Freedom Internet nu ook op de Fediverse!

Geen idee wat het is, lees dan bijvoorbeeld dit stuk: Sociale media met meer privacy met Fediverse - c't

3 likes

Maar dan hadden we toch een “@freedominternet@freedominternet.social” verwacht?

3 likes

Ach, dat maakt op de Fediverse juist niet zoveel uit :slight_smile: . En verhuizen is ook zo gepiept.

Naar wat ik begrijp wel “handig” je kan dan je accountdeelname en bijdragen naar believen in, aan- of afkoppelen van die “social” netwerken.
Met wat ik er ( Fediverse - Wikipedia ) mee zou moeten (laat staan willen), geen flauw idee.

Ik vermoed dat de grote (not so) social netwerken dat “diversie protocol” niet gaan omarmen omdat hun verdienmodel is dat deelnemers bij hun traceerbaar moeten blijven.

Wanneer je niks met social media hebt, kun je het negeren, Wanneer je er wel wat mee hebt, maar niks met Big Tech, zijn het een leuke plekken om te zijn (Mastodon, PeerTube, Friendica, PixelFed, etc).

2 likes

Was vandaag een onderwerp op BNR radio. Had gelijk de indruk dat dat wel wat voor Freedom zou zijn om een warm hart toe te dragen.
Zeker nu een of ander < kuch> vaag figuur de scepter zwaait over twitter (waar ik sowieso al geen account voor heb)

Nog wel erg stil op mastodon

Iets met een feestje van Freedom in Haarlem?

Was iig erg gezellig en informatief :+1:

2 likes

Ik ga het verslag :innocent: op kosten van alle leden, graag tegemoet zien.

Feature request: @freedominternet.social instance met account voor alle FI-abonnees ;-).

2 likes

Het lijkt mij een heel goed idee als Freedom zelf ook een Mastodon server opzet.

De moderatoren gaan vast wel hier uit het forum komen, dus dat zou goed haalbaar moeten zijn.

Ik had Mastodon hier nog steeds op het wensenlijstje staan, maar het is toch weer even iets om te in te verdiepen en dan lijkt de grootste stap mij het uitzoeken van de server.

3 likes

Ik ben bang dat @Freedom voorlopig al genoeg hooi op de vork heeft. En dan zouden ze ook een Matrix/Element server kunnen hosten. En een Nextcloud server. En een Pixelfed server. En een Peertube. En een… Maar inderdaad een sympathiek idee.

Mocht je alvast met Mastodon image willen beginnen, lees dit eerst eens:

En als je me wil volgen: Eelco Mulder :mastodon: (@voorstad@mastodon.social) - Mastodon

1 like

Dat is wel van het ene uiterste naar het andere uiterste.
Voor Matrix, wat ik zelf nog niet heb, zijn naar mijn idee uitstekende alternatieven als Signal, Threema, en ook Wire. Dus laten we niet direct de hele Failbook omgeving willen gaan overnemen.
Nextcloud is mooi, maar daar zijn binnen Europa en NL ook al andere providers voor.
Ja, leuk als we net als voorheen iets krijgen als de XS4ALL webspace, maar dat lijkt mij zeker geen prioriteit.

Met een Mastodon server krijg je dan een thuis voor tenminste de Freedom club met dat toegang zo nodig aan onze accounts gekoppeld kunnen worden.

Nou ja, dit is de #fediverse. Dus federatief opgezette systemen, open source en door iedereen op te zetten en te verbinden (of niet). Dat is wat anders dan privacy georiënteerde single server/organisatie software.

Ik ken net als het jongere volk hier, buiten Drupal & Wordpress als tool, geen Ă©Ă©n van die bolletjes. Kennelijk te lang onder een betonplaat gelegen.

Ik vraag mij waarom & af wat een gebruiker heeft te zoeken op die netwerken ?
Of zijn het specialistische clubjes waar iemand fijn deel kan zijn van een eigen interesse groepje ?
Is het doel van #Fediverse koppelen of stelt dat zelf nog wat voor ?

Ik heb/ervaar duidelijk een missing link (en nee ik heb hoegenaamd niets met social-networks maar wel sociaal actief en ook diepgaand met netwerken).

1 like

Dit is de meest uitgebreide handleiding die ik kon vinden voor je: https://fedi.tips/

1 like

Twitter meets usenet. Zo ervaar ik het tenminste. Zowel op Twitter als Mastodon volg ik vooral mensen uit m’n vakgebied, maar de (links naar) infomercials op Twitter zijn ziekmakend. De rust op Mastodon is heel fijn, en ik neem er veel meer de rust om discussies te volgen. Eerlijk gezegd een verademing.

2 likes

Thx.

OK, het begint mogelijk wat in te dalen. Gedecentraliseerd “serverconcept” dat via eoa universeel API-protocol berichten - ongeacht aard of doel - daarvan/mee kan uitwisselen.
//–//
Met de opmerking van @basjhj is #Fediverse dan te zien als super-usenet on-steriods waarbij subscriptions uiteen/samenvallen op de timeline van een user.
Als ik het goed begrijp zouden ook podcasts, blogs, rssfeeds en zelfs mail of mijn banktransacties* (mits allemaal een toegestane api-connectie) kunnen integreren naar/op/vanuit Ă©Ă©n #Fediverse account.
* of iemand “data” wil verdelen is dan weer een zelfkeuze.

Voor mijzelf - gewend om nog per “zuil/mediatype/kanaal” te opereren - lijkt dat wel een warrige boel worden. Dingen lopen dan dwars door elkaar heen. Als ik bezig ben met "werK’ wil ik meestal geen andere dingen vernemen.
Ik vermoed dat een gebruiker de eigen berichtenstroom wel weer kan inregelen en in control is waar/wanneer om berichten naar aard, type en privilege op/van welke server te kanaliseren.

Wel wat huiverig voor anonimiteit omdat iemand aangemeld met Ă©Ă©n userid op #Fediverse in principe ook dan hele eenvoudig Ă©Ă©n click kan worden gevolgd/ontrafelt.
GeĂŻnteresseerden (slecht of goed) hoeven dan niet meer zelf op zoek naar koppelen van iemands userprofiel* omdat in #Fediverse dat ergens samenkomt.
* naar ik begrijp kan je verschillende userids/profielen hebben om werk/privé te scheiden.

Ik ga het 's verder bekijken maar krijg nog niet gelijk het idee, jippie let’s go to explore and collect.
Komt ook omdat ik hoegenaamd niet actief noch bezig ben met profilerende “social-networks”.

  • Wanneer echter #Fediverse ook Gitlab/Hub, Discord etc.etc. en zeg hier Freedom gaat omvatten, kan dit - ook voor mij - anders gaan liggen. Door de week maak ik allerlei query rondjes op mijn zooi en als #Fediverse dat ook doet, kan dat net wat handiger zijn.

tldr; fwiw mijn inlog startstapjes

Ik snapte kennelijk nog iets niet… ik kon geen account maken/vinden op https://mastadon.social (wat kennelijk een intro site is)

maar moest/kon dat o.a. doen op

handig is/ voor mij dan de uitleg op

1 like