Nationale Offline Dag

Geen zorgen, we gaan niet offline! Je internetverbinding blijft gewoon werken en je kunt ons ook vandaag gewoon mailen of bellen;-). Wat we wel doen? Vanaf vandaag zijn we niet meer actief op de social media platforms van Meta: Facebook en Instagram. In dit artikel lees je waarom we hiermee stoppen en wel actief blijven op andere platforms. We sluiten af met een belangrijke tip voor gebruikers van Facebook en Instagram.

Waarom stopt Freedom met Facebook en Instagram?

Hoewel er volop redenen zijn om deze platforms niet langer te gebruiken, waren er ook redenen om er toch op te blijven. Vorig jaar besloten we al te stoppen met adverteren op Facebook en Instagram. We raden je aan dat artikel te lezen voor meer informatie, maar in het kort komt het hierop neer: een groot bereik, de relatief lage kosten en effectiviteit wegen wat ons betreft niet op tegen het gebrek aan privacy, de oneerlijke marktwerking, verspreiding van nepnieuws en gebruikersprofilering.

We bleven echter nog wel actief op onze eigen pagina’s, voor onze vrienden en volgers. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te zorgen voor meer naamsbekendheid. We moeten toch een beetje blijven opvallen naast de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld. Big Tech wordt bovendien gelukkig steeds meer aan banden gelegd. Toch bleef het knagen. De macht van de Big Tech is namelijk wat ons betreft nog steeds te groot. Meta blijft over de rug van hun gebruikers allerlei persoonlijke gegevens verzamelen, gebruiken en doorverkopen. Ze verzinnen slimme manieren om dit te bewerkstelligen en geld te verdienen. Freedom wil hier zo weinig als mogelijk aan deelnemen, bijdragen of onderdeel van uitmaken en heeft daarom besloten de volgende stap te zetten: we stoppen met Facebook en Instagram.

We blijven wel, maar gaan toch

Onze accounts op Facebