Het begin van het einde van de macht van Google en Apple op smartphone gebied?

Britse mededingingsautoriteit onderzoekt smartphone-duopolie van Google en Apple

Lees verder

De Britse Competition and Markets Authority is een onderzoek gestart naar Googles en Apples ‘effectieve duopolie’ op de smartphonemarkt. De autoriteit gaat zich focussen op de besturingssystemen, appwinkels en mobiele browsers van de twee bedrijven.

Met het onderzoek wil de autoriteit erachter komen of de controle over de ‘mobiele ecosystemen’ van beide bedrijven slecht zijn voor concurrenten en consumenten. Met het mobiele ecosysteem doelt CMA op een verzameling van producten en diensten waarmee gebruikers andere producten, content en diensten kunnen consumeren, zoals muziek-, tv- en videostreaming, fitnesstracking, winkelen en bankieren. CMA gaat ook naar slimme speakers, smartwatches, thuisbeveiliging en verlichting bekijken, met de focus op producten die met smartphones kunnen verbinden.

Bron: Tweakers

Britse mededingingsautoriteit onderzoekt smartphone.pdf (258,6 KB)

1 like

Ook de Duitse Mededingingsautoriteit heeft een zeer uitgebreid onderzoek gepubliceerd naar de gang van zaken bij Google en Apple met hun app-stores en hun opstelling ten aanzien van de data die worden verzameld met mobiele apps. Er worden aan de hand van concrete voorbeelden en onderzoeksgegevens een flink aantal tekortkomingen vastgesteld als het aankomt op het beschermen van de klantgegevens.

In het lijvige rapport komt het Bundeskartellamt ook met adviezen.

Lees verder

Duitse overheid wil dat smartphones zeven jaar beveiligingsupdates ontvangen

Bron: security.nl

De Duitse overheid wil dat smartphones zeven jaar beveiligingsupdates ontvangen en is hierover in gesprek met de Europese Commissie. Dat laat een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken tegenover computermagazine c’t weten.

De commissie wil dat beveiligingsupdates en reserveonderdelen minimaal vijf jaar beschikbaar zijn. In een reactie op het voorstel van de Europese Commissie stelt handelsorganisatie DigitalEurope, waar onder andere Apple, Google, Huawei en Samsung lid van zijn, dat fabrikanten drie jaar beveiligingsupdates en twee jaar feature-updates zouden moeten leveren. Ook op andere punten vindt de handelsorganisatie de plannen van de Europese Commissie te ver gaan.

De Duitsers gaan als eerste het verdienmodel van Big-Tech te lijf via hardware én software eisen. Een andere invalshoek waardoor andere platformen mogelijk een voordeel gaan krijgen omdat zij long time support kunnen leveren.

Hier een iPad mini, release datum oktober 2013, heeft in december 2020 nog een iOS update ontvangen. Dus Apple, de Big-Tech, voldoet al aan deze eis.
Overigens is deze iPad niet echt meer bruikbaar met de huidige apps die teveel vragen van de zeer verouderde hardware.

En wie gebruikt er nog een computer van 7 jaar oud zonder vervanging van de HD door een SSD, toevoeging van geheugen of vervanging van het beeldscherm door een grotere variant.

Het heeft hier betrekking op de smartphones

Ok dan heb ik het over de iPhone 5s, zelfde release datum en ook im december 2020 ge-update.
De iPad mini 2 en de iPhone 5s hebben dezelfde hardware en dus ook gelijke updates.
.

Ik gebruik een Lenovo X200 uit 2008. Ok, er zit een SSD in (maar de bus is nog altijd maar SATA/300), en het werkgeheugen is beperkt tot 8GB, aangezien de GM45-northbridge niet meer dan 4GB per rank kan adresseren. En het display is nog dezelfde 1280x800 als die ik er in 2008 ook in had zitten. Wel een niet-standaard overigens; een Boe-Hydis AFFS-scherm dat eigenlijk alleen in vliegtuigen gebruikt wordt, maar kan worden geretrofit in Lenovo X200’s.

Dus ja, mijn computer is bijna twee keer zo oud als wat je voorstelt, en werkt nog prima. Ik zie dit niet als “zeer verouderd” eerlijk gezegd. En gaat hij ooit kapot, dan ligt er nog een stapel van vijftien andere GM45-ThinkPads in de kast en staat AliExpress vol met reserve-onderdelen.

Qua software draait hij coreboot 4.14 van afgelopen mei en Ubuntu 20.04.3 van afgelopen augustus.

Maar jij hebt hem deze dus niet niet met SSD aangeschaft en denk ik ook niet me 8GB aangeschaft.
Smartphones zijn niet uitbreidbaar, om begrijpelijke reden, dus zijn eerder aan hun eind van bruikbaarheid toe.

In aanvulling op @jemmie: Apple ondersteund al haar devices tot 7 jaar ‘from the last time it sold that particular model’. Het lijkt me dus vooral een wet om die bedrijven aan te pakken die al na een een jaar of twee geen thuis meer geven als er iets loos is op hardware en/of software gebied. Als ik de verhalen moet geloven (geen ervaringsdeskundige in deze) is dat in Android-land de norm.

1 like

Wel met 8GB RAM, niet met SSD inderdaad. Maar ook met 7200rpm-harddisk was die X200 echt nog wel bruikbaar geweest hoor.

En m’n PinePhone is nog wel redelijk uitbreidbaar. Ik heb bijvoorbeeld een moederbord met eMMC en RAM-upgrade geplaatst (16GB / 2GB → 32GB / 3GB) dat ik met korting kon krijgen omdat ik early adopter was, en er destijds nog geen 32GB / 3GB-borden bestonden. En qua storage zit er een 256GB SD-kaart in waar ik m’n /home-partitie op gemount heb. En dan komt er binnenkort nog een toetsenbord-case bij waar ook weer een extended accu in zit. Dus ja, uitbreidbaarheid is ook niet per se onmogelijk bij telefoons. Je moet alleen niet bij Google en Apple zijn.

Het lijkt me wel gezond als gebruikers van smartphones dit van de fabrikant/leverancier mogen verwachten, ongeacht het merk, in lijn met garanties en regels zoals die bijvoorbeeld ook gelden in de auto-industrie. De zakelijke markt met bijbehorende investerings- en afschrijvingscultuur daargelaten is een smartphone een duurzaam consumentenproduct; de klant zou daarom garanties op continuïteit en bescherming moeten kunnen krijgen voor x% van de technische levensduur.

Ik weet een plek waar nog steeds Windows XP met veel plezier gebruikt wordt op een PC uit de XP tijd (ok, niet aan internet gekoppeld, maar toch). Ook hangt er een HP plotter aan van 20 jaar oud.

Die PC is voor het aansturen van een houtvrees machine van pakweg 8 bij 8 meter en is uiteraard niet zomaar te vervangen.

Maar het artikel waarnaar jij verwijs is dus stemming makerij, Apple voldoet dus al aan deze eis en om dan de big-tech als schuldige aan te wijzigen is volgens mij verkeerd.

1 like

Ik vind 7 jaar nog een vrij milde “eis” eigenlijk. De meest recente Linux-kernel, 5.14, gecompileerd voor de amd64- instructiesetarchitectuur, boot nog steeds op een AMD Athlon 64 uit 2003 of een Intel Pentium 64-bit uit 2004. Ook de i686-kernel wordt nog gewoon onderhouden en boot op CPU’s uit 1995. En het vorige maand als stabiel uitgegeven Debian 11 kan nog op een machine uit 1995 worden gebruikt met die i686-kernel, met nog elke dag security patches.

Dat er op de telefoonmarkt en met de ARM ISA in het bijzonder zo’n versnipperd landschap in stand wordt gehouden, vind ik wel degelijk te verwijten aan big tech. Vanuit de community zien we bijna 30 jaar oude hardware nog ondersteund worden met vrijwel generieke images, terwijl daar geen miljarden mee verdiend worden.

@Kevin, Wat wil je dan voor landschap? Een monocultuur? Oprechte vraag trouwens, niet bedoeld als sneer!

@jemmie
Het artikel op Heise is geen stemmingmakerij, is ook niet specifiek gericht tegen big-tech, maar om de regels vast te leggen. Zoals ik ook betoog in mijn vorige post zouden de afspraken iedereen ten goede moeten komen, dus inclusief gebruikers van Apple en Google gebaseerde smartphones. De markt wordt nu eenmaal gedomineerd door big-tech.

Het artikel gaat naast veiligheidsaspecten over de garanties die worden gevraagd over de levertijden, prijzen en beschikbaarheid van onderdelen als ook de mogelijkheid een smartphone zelf (makkelijk) te kunnen repareren. De organisatie waarvan big-tech deel uitmaakt geeft echter aan dit niet te zien zitten. Het is een publiek geheim dat de big-tech de snelheid van opvolgende modellen (of uitlopen van modellen) maatschappelijk en sociaal-economisch gebruiken om versneld opvolgers te introduceren. Het normaliseren van de gedachte en hype dat smartphones ernstig aan techniek achterblijven na x-maanden wordt voortdurend gevoed.

Met de voorgestelde regeling wil Duitsland niet alleen milieu-aspecten aankaarten maar ook een betere basis leggen voor continuïteit en het niet onnodig ‘overbodig maken’ van producten.

Andere platformen en merken zijn vandaag de dag beter in dit opzicht, zoals bijvoorbeeld Fairphone en Shiftphone.

Ik snap niet helemaal hoe je na het lezen van mijn bericht uitkomt bij een monocultuur. Het probleem bij ARM is dat er specifieke kernels, device trees en bootloaders voor iedere denkbare SoC gemaakt moeten worden, waarvan de broncode vaak niet (geheel) beschikbaar is.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld x86_64 waarbij dezelfde kernel op iedere CPU met dezelfde ISA kan booten, van Athlon 64’s uit 2003 tot de meest recente Ryzens en Core i7’s.

Het is juist de huidige monocultuur van “alles draait Android vol blobs” die ons in deze situatie heeft doen belanden. Er zijn geen generieke images voor armhf en aarch64 waarmee je op iedere telefoon hetzelfde OS kunt booten, en daarom zijn er zo ontzettend veel apparaten die na een x aantal maanden unsupported worden.

2 likes

Ah, point taken. Duidelijk!

Er is ook een (grote) ‘plek’ …

waar XP met afgrijzen draait:
in Justitieland wordt jaarlijks geld richting Micro$oft gegooid om de oude ‘in XP-geprogrammeerde’ programma’s te kunnen blijven draaien.

Zódanig ‘aan XP vast geprogrammeerd’ dat het overzetten naar een ander OS vrijwel onmogelijk is geworden.

Duitse overheid is goed op weg,

maar moet er niet een eis bijkomen:

  • dat ook diverse essentiële onderdelen kunnen worden vervangen

Dat levert nog meer vrijheid op.