Internet snelheid controleren (freedom abonnement)

Hoe kan ik m’n freedom abonnement ( internet snelheid in mbps) controleren?
Ik heb de freedom Fiber 200 maar hoe kom ik er achter dat m’n internet snelheid ook zo is?

lastig, vooral met wat iemand precies bedoeld met “snelheid”.
Talloze topics over/inzake het(zelfde) onderwerp.

Basaal is het beste om een speedtest te doen met de Freedom server:
https://speedtest.freedom.nl/
Cijfers hiervan zijn vaag maar geven een duiding omtrent je interconnectie. Cijfers zeggen niet zoveel en ervaar je structurele traagheid, doe een melding aan de helpdesk.

Bij mij zijn de cijfers voor mijn 1Gbit met een hoge jitter, flink te laag; welke met een 200Mbit misschien meer in de buurt komen van wat je afneemt:

Wil je weten of je in bits/bytes je snelheid haalt en bekend bent met een commandline:
doe dan een platte download van 1GByte bestand op bv http://download.xs4all.nl/test/1GB.bin met wget -O /dev/null http://download.xs4all.nl/test/1GB.bin
Die zou met een 200MBit abbo, in ca 40-45seconden klaar moeten zijn en dan dus 20-21MByte/sec doen.

1 like

Geinig, deze kende ik nog niet. Voor mijn IPv6 runnel die via securebit loopt komt ie op 48 down/53 up (results). Als ik speedtest.net gebruik dan is het ipv4 en kom ik op 47/62 uit voor een 50 Mbit ftth over KPN, zelfde snelheid als toen ik nog bij XS4ALL zat. (zelfde setup, RPi direct aan de NTU, dus verbaasd me weinig)

1 like

Het probleem begint al met: “wat is de internetsnelheid in Mbit/s”? Ik bedoel hoe is dat gedefinieerd.
De provider (en ook bijvoorbeeld een VDSL modem) zal hier iets anders mee bedoelen dan de bovenstaande tools meten. De provider bedoelt de ruwe snelheid op ethernetnivo, dwz hetzelfde als wat een ethernet link weergeeft. Is die 100Mbit/s bijvoorbeeld dan kun je 100 miljoen bits per seconde aan ethernetframes over die verbinding sturen (zelfs daar gaat nog een beetje vanaf).
Maar het meten van “de downloadsnelheid” dat is wat anders, dan meet je hoeveel gebruikersdata je over die verbinding kunt halen, en behalve gebruikersdata worden er ook headers verstuurd (TCP, IP, ethernet) waar je als gebruiker niets aan hebt maar die wel nodig zijn. Dus in gebruikersdata gemeten is het altijd al wat minder.
Ook is het zo dat de meetmethode problemen kan geven. Bijvoorbeeld bij die genoemde speedtest.freedom.nl zul je zien dat de meting behoorlijk wat CPU verbruikt. Heb je niet de modernste computer dan zal de snelheid begrensd worden door hoe snel je browser die data binnen weet te halen, en wordt je lijnsnelheid wellicht niet gehaald.
En uiteraard moet je ook uitkijken voor andere bottlenecks, zoals een WiFi verbinding tussen je computer en je router.

3 likes

Op Windows dan de simpelste browser gebruiken, Edge.

1 like

Hoi

Bij snelheids tests kan het uitmaken of je via een proxy test of niet. De mate waarin dat uitmaakt wisselt nog al.
Het kan ook uitmaken wat voor een verbinding je hebt. DSL heeft een grotere overhead dan glas. En klassieke ADSL weer meer dan recentere DSL
varianten.
De ping van de test vind ik nogal hoog. Zelf doe ik bij tests er vijf (een per seconde) en neem dan de laagste. Hiermee voorkom je dat je op het verkeerde been word gezet door evt kortstondige data bursts op je
verbinding.
Ik zit dan altijd ruim onder de 5 ms (op glas).

Vr.Gr,
Rob

De “ping” van de test is geen ICMP ping maar een request/response op http(s), dwz meerdere roundtrips op TCP nivo plus processing overhead. Via een proxy telt dat dan ook nog eens dubbel, ja.
Dat is dus niet echt vergelijkbaar.
Het is een beetje het probleem met al die “speedtests in de browser”. Het meet niet de waardes die men gewend is te meten, vaak zonder dat duidelijk aan te geven.