Internet valt weg op sommige apparaten?!

Op sommige apparaten hier valt af en toe de verbinding met Internet weg (dus niet de WiFi, want de NAS kan men wel bereiken), maar op mijn apparaten heb ik daar echt nooit last van. Ik kan er de vinger niet achter krijgen. De apparaten betreffen hier Apple iPhones (6 & 8), terwijl mijn tullefoon (iPhone 12 mini) en mijn beide MacBook Pro’s (2018 & 2019) nergens last van hebben. Iemand enig idee? O ja, glasvezel en een Fritzbox 5530.

M’n docher heeft een iphone die regelmatig het idee heeft APIPA adressen te moeten gebruiken, probeert dat een keer of 10 en doet dan alsnog DHCP en kan werken.
Mogelijk omdat de iPhone MAC adressen wisselt?..

Ik heb niet uitgezocht waar dat aan zou kunnen liggen. of wat er aan te doen, het is vervelend.

1 like

Bij het configureren van mijn netwerk (DrayTek modem-router & Ruckus access points) heb ik het volgende advies van Apple gebruikt om configuratie keuzes te maken. Misschien heb jij hier ook iets aan…

1 like

Stukje uit een help tekst van AVM.
Dit is niet uniek voor de fritzbox.

  • Draadloze netwerkapparaten die de Wi-Fi-standaards 802.11k en 802.11v ondersteunen, kan de FRITZ!Box zonder onderbreking van de Wi-Fi-verbinding van het 5- naar het 2,4GHz-Wi-Fi-netwerk of naar een ander toegangspunt sturen.
  • Oudere draadloze netwerkapparaten die de Wi-Fi-standaards 802.11k en 802.11v niet ondersteunen, kan de FRITZ!Box alleen met een korte onderbreking van de Wi-Fi-verbinding van het 5- naar het 2,4GHz-Wi-Fi-netwerk sturen. De FRITZ!Box kan deze apparaten niet naar een ander draadloos toegangspunt sturen.

@Noci
Dat Apple verhaal komt me ook bekent voor.
Moest ooit op een gastnetwerk lease time op 20 minuten zetten omdat die vervelende iPhones de zaak zaten te saboteren. Pool helemaal leeg. Het AP was geen fritz.

1 like

Dat ging inderdaad ook door mijn hoofd in eerste instantie, daar hebben anderen al veel gelazer mee gehad. Dat ie APIPA adressen moet gebruiken kun je trouwens uitzetten in de instellingen van de iPhone. Ga naar Settings>Wi-Fi en kijk even onder de info-button (“i in een cirkeltje”) naast je WiFi netwerk. Daar kun je ‘Private Address’ uitzetten.
Maar dat is volgens mij niet het probleem hier, want bij mij staat het gewoon aan en ik heb nergens last van. De iPhone 6 is zo’n oud ding (iOS11?) dat ie denk ik die ‘mogelijkheid’ van een APIPA adres niet eens heeft. De rest zit hier op iOS14. Mysteries, mysteries…

Ah, interessant. Via de WiFi standaards 802.11k en 802.11v worden door alle alhier aanwezige Apple-apparaten ondersteund, per de Apple Support website. Dat lijkt dus niet het probleem.

Dank voor de link! Ik ben er doorheen gelopen met de hele club hier, vooralsnog geen verbetering. Wordt vervolgd.

APIPA adressen heeft niks te maken met ‘Priveadres’. APIPA is een adres, 169.254.x.x wat een apparaat krijgt als deze geen DHCP server kan vinden, maar wel netwerk verbinding heeft.
‘Priveadres’ zorgt ervoor dat de iPhone verbind met een ander Mac adres waardoor de DHCP server denkt dat het een ander apparaat is en dus een ander IP adres uit de DHCP scope geeft.

Ik zou de iPhone eerst eens een vast IP adres geven, een vrij adres buiten de DHCP scope, om uit sluiten dat het probleem de DHCP is.

2 likes

Dank, @jemmie, voor de verheldering. Ik kreeg al een vermoeden dat ik ongelijk had, getuige de tamelijk ontmoedigende berichten op de Apple Support sites… :unamused:

Maar het probleem is hiermee niet opgelost. Wanneer je de nas wel kan bereiken zou de iPhone wel een goed IP adres moeten krijgen.

Gebruik je een eigen DNS server?

Nee, ik draai geen eigen DNS server.