Internetvrijheid wordt verder beperkt

'Wat is de overheid nu weer van plan', horen we je denken. Nou, dit keer is het niet de overheid, maar een grote commerciële partij die meer grip lijkt te krijgen op ons vrije verkeer van informatie. Wat speelt er precies? Lees hieronder verder.

Quad9 moet van de rechter een website blokkeren

In Duitsland heeft de rechter bepaald dat Quad9 een website moet blokkeren. Quad9 is een DNS resolver: dat betekent dat de organisatie IP-adressen omzet naar webadressen. Op deze manier is een website gemakkelijker te vinden voor alle internetters. Je hoeft namelijk niet het specifieke IP-adres van een website in te typen, maar alleen de domeinnaam, bijvoorbeeld 'freedom.nl'. De DNS resolver zorgt ervoor dat je op de juiste website terechtkomt.

Om het internetverkeer goed te regelen zijn DNS resolvers van groot belang. Organisaties als Quad9 bieden hun diensten kosteloos aan. Zij spelen een cruciale rol in het goed laten functioneren van het internet. Zij zijn een neutrale partij die slechts het verkeer regelen via metadata en niets te maken hebben met de inhoud ervan. Er is geen invloed of controle op de data en er is geen zakelijke relatie met de eigenaar van de website. Een organisatie als Quad9 moet onafhankelijk kunnen opereren.

De gevolgen van deze uitspraak kunnen enorm groot zijn. Hiermee staat namelijk de deur open voor grote bedrijven (en overheden) om websites te laten blokkeren, omdat de inhoud hen niet bevalt. En dat is censuur.

Waarom heeft de rechter dit aan Quad9 opgedragen?

De partij die naar de rechter is gestapt is Sony Music. Sony beweert dat op de website in kwestie auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden is. Daarom is de rechter gevraagd om Quad9 op te dragen de website te blokkeren.

Volgens Eco is de uitspraak in strijd met de nieuwe dienstenwet (DSA) waar DNS-partijen van aansprakelijkheid worden uitgezonderd. Quad9 beweert dat met deze uitspraak meer verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op hen rust dan op een social media netwerk. Dat is de omgekeerde wereld. Een partij als Quad9 moet juist niet over de inhoud gaan. Bovendien heeft de organisatie niet de juridische kennis om te oordelen over content, een blokkade of zich te verweren tegen een partij als Sony Music.

Wil je Quad9 ondersteunen?

Op de website van Quad9 kun je de organisatie met een donatie ondersteunen. De not-for-profit kan alle hulp gebruiken in deze belangrijke strijd!

Wil je op een andere manier bijdragen? Zorg voor meer bewustwording in je omgeving en deel het bericht van Quad9.

Meer leesvoer over deze kwestie:

https://quad9.net/news/blog/dangers-of-content-blocking-2023

https://international.eco.de/news/eco-association-on-the-quad9-ruling-blocking-of-internet-content-through-the-back-door/

https://dutchcloudcommunity.nl/nieuws/zorgwekkende-rechtszaak-in-duitsland-tegen-quad9-kan-verregaande-gevolgen-hebben-voor-vrijheid-op-internet/

https://www.voys.nl/blog/waarom-we-quad9-steunen-in-de-rechtszaak-tegen-sony-music/


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/internetvrijheid-wordt-verder-beperkt

Het blijven rare zaken waarbij overheden & bedrijven lijken te gaan bepalen wat iemand kan zien of weten. Ik denk aan blokkades van sites waarbij dit dan weer een zoveelste ballonnetje is dat- wanneer het slaagt dan - een stapje voorwaarts is in de totale beheersing van informatie.

Dit zelfde proces is inmiddels op meer terreinen het geval waarbij allerlei tussenstations (kunnen) worden gedwongen om burgers te weg te (willen) houden van toegang(smiddelen) tot data die het zelf wil kunnen waarnemen.

Het blijft bizar aanvoelen dat instanties de toegang blokkeren tot infotmatie omdat zij het ontstaan daarvan niet beheersen. En dan denken dat daarmee het (zover zg malafide) probleem, wordt opgelost omdat het uit het zicht wordt gehouden.

1 like

Het zat er natuurlijk aan te komen. Het precedent is geschapen. Cancel cultuur. Internet is dood.

En zo wordt ‘het volk’ weer terug hun hok in gewerkt.

Ben ik toch wel erg blij dat ik de kennis heb om zelf DNS te configureren. Het is helaas wachten totdat men begint te miepen dat poort 53 geblokkeerd moet worden en alle DNS geforceerd langs een vaste commerciele resolver moet.

Wat China en Rusland kunnen, kunnen de commerciele partijen beter… Nog even en we hebben een ‘dark web’ nodig als gewone gebruikers om geen last van de commerciele partijen te hebben.

Internet is gekaapt door de commercie, helaas. (en de piraten partij is een stille dood gestorven geloof ik)

Dit is naar mijn mening gevolg van de centralisatie van DNS, een trend die je de laatste tijd al langer ziet.

DNS is een prachtig decentraal systeem: Iedereen kan een eigen DNS opzetten, zeker een resolver. Gebruikelijk is dat in ieder geval ISP’s een setje DNS’en aanbieden aan hun klanten. De trend die je ziet is dat dit steeds meer centraal getrokken wordt naar “enkele heeeeeel grote DNS’en”, zoals die van Quad9, cloudflare, google, enz, al dan niet gedreven door commerciële motieven (in DNS requests zit mooie data!).
Dat maakt het systeem ook kwetsbaar voor dit soort dingen: Overheden/rechters of andere organisaties die het centrale systeem in hun voordeel willen beïnvloeden.

Aan ieder dit zich naar aanleiding van dit artikel zorgen maakt: Gebruik de DNS’en van Freedom, of als dat je nog niet ver genoeg gaan: Zet er zelf eentje op. Projecten als Pi-Hole maken zelfs het blokkeren van narigheid makkelijk, en zelf ingestelde blokkades zijn niet evil :slight_smile: .

2 likes

Ursula zit daar aan de knoppen.

1 like

Over Quad9

De not-for-profit heeft weinig middelen

Dat zal wel meevallen. Ze worden gesponsord door o.a. IBM, Global Secure Layer, Switch, I3D.net (= Ubisoft). Deze bedrijven hebben er belang bij dat er naast Google en Cloudflare nog sterke DNS service is. Not-for-profit wil niet altijd zeggen dat je te maken hebt met een idealistische stichting of zo, als b.v. Bits Of Freedom.
Los daarvan is het natuurlijk idioot om de strijd tegen het illegaal publiceren van auteursrechtelijk beschermde content op DNS niveau te willen voeren. Het is alsof je straatnaambord en huisnummers wil t verwijderen als er in een straat een heler woont.

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.