Instellingen vigor 165 brige

Hallo,

Ik heb op de vrijmarkt een vigor 165 gekocht.
Gebruik nu een Fritzbox 7581 als bridge.
Nu krijg ik het dus niet aan de praat.

Heb de volgende instellingen overgenomen uit deze pdf van Draytek

Heb alleen de vci op 48 gezet (pagina 3) de rest gelaten zoals het staat in de handleiding. (plaatjes)

Ik gebruik pppoe op linux maar heb daar geen vlan6, heb ik die nodig? of kan dat op de vigor ingesteld worden.

Kan iemand mij helpen aan de instellingen van de vigor 165
Aansluiting is VDSL2 17a G.Vector

Alvast bedankt.
Mario

Was even vergeten te melden
Krijg de volgende melding in syslog
Timeout waiting for PADO packets
unable to complete pppoe discovery

Dat is alleen boeiend voor ADSL.

Die heb je nodig ja. Zo niet krijg je exact de melding die pppd je nu voorschotelt, aangezien je PADI-packets untagged verstuurd worden.

Ik heb ooit een handleiding voor OpenWrt geschreven. Dat zal grotendeels overeenkomen met wat jij probeert te doen. (Het modemgedeelte 100% zelfs.)

https://wiki.quietlife.nl/doku.php?id=handleidingen:netwerk:openwrt-freedom-vdsl

1 like

Kevin,

Bedankt voor je antwoord.
Ik moet dus VLAN gaan gebruiken.
Dit modem heeft er andere firmware inzitten als wat jij beschrijft. (versie 4.2.3.1_STD)

Het scherm MPoA full bridge mode instellen heeft hier alleen dat blok links boven.
Bij lan instellingen kan ook maar 1 ip adres invullen.

Maar ik denk te begrijpen wat de bedoeling is, ga er mee aan de slag en zal zien of ik het aan de praat krijg.

Op zich is het LAN IP alleen maar interessant voor management en NTP, dus ook niet ontzettend cruciaal.

Het belangrijkste is MPoA full bridge mode, en op je router zorgen dat je ethernet-interface getagd is op VLAN6 en je daarop pppd laat draaien. Voor IPv6 moet vervolgens binnen de PPPoE-tunnel een DHCPv6 prefix delegation worden aangevraagd. De eerste /60 daaruit kan je vervolgens aan de LAN-interface van je router toewijzen en uitdelen aan je clients.

Mocht je de modem-firmware willen downgraden, dan kan dat overigens gewoon, weet ik uit ervaring. Ik heb 4.0.5_STD als het goed is.

1 like

Ik draai ook 4.0.5_STD, nooit willen upgraden, omdat het prima werkt, en de updates allemaal de routerfunctionaliteit betreffen, niet de vdsl firmware.

1 like

Exact dit. 4.0.5_STD was de laatste firmware toen ik dat modem bij m’n ouders en grootouders installeerde, en werkt tot de dag van vandaag perfect. Aangezien ik het modem expliciet geconfigureerd heb om zelf geen toegang tot het internet te hebben, lijkt me er ook geen attack vector te zijn.

En nu zijn KPN en ODF in het betreffende dorp glasvezel aan het uitrollen, dus over een paar maanden verwacht ik die modems toch niet meer te hebben draaien. Ik ga dan ook niet het risico lopen op regressies door de boel nu nog overhoop te halen.

Met andere woorden, als je 100% zeker wilt zijn dat het werkt, flash je 4.0.5_STD en configureer je het zoals beschreven.

En, als je een ethernet interface krijgt op de nieuwe glasaansluiting, dan kun je gewoon de netwerk-kabel uit de Vigor trekken en in het glas-ding steken en dan werkt 't gewoon, zonder configuratie ellende.

Zo heb ik een aantal migraties uitgevoerd.

Ik weet hoe NTU’s en ONT’s werken hoor. :wink:

Ik heb daar ooit wel eens iets over geschreven: Terminologie rondom glasvezel

1 like

Wat de mensen hierboven niet schijnen te begrijpen is dat “bridging mode” heel wat anders is dan “PPPoE relay mode”!
In de Draytek modems betekent bridging mode dat het modem ZELF de PPPoE verbinding opzet (indien gewenst over een VLAN) en dan vervolgens het verkeer wat UIT die PPPoE verbinding komt bridged naar de LAN poort. Dus het modem doet geen NAT, en de LAN poort lijkt een ethernet verbinding met internet. Dit is dus NIET compatible met een glas aansluiting en je voordeel is dat je zelf geen PPPoE hoeft te doen en toch een transparante verbinding (dwz geen NAT) hebt naar een router erachter. Dit werd in de begintijd van ADSL ook wel “SIP Spoof mode” genoemd.

De vraagsteller wil kennelijk PPPoE op een Linux machine doen en dan moet je dus NIET de bridge mode hebben! Er is een aparte mode voor PPPoE relaying naar het achterliggende systeem, met of zonder VLAN tag op je LAN. Daar is dit document dus geen beschrijving van.

Ik zou Kevin’s handleiding nog eens doorlezen, daarin staat precies beschreven hoe je krijgt wat vraagsteller wil.

1 like

Niet zo hooghartig doen.

Dat is echt niet waar. MPoA full bridge mode betekent een volledig transparante node in het netwerk. De LAN1-poort wordt dan een ethernet-trunk, exact zoals een ethernetpoort op een NTU of ONT bij glasvezel ook zou zijn, waarbij je router de 802.1Q-tags en PPPoE-encapsulatie moet afhandelen.

