia.org/wiki/HP_2100.
Eerst met tapes te laden (duurt soms uren) en later kwam de disk-drive.
https://en.wikipedia.org/wiki/HP_2100#/media/File:HP_2647A_terminal.jpg
Onder het beeldscherm zie je de tape-drive.

(ik ben ook veteraan en 12 jaar techneut geweest bij satellietgrondstation (11kV GEB en 8GHz uplink van enkele kWatts output) van de krijgsmacht, waar we met de HP-1000 een operationele beschikbaarheid haalden van 99,95 %)

Hoe heb je op Windows 10 de MSFT monitoring uitgezet?