De kamer heeft in 2019 een veelbelovende start gemaakt met de tijdelijke commissie “Digitale Toekomst”, alle aanbevelingen van die commissie zijn integraal overgenomen. Echter gaan deze adviezen niet ver genoeg. Deze “digitale toekomst” is allang begonnen, keer op keer zien we de overheid worstelen met IT en ICT. Hoewel er vaak veelbelovende initiatieven worden opgestart en ook veel goed gaat zijn de problemen veel te groot.
“Online privacy en security is niet iets van de toekomst maar van het hier en nu. Dit is van invloed op ons dagelijks leven en deze invloed zal steeds groter worden als we er niet scherp op zijn. Het is daarom van het grootste belang dat hier continu aandacht aan wordt besteed, op alle beleidterreinen en op het hoogste niveau.” Aldus Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom.
Net als anderen pleit Freedom voor een minister van Digitale zaken die zich sterk maakt voor alle aspecten van digitale integriteit. Alle beleidsterreinen hebben met verregaande digitalisering te maken en er moet daarom integraal gekeken worden naar alle kansen en bedreigingen van digitalisering. Freedom biedt haar hulp en kennis aan en tegelijkertijd roept Freedom de branche op om samen een curriculum op te stellen om volksvertegenwoordigers digitaal vaardiger te maken. Uitgangspunten als transparantie en controleerbaarheid van bijv. algoritmes maar ook in kunstmatige intelligentie (A.I.) zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander gelijke kansen krijgt.
Een groot aantal ervaren parlementariërs zal binnenkort de kamer verlaten en waarschijnlijk zal er een beperkt aantal parlementariërs voor terug komen die begrijpen hoe belangrijk IT en ICT is. Graag bieden we aan alle parlementariërs onze kennis aan om welafgewogen besluiten te kunnen nemen over onderwerpen die zo sterk invloed hebben op ons leven.
Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/freedom-wil-volksvertegenwoordigers-helpen-digitaal-vaardiger-te-worden