Je data is voor ons géén handelswaar

“Datahandelaren verhandelen stilzwijgend in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders”, laat RTLNieuws vandaag weten. Want als je iets op afbetaling koopt bij bijvoorbeeld Zalando of een internetabonnement neemt bij KPN, dan beland je ongemerkt in een database waar klantgegevens van miljoenen Nederlanders staan opgeslagen en zelfs worden doorverkocht aan databedrijven, meldt de nieuwszender. Dit gebeurt veelal via externe kredietchecks en dat terwijl het gewoon anders kan! Freedom doet het daarom dus ook anders.

Externe kredietchecks

De externe kredietchecks worden door veel bedrijven ingezet om een machtiging te vragen. Dit om te kijken of je gegevens kloppen en je wel kredietwaardig bent. Uit onderzoek van RTLNieuws blijkt dat hierdoor persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders in grote databestanden worden opgeslagen en gekoppeld aan informatie over hun betaalgedrag. Die informatie wordt vervolgens doorverkocht naar diverse bedrijven. Lees het gehele artikel op de website van RTLNieuws.

Een zeer kwalijke zaak vinden wij, want het kan gewoon anders. Om dit te voorkomen gebruikt Freedom een E-mandaat voor het afgeven van de machtiging.

Machtiging

Wanneer je een internetabonnement afsluit bij Freedom, dan vragen we je ons een machtiging af te geven via een e-mandaat. Hiermee geef je aan dat je het goedvindt dat Freedom maandelijks het afgesproken abonnementsgeld van je rekening afschrijft. Oftewel: je vindt het goed dat Freedom een automatische incasso doet. We checken hier bovendien alleen mee of het IBAN-bankrekeningnummer klopt. Deze controle vindt echter plaats zonder dat we een externe kredietcheck doen.

E-mandaat via Bluem

Bluem faciliteert voor Freedom het e-mandaat. Dat is de digitale machtiging die je aan ons afgeeft via je eigen bank. Bluem is een geaccrediteerde partij. Het systeem dat Bluem voor de machtiging gebruikt heet ViaMijnBank. Je wordt verwezen naar de beveiligde omgeving van je eigen bank en handelt de machtiging daar af. Dit is dus een veilige manier om ons te machtigen het abonnementsgeld af te schrijven.

Ook daarom dus, Freedom Internet


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/je-data-is-voor-ons-geen-handelswaar
3 likes

Hoe doet :spraydot: Freedom het bij mensen
die géén internet-bankieren willen of kunnen doen ?

Zij kunnen toch géén

Iedere maand contant geld komen brengen lijkt me ook weer te lastig,
en is zéker niet privacy-waarborgend.

Machtiging kan nog steeds op papier bij Freedom alleen het wordt dan een foto maken van de ondertekende machtiging en die via de e-mail aan Freedom zenden.

Goed dat jullie hier duidelijk over geven :+1:

Klein PS’je: Het zou fijn zijn als de data deling met haveibeenpowned ook optioneel wordt

Die willen ook geen internet :wink:
Geen idee… bestaat een papieren machtiging nog?
En je kunt ook zelf geld overmaken elke maand, of 1x per jaar natuurlijk (acceptgiro achtig iets).

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.