Het begin van het einde van de macht van Google en Apple op smartphone gebied?

Britse mededingingsautoriteit onderzoekt smartphone-duopolie van Google en Apple

De Britse Competition and Markets Authority is een onderzoek gestart naar Googles en Apples ‘effectieve duopolie’ op de smartphonemarkt. De autoriteit gaat zich focussen op de besturingssystemen, appwinkels en mobiele browsers van de twee bedrijven.

Met het onderzoek wil de autoriteit erachter komen of de controle over de ‘mobiele ecosystemen’ van beide bedrijven slecht zijn voor concurrenten en consumenten. Met het mobiele ecosysteem doelt CMA op een verzameling van producten en diensten waarmee gebruikers andere producten, content en diensten kunnen consumeren, zoals muziek-, tv- en videostreaming, fitnesstracking, winkelen en bankieren. CMA gaat ook naar slimme speakers, smartwatches, thuisbeveiliging en verlichting bekijken, met de focus op producten die met smartphones kunnen verbinden.

https://tweakers.net/nieuws/183150/britse-mededingingsautoriteit-onderzoekt-smartphone-duopolie-van-google-en-apple.html

Britse mededingingsautoriteit onderzoekt smartphone.pdf (258,6 KB)

1 like

Ook de Duitse Mededingingsautoriteit heeft een zeer uitgebreid onderzoek gepubliceerd naar de gang van zaken bij Google en Apple met hun app-stores en hun opstelling ten aanzien van de data die worden verzameld met mobiele apps. Er worden aan de hand van concrete voorbeelden en onderzoeksgegevens een flink aantal tekortkomingen vastgesteld als het aankomt op het beschermen van de klantgegevens.

In het lijvige rapport komt het Bundeskartellamt ook met adviezen.