Met of zonder NTU

Op dit moment is mijn 5490 nog via de NTU aangesloten op de glasvezel.
Ik vraag me af, of het zinvol is de 5490 direct aan de glasvezel aan te sluiten?

  • Ik bespaar de energie die de NTU vraagt.
  • Het nadeel is, dat glasvezels kwetsbaar zijn.
  • Mijn huidige FTU is niet echt gemaakt voor directe aansluiting.

Overweegt Freedom de omschakeling naar een aansluiting zonder NTU?

Tijdens de installatie van mijn FB5490 heeft de monteur de glasvezel rechtstreeks op de 5490 aangesloten. Wat ik begrepen heb is dat dat witte kastje alleen een cover is. Binnenin zit niks, alleen het gele kabeltje dat is aangesloten op het oranje kastje. (Excuus dat mijn fiber hardware jargon niet adequaat is, ik ben software-ontwikkelaar, geen fiber specialist :slight_smile:)

Zie afbeelding:

@WarnerJan
Bij mij zit daar nog een unit tussen, die in het witte kastje zit.
Er zit dus geen glasvezel in de 5490.

Bij mij zit de Fritzbox ook direct aan de glasvezel. Dat ging niet in één keer in juli. De monteur heeft gebeld met Freedom en er moest een ander verbindingsstuk toegestuurd worden door Freedom.

Je kan in feite zelf de ntu er af halen en een geschikte Fiberkabel aansluiten. Echter hebben de netwerk leveranciers dit niet graag omdat er altijd stof in de connectie kan komen en dat levert storing op.

Toen ik van Solcon overstapte op XS4ALL nam Solcon de oude ntu-modem in en moest ik zelf maar een ntu plaatsen voor xs4all, toen heb ik maar meteen een geschikte sfp module voor mijn HP switch gekocht met de juiste glaskabels en sinds dien draait het perfect zonder ntu.

de FB 5490 heeft echt wel een glasvezel aansluiting. Ik heb de keuze om mijn 5490 aan te sluiten op het glasvezelkastje (achter de cover) of ik kan de FB5490 ook via ethernet aansluiten op de NTU (die zat er al bij mij: de NTU is een actief omzettertje van glas naar ethernet en vv).
In het laatste geval kan ik de FB ook elders in huis plaatsen (in vrijwel elke kamer heb ik een ethernet-aansluiting): handig voor betere WiFi-ontvangst.

Bij een XS4ALL verbinding die ik beheer, is een FritzBox 7590 via ethernet aangesloten op de NTU. Dus ik verwacht dat dit met een 5490 ook zou moeten kunnen.

inderdaad, dat kan ook. echter niet zonder NTU. Op de foto van WarnerJan zie ik geen NTU. Zelf heb ik mijn 5490 ook op met ethernet op de NTU aangesloten

Misschien kan @WarnerJan laten weten of hij voorheen wel een NTU had en of hij deze moest inleveren of dat hij er zelf bewust voor gekozen heeft om geen NTU meer te gebruiken en de FritzBox rechtstreeks op het glas aan te sluiten.

1 like

Ik heb er in juli tijdens de installatie door de monteur voor gekozen om de NTU, die ik had voor de Fritzbox van XS4all, te verwijderen en de nieuwe Fritzbox 5490 rechtstreeks op glas aan te sluiten

De vraag was. Merk ik verschil tussen met of zonder externe NTU.
Als je correct een glasvezel aan wilt sluiten moet je ook een click cleaner gebruiken.

Heeft iemand het gemeten, of er verschil is tussen de beide aansluit methodes?

Ik had weldegelijk een NTU aan mijn fiberaansluiting hangen. Op mijn foto zie je een geel fiberdraadje, maar voorheen was dat een ethernetkabel, dus dat was 100% een NTU.

Ik heb mijn NTU teruggestuurd samen met de XS4ALL modem. Ik ben er vanuit gegaan dat die tijdens de installatie van het XS4ALL modem is geplaatst en dus eigendom was van XS4ALL. (Alhoewel ik nu begin te twijfelen of er überhaupt een monteur is geweest om dat ding te plaatsen. Als dat niet zo is, dan is de NTU geplaatst door het glasvezelbedrijf en heb ik de NTU onterecht teruggestuurd. :thinking:)

De monteur van Freedom zei dat het geen probleem was om die 5490 rechtstreeks op de fiber aan te sluiten, en ik heb geen reden om te twijfelen aan zijn woord :slight_smile: Het was dus niet echt mijn bewuste keus.

Mijn overstap was van voor het ‘met monteur’ tijdperk.
Ik weet dat de NTU van de netwerk beheerder is.
Zelf verwijderen, kan. Maar het risico als er iets mis gaat, was voor mij.
Dan praat je over een bedrag van €500

1 like

Als ik jou goed begrijp had ik dat ding dus niet moeten terugsturen naar XS4ALL. Daar moet ik dus nog even achteraan :frowning:

De FTU is van de netwerkbeheerder; de NTU niet hoor. Doorgaans wordt die door de ISP geleverd, maar ik heb er gewoon zelf een paar gekocht.

Door de monteur is mijn FTU met de daarop geplaatste NTU niet aangeraakt. Ook ben ik niet gevraagd of de fiber direct aangesloten zou moeten worden op de Fritzbox 7590.

Zou dit alsnog kunnen? Wat zou het voordeel hiervan zijn? Is er daadwerkelijk aantoonbaar verschil in prestatie tussen directe aansluiting op de Fritzbox en indirecte aansluiting van FTU+NTU naar Fritzbox?

Wat ik me kan voorstellen is, dat het een voeding minder kost, omdat de NTU ook voeding nodig heeft en als je deze weghaalt, dan heb je die voeding ook niet meer nodig.

Wat is de maximale lengte die de lan kabel mag izjn (die van de NTU naar de Fritzbox loopt) om een maximale prestatie te leveren?

Als ik deze tabel mag geloven, hoeven de meesten zich geen zorgen te maken over de lengte.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_over_twisted_pair#Variants

1 like

Voor cat-5e / cat-6 en 1 Gbps is 100 meter de limiet. (de lengte mag ietsje langer zijn, maar niet als er ook patch panelen etc. tussen zitten).
PoE kan wel beperkingen hebben als je dat overweegt. Het is beter om voeding op een apparaat direct zelf aan te sluiten.
Maar neem geen 100 meter kabel als 20m voldoende is.

Ik had voorheen al een 1 Gbps NTU en had daar al een switch als verdeelpunt voor de BG aan hangen de systemen staan allemaal op zolder, inclusief de firewall (er zit geen Fritzbox in het net).

(aanvulling ter verduidelijking: elke netwerk kabel tussen twee poorten mag max. 100meter worden).

1 like