Gebruik van matomo tracking software op freedom.nl

Ik zag dat ublock origin https://stats.freedom.nl/matomo.js eruit haalde, en vroeg me af wat dat eigenlijk is. Even een curl gedaan, en zag dat het Matomo is, een “free” alternatief voor Google https://matomo.org/, zodat je je bezoekers lekker in de gaten kan houden en allerlei interessante dingen over hun browsegedrag kan ontsluiten.

Was het vroeger niet zo dat Freedom eigenlijk zo min mogelijk van je wilde weten, en je dus ook niet wilde gaan tracken zoals Facebook en Google enzo? Daar is nu kennelijk een andere mening over? Zo ja, hoe moet dit worden gezien in het beeld dat “Freedom strijdt tegen de data dictatuur en kiest voor privacy by default”?

Dat ze matomo gebruiken is al wel een plus, want alles blijft lokaal.
De vraag is alleen hoe matomo gebruikt wordt, want elke site wil gewoon weten welke pagina’s worden aangeroepen, hoe vaak en via welk pad.
Als je dat niet linkt aan gebruikers via profiling oid, dan heb je gewoon site usage stats.

Het feit dat ze niet om toestemming voor wat dan ook vragen, zou moeten impliceren dat ze niks persoonlijks tracken, want DAN zijn ze wel zwaar in overtreding (en kan je een leuke boete tegemoetzien + in dit geval flink gezichtsverlies)

Dus matomo op zich is niet een probleem, alleen hoe het gebruikt (kan) word(t)(en)

EDIT
…en omdat je aan de buitenkant niet kan zien hoe matomo gebruikt wordt, wordt het met uBlock origin standaard als tracking gezien en dus geblockt.

De stats server van Freedom meet overigens alleen als je dit toestaat in je browser.

Zie https://stats.freedom.nl/index.php?module=CoreAdminHome&action=optOut&language=nl

Staat de “volg me niet” functie aan in je browser dan krijg je het volgende te lezen:

“Je bezoek wordt niet gemeten omdat je browser aangeeft dat je dat niet wil. Dit is een instelling van je browser, dus je kunt geen gebruik maken van opt-in totdat je de ‘Volg mij Niet’-functie uitschakelt.”

Ah mooi, daar had ik nog niet eens gekeken.
Ik heb DNT standaard ook aanstaan, maar ben tot nu toe nog nooit websites tegengekomen die het actief melden dat ze dat honoreren X’D

Naar aanleiding van een nieuwsbriefitem van Freedom over tracking pixels is daar al eens een discussie over geweest:

Ondanks alle toelichting die daar gegeven is blijf ik het het vreemd vinden dat Freedom, die volgens mij adverteerd(e) met meekijkvrij internet, je direct bespioneert als je hun website bezoekt :roll_eyes:

1 like

Dit topic is 24 uur na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.