Motie aangenomen - stuur big tech de klas uit

Goed nieuws! De Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die ‘stuur big tech de klas uit’ heette. De naam van de motie zou niet passend zijn en is inmiddels gewijzigd. In de motie wordt de overheid gevraagd onderzoek te doen naar alternatieven die op publieke waarden gebaseerd zijn en die als veilige diensten in de klas kunnen worden ingezet. Met het aannemen van de motie ziet de Kamer hier dus ook de noodzaak van in. En dat is mooi. 

De motie werd ingediend op 17 mei tijdens een debat over bescherming van online gegevens.

Eerder dit jaar werd al een motie ingebracht over de toename van de macht van big tech in het onderwijs. Daarin werd gewezen op onderzoek van Human Rights Watch waaruit blijkt dat de privacy van kinderen in gevaar kan komen bij gebruik van de diensten van big tech. Ook wordt gewezen op de grote mate van afhankelijkheid ten aanzien van de diensten en wordt gesteld dat kinderen niet zouden moeten worden getrackt in het klaslokaal.

Freedom is blij met deze ontwikkelingen en ondersteunt de coalitie die zich inzet voor eerlijk digitaal onderwijs, CEDO. Ondersteun jij deze coalitie ook? Teken dan de petitie.

Het is goed te zien dat de Kamer meer bewust is. Maar daarmee zijn we er nog niet. Er is nog genoeg te doen en daar kan de overheid onze hulp vast goed bij gebruiken.

Lees meer over dit onderwerp op: https://www.security.nl/posting/796971/


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/motie-aangenomen-stuur-big-tech-de-klas-uit
4 likes

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.