Freedom heet vanaf zaterdag XS4ALL

Door de redactie

Freedom Internet is in 2019 opgericht, nadat KPN de stekker uit XS4ALL trok. Freedom is een nieuwe provider die het 'oude' gedachtegoed van XS4ALL koestert. KPN is zich bewust van de erfenis van dit prachtige bedrijf en heeft daarom iets gedaan dat werkelijk niemand zag aankomen; vanaf aanstaande zaterdag draagt de telecomreus de merknaam ‘XS4ALL’ over aan Freedom. 

Twee mooie merken

Freedom is KPN ontzettend dankbaar voor het overdragen van de naam, blijkt al snel. “Veel mensen vinden het nog steeds jammer dat deze provider is gestopt. Bovendien bestaan we nog niet zo ontzettend lang en is het merk ‘Freedom Internet’ veel minder bekend dan het merk ‘XS4ALL’. Dat probleem is nu in één klap opgelost.” Legt Anco Scholte ter Horst uit, CEO van Freedom. Hij voegt hieraan toe dat er “natuurlijk helemaal niets verandert voor de klanten van Freedom - het gaat alleen om de merknaam”.

Freedom licht haar plannen toe en geeft aan zaterdag als eerste de naam op de website naar XS4ALL te wijzigen. Op andere plaatsen zoals de MoKa en de teksten op de website zal het wat langer duren voordat alle wijzigingen zijn doorgevoerd. "De t-shirts, hoodies en beanies van het merk worden naar verwachting nu nog meer collector's items", aldus Anco.

Niet iedereen gelukkig 

Uit verschillende bronnen blijkt dat niet iedereen gelukkig is met deze naamswijziging. “We hebben dit eerder meegemaakt. Ondanks de oorsprong van Freedom hebben we toch echt een eigen organisatie met een eigen manier van werken neergezet. We hebben fans die in Freedom t-shirts rondlopen. Ook dragen veel medewerkers onder het mom ‘be the brand’ en overal waar ze naartoe gaan t-shirts en hoodies. 

"Dat we nu na 3,5 jaar hard werken de naam Freedom Internet alweer gaan wijzigen, gaat er bij een deel van de (oud)medewerkers en klanten niet in” zegt een medewerker die verder anoniem wil blijven. “We hebben daarom besloten een actiecomité op te richten waar klanten en (oud)medewerkers zullen strijden voor het behoud van de naam 'Freedom Internet'. De website is al live, bekijk freedommoetblijven.nl als je ons wilt helpen in de…”

De medewerker in kwestie is halverwege het interview afgevoerd door het beveiligingsteam van Freedom, dus we weten helaas niet hoe dit gaat aflopen…

Een stukje geschiedenis

Voor degene die de geschiedenis van Freedom nog niet kennen en benieuwd zijn waarom de erfenis van XS4ALL volgens KPN bij Freedom ligt, bij deze een klein stukje geschiedenis.

In januari 2019 maakt KPN bekend dat zij het merk XS4ALL wil opheffen. XS4ALL begon in 1993 als de eerste provider voor particulieren in Nederland. Opgericht door internetpioniers met roots in de hackersscene, staat XS4ALL meteen al voor een vrij en open internet, voor privacy, veiligheid en kwaliteit. In 1998 wordt KPN eigenaar van XS4ALL en lange tijd wordt de provider gekoesterd als het kwaliteitsmerk onder de KPN-vlag. Maar het aantal meningsverschillen over het gevoerde beleid groeit, tot uiteindelijk in januari 2019 het bericht komt dat KPN de stekker uit het merk XS4ALL wil trekken.

Er ontstaat veel ophef. Een petitie volgt en er wordt een actiecomité opgericht, genaamd: “XS4ALL Moet Blijven”. Het comité voert onvermoeibaar campagne, maar KPN verandert niet van gedachte. Het actiecomité schakelt vervolgens over op Plan B: de oprichting van een nieuwe internetprovider. Een nieuwe provider die het 'oude' gedachtegoed koestert en niet gebonden is door aandeelhouderswaarde, maar door de best mogelijke dienstverlening. Freedom wordt opgericht. Lees meer over de oprichting in ‘Van persbericht tot provider’.

Update artikel 3 april 2023:

PERSBERICHT 

Honderden mensen tuinen in 1 aprilgrap Freedom Internet

Freedom Internet behoudt haar naam en heet niet vanaf vandaag XS4ALL


Amsterdam, 1 april 2022 - Freedom Internet deelde afgelopen week mee dat KPN de merknaam XS4ALL vanaf zaterdag 1 april aan hen schenkt. Het merendeel had direct door dat het een 1 aprilgrap betrof, maar er waren ook honderden mensen die erin tuinden. “Mijn telefoon stond roodgloeiend met felicitaties”, meldt Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom Internet. 

Telefoon directeur Freedom roodgloeiend met felicitaties
Inmiddels is XS4ALL niets anders meer dan een sticker op de deur van KPN voor oud-klanten. Het leek ons daarom een uitgelezen kans om op 1 april de grap te maken dat KPN ons de naam schenkt”, aldus Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom Internet. “We hadden verwacht dat de meesten direct zouden zien dat het om een grap ging. Dat was ook zo, maar toch bleken honderden mensen erin te tuinen”, vertelt Anco. “Binnen één minuut na publicatie van het bericht stond mijn telefoon roodgloeiend. Ik kreeg diverse felicitaties met het mooie nieuws.”

Honderden mensen tuinen in grap
Dat niet iedereen direct doorheeft dat het om een grap gaat, blijkt ook uit het feit dat er vele berichten binnenkomen via social media, fora en mailtjes aan de helpdesk. De meest gestelde vraag: ‘kan ik mijn XS4ALL e-mailadres behouden?’. Deze mensen moeten helaas teleurgesteld worden, want Freedom Internet behoudt echt haar eigen naam. 

Van XS4ALL Moet Blijven naar Freedom
Freedom Internet is in 2019 opgericht, nadat KPN de stekker uit XS4ALL trok. Dit gebeurde niet zonder slag of stoot. Direct nadat het besluit van KPN naar buiten werd gebracht, richtten oud-medewerkers van XS4ALL het actiecomité XS4ALL Moet Blijven op. Er werd onvermoeibaar campagne gevoerd. Het comité haalde zelfs binnen korte tijd maar liefst 50.000 handtekeningen op, om KPN van gedachten te laten veranderen. KPN hield echter voet bij stuk en dus ging het comité over op Plan B: een nieuwe provider oprichten, genaamd Freedom Internet. Dit deed KPN doen besluiten de merknaam XS4ALL zo lang mogelijk te behouden.


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/freedom-heet-vanaf-zaterdag-xs4all
5 likes

Mooie 1 april grap, slaap lekker :face_with_hand_over_mouth: :grin:

7 likes

:laughing: maar na deze grap lijkt het me niet nodig om het nog over XS4LL te hebben. Freedom is inmiddels ruimschoots beter dan XS4ALL ooit was toen het nog een zelfstandige dochter was.

nou nog Free4All :wink:

1 like

Ik mag toch hopen dat mijn userids onverkort weer actief worden in het xs4all domein kwestie van DNS FF iun reverse zetten. Natuurlijk als de wiedeweerga de shell server weer openen zodat we eindelijk weer kunnen inbellen en pongen op het usenet.

Ik ben van mening dat de basisdienstverlening (laag 1 van het protocol) gratis voor iedereen zou moeten zijn en dat je alleen betaalt voor laag 2 en laag 3. Een abo zou dan ergens in de buurt van € 10-20 per maand kosten.

Volgens mij is het 1 April protocol dat indien je het door hebt, dat je het niet meld.

2 likes

zoals bijvoorbeeld in

1 like

Haha pas helemaal bij “De medewerker in kwestie is halverwege het interview afgevoerd door het beveiligingsteam van Freedom, dus we weten helaas niet hoe dit gaat aflopen…” ging bij mij een lampje branden :rofl:

2 likes

Mislukte 1 april grap, tenzij een soort superschrikkel ervoor zorgt dat 1-4 dit jaar op 30-3 valt.

KPN en iets weggeven. Bwuahahaha! Fijne 1e april gewenst!

Het zal toch wel waar zijn als het op teletekst staat, toch?

4 likes

Ja, KPN heeft altijd de klanten op de eerste plaats staan en in wijs beraad hebben ze besloten dat dit inderdaad de beste keus is voor de klanten, het land en de wereld… Dus stappen ze over hun eigen virtuele lijnen om dit mogelijk te maken :smiley:

Die protocol ken ik niet :frowning:

Haha, ja das waar. Alles wat op teletekst staat is waar :rofl: :joy:
Laten we hopen dat KPN straks niet ook nog eens Freedom overneemt :yum:

1 like

Ik moet het weten: stond dit echt op Teletekst? TT kennende geloof ik het meteen.

Sèc genomen gaat KPN in tal van gebieden over de kabels die in de grond zitten en elders berekenen ze daarvoor een flink toeslag om het te mogen gebruiken.
KPN wint altijd.

Kern is dat wat gepubliceerd wordt, zeker tegenwoordig, een ander doel kan/gaat dienen dan wat het inhoudelijk zou zeggen. Dit nog los of het dan - volgens welke norm ? - waar is. Het lastige dat de waarheden en nu ook werkelijkheden vooral gaan bestaan uit gepresenteerde overtuigingen.

Tegenwoordig betrap ik mijzelf er op wat het doel is om “nieuws” te brengen… is dat om te vertellen wat gaande is zodat ik een mening kan vormen of is dat om mij als lezer naar een bepaald standpunt te kunnen brengen ?

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.