Hoe verklaar je dan het feit dat twee mensen aangeven exact de setup te draaien die de vraagsteller wil en daarbij gebruik maken van MPoA full bridge mode?

Verder is dit topic nog wel interessant om te bekijken om de router-kant van de configuratie door te nemen wanneer je het op een non-OpenWrt Linux-systeem wilt doen: Voorbeeldconfiguratie dualstack router met systemd-networkd

1 like

Ik heb geen Draytek modem meer, ik heb nu een ZyXEL. Maar ik weet wel zeker dat toen ik nog een Draytek had, ik hem niet in deze mode had staan maar in een specifieke “PPPoE relay mode”. En dat werkte, zij het niet in de nieuwste firmware, wel in oudere. Dus in zoverre kan ik het eens zijn met de opmerkingen dat nieuwere firmware niet noodzakelijk beter is.

Helaas heb ik geen configuratie info meer uit die tijd (een grote makke van Draytek spullen is dat je geen leesbare export van de configuratie kunt maken, alleen “screenshots” en een onleesbaar binair bestand).

Dat een volstrekt ander DrayTek-modem met hele andere firmware een vergelijkbare feature had die iets vergelijkbaars kon doen, geloof ik best. (Al is het laten afhandelen van PPPoE door je modem in plaats van je router helemaal geen “bridge” meer, want dan gaat je modem zich op OSI Layer 3 mengen, waardoor het geen zuiver modem meer is.)

Maar een Vigor 165 met 4.x-firmware moet echt in MPoA Full Bridge Mode gezet worden, waarbij de router de VLAN’s en PPPoE afhandelt. Dan moet je niet aankomen met de opmerking dat mensen die dat al jaren zo hebben draaien met dit specifieke modem “het niet begrijpen” en de OP van misleidende en onjuiste informatie gaan voorzien.

Gaan we nou een beetje lopen muggeziften en vliegen afvangen Kevin?
Nou dat kan ik ook hoor: MPoA is multi-protocol over ATM. VDSL gebruikt helemaal geen ATM!
En ik probeer alleen de vraagsteller te helpen want die krijgt het (kennelijk) niet werkend.
Terwijl het bij mij wel werkte, ook met een Draytek MODEM. Geen router. Deze dingen staan bol van de rare features en incorrecte terminologie.

Je zegt gewoonweg dingen die niet opgaan voor dit type modem terwijl je tegen twee oudgedienden op het forum die nota bene exact dit apparaat in gebruik hebben net doet alsof ze niet weten waar ze over praten.

De documentatie van DrayTek zelf is er voor hun doen ook relatief duidelijk over: https://www.draytek.nl/wp-custom/uploads/VDSL-Bridging-V2.0.pdf (zie pagina 5).

Bovendien lees ik nergens dat de OP het niet werkend krijgt.

Je kunt nu wel gepikeerd gaan doen, maar je komt er zelf met twee gestrekte benen in en beweert beter te weten hoe je een apparaat configureert dat je zelf niet eens hebt (gehad) dan mensen die er op dit moment één of meerdere in bedrijf hebben.

Lees de eerste zin van je eerste post nu eens goed terug. Als je op je werk zoiets zegt, wat vinden je collega’s daar dan van?

Hoi Rob,

Dat kan ik niet beoordelen maar dat ik het het niet begrijp dat klopt helemaal.

Zo wil ik het hebben dan heb ik er gewoon een PPP interface bij.

Klopt helemaal, en heb het ondertussen werkend het is zo simpel als je het weet.
Ik heb de Customer Tag voor ADSL en VDSL op enable gezet en de Tag value op 6, (pagina 3 van de handleiding)

Op de Linux machine pppoe-start en alles werkt krijg er netjes een PPP interface bij.
Maar begrijpen doe ik het nog steeds niet heb in nu bridged of PPPoE relaying?
Ik denk PPPoE relaying.

Als je op je router een ppp0-interface hebt is het bridged, maar laat je de 802.1Q-tags door het modem afhandelen, zo te lezen. Het alternatief zou in DrayTek-terminologie ‘full bridge’ heten (dus ook geen VLAN’s afhandelen maar dat door de router laten doen).

Dat laatste zou wel mijn persoonlijke voorkeur hebben overigens. En als je IPTV zou hebben was het ook vereist.

Mooi dat het nu in ieder geval werkt Mario!
Je hebt met die modems meerdere mogelijkheden, o.a. ook degene die ik noemde waarbij het modem de PPPoE doet (waarbij de bridge dus tussen de PPP interface en ethernet is). En als je op dat config scherm de PPPoE tab kiest dan heb je daar een PPPoE passthrough vinkje wat je aan kunt zetten en dan kun je doen wat je nu doet, waarbij dus je achterliggende systeem de PPPoE doet.
Dat werkt, ik heb zelf mijn modem altijd in die mode gebruikt dus niet in de MPoA bridge mode. Maar ik heb er geen TV of Telefoon op gebruikt.

In feite doet de firmware van de Draytek modems (en ook die van de ZyXEL modems overigens) het meeste van wat hun routers ook doen, ze kunnen zelfs NAT doen en firewalling, zij het dan primitief.

Op Kevin ga ik niet in, die zoekt kennelijk ruzie en daar heb ik geen zin in.

Tja, je begint je inbreng (vol feitelijke onjuistheden, maar dat daargelaten) op deze manier en beticht anderen dan van “ruzie zoeken”. Nogmaals: vind je dit nu echt een normale manier van communiceren, en hebben anderen je daar nooit eerder op aangesproken?

Ok bedankt, ik ga alles nog een nalezen dat kan nooit geen kwaad.
TV is aan mij niet besteed (heb ik geen tijd voor)