Ervaringen met Operating Systems (OS)

Er bestaan naast de gebruikelijke standaard operating systems (OS) een groot aantal OS’s die je kunt installeren op je apparaat. Dit topic is bedoeld om je ervaringen met het besturingssysteem te beschrijven en zo te delen.

Onderstaand vind je een overzicht van de meest gangbare OS’s (in alfabetische volgorde, wordt aangevuld).

Lijst van gangbare operating systems - Desktop
Lijst van gangbare operating systems - Mobiel
1 like

Moet MX Linux niet in de lijst staan, gezien de populariteit?

https://distrowatch.com/index.php

https://mxlinux.org/

Hey @anon17744841 waarom beschouw je macOS niet als veilig? Dit is ook gewoon een op BSD gebasseerd OS waar wel een stuk meer maintainers opzitten dan de ander BSD afgeleiden. :slight_smile: (NetBSD mag er ook nog wel bij denk ik.)

Is er een reden waarom je bij de mobile OSen niet aangeeft of ze veilig zijn? Apple is met zijn EAS256 zeer veilig te beschouwing, waar eigenlijk alle overheden eigenlijk nagenoeg geen toegang kunnen verschaffen tot de data op het device (mits deze geüpdatet blijft, maar dat geldt voor alle OSsen).

1 like

In de lijst zie ik gentoo en slackware nog niet staan. Hoewel de laatste release van slackware in 2016 was, komen er nog wel security advisories voor uit.

Ik mis nog een aantal opties, namelijk: OS/2, eComStation en ArcaOS. De laatste twee zijn gebaseerd op de eerste en er is geen heel grote gebruikersschare maar dat geldt voor enkele van de andere genoemden ook :slight_smile: Ik ken in ieder geval nog wel een aantal actieve gebruikers.
Hangt dus een beetje af waar deze inventarisatie voor gebruikt gaat worden.

Servers:
MS DOS / PC DOS
CP/M
CP/M 86
QNX
Novell Netware
OpenVMS (VAX, AXP, IA64 en nu ook op x86).
RSX
RSTS
DOS-11
MVS
VM
OS/400
OS/36
OS/370
TSO
DOS
CICS
BSD
True64
SCO-Unix
Solaris
Oracle Linux
RHEL
RedHat Linux
RISC-OS
BEOS

Mobile:
EPOC
Palm OS

Over de meeste (80%) kan ik nog wel wat zeggen uit eigen ervaring, ook… :slight_smile:
Maar het doel was niet helemaal duidelijk… Iets meer uitleg en mogelijk een voorbeeld uitwerken kan wel handig zijn.
(En mogelijk in een paar stappen… Linux, Windows, Unix, Overigen, zijn echt te onderscheiden hoofdgroepen.)

De meeste Linux distributies gebruiken uitwisselbare code met mogelijk een iets andere invalshoek.

aanvulling ‘server’:
BSD (eigendom) en FreeBSD (open source)

Wang VS65
(mainframe met tot 40 werkstations)

FreeDOS,
soort mengsel van DOS en linux

OpenSource is hackbaar en controleer baar. Closed source is evengoed hackbaar en NIET controleerbaar.
Kijk naar het recente Solarwinds debacle, waarbij een security pakket compleet uitgewoond is gedurende zeker een jaar…
Met zekerheid is te zeggen dat Alle solarwinds klanten een besmet systeem gehad hebben, waarschijnlijk ook allemaal bezocht zijn, waarbij mogelijk alleen de high-value targets de hoofdprijs op blijvende persistent hacktools hebben gekregen.

Linux voor de telefoon is behoorlijk aan het groeien. Er zijn momenteel zo’n 10 groepen van programmeurs actief (of geweest).
Purism (Librem-5) trekt momenteel het meest de kar. Daarnaast is er PostMarketOS die heel aardig bezig is voor een tweede leven van telefoons nadat de oorspronkelijke leverancier de zaak laat vallen. En /e/ is er ook nog.
Voor de PinePhone zijn (half-“open” hardware platform) is er een multiboot image beschikbaar waarmee je 17 varianten kan uitproberen.
(De grootste omgeving voor linux telefoons is nog de Android omgeving).

Juist de koppeling met google zorgt ervoor dat er een grote groep mensen daar los van willen. (Pursim, PostMarketOS, /e/) zijn google vrij.
Zelfs Android kan behoorlijk tot zwijgen gebracht worden, levert gelijk 30-50% meer zelfstandige tijd op.
Maar je moet er wel wat voor doen…, packet filter, pi-hole, en een verplichte tunnel… (en wat foutmeldingen uit div. applicaties voor lief nemen).

Voor mensen die met mobiel willen experimenteren, is een PinePhone een aardige start het is een betaalbaar platform met voldoende keus en ondersteuning.
Voor experimenten met Linux is een Raspberry PI een heel mooi begin. (zeker ic.m. wat hardware experimenten…) het is niet heel moeilijk om leuke dingen te maken. Een oude PC is ook goed bruikbaar.
Een andere blik op Unix is het makkelijkst te realiseren met FreeBSD. Voor een meer veilig OS is OpenBSD een goede optie, er is alleen minder algemene software beschikbaar.

Voor het serieuzere werk is OpenVMS een aardige voor mensen die een 365.25 * 24 omgeving met 99.999% uptime of beter willen realiseren. (Inclusief mogelijkheid voor rampbestendige setup, multi datacenters tot 500Km (standaard versie) or wereld omspannend(aanpassingen in timers nodig) qua afstand tussen sites) en courant houden voor updates met betrouwbare transactie verwerking, net als OpenBSD een van de veiligere systeem opties.
(Kan nu alleen op PC’s draaien in een AXP emulator, Hobby licenties zijn verkrijgbaar, een x86 versie is wel onderweg).

Minix is ook een aardig OS sources zijn beschikbaar, en het is waarschijnlijk het meestgebruikte OS ter wereld (het zit in alle Intel CPU’s sinds ongeveer 2007). Draait tenminste op x86, en is een voorbeeld van een message passing OS (net als QNX) ipv. een monolithisch systeem.

Voor een simpele complete Linux distributie die alles in een keer aan boord heeft is Slitaz een goede optie. Is ook toepasbaar om vanaf USB stick mee te werken.

HP had indertijd een Real-time operating system: https://en.wikipedia.org/wiki/HP_2100.
Eerst met tapes te laden (duurt soms uren) en later kwam de disk-drive.
https://en.wikipedia.org/wiki/HP_2100#/media/File:HP_2647A_terminal.jpg
Onder het beeldscherm zie je de tape-drive.

(ik ben ook veteraan en 12 jaar techneut geweest bij satellietgrondstation (11kV GEB en 8GHz uplink van enkele kWatts output) van de krijgsmacht, waar we met de HP-1000 een operationele beschikbaarheid haalden van 99,95 %)

Hoe heb je op Windows 10 de MSFT monitoring uitgezet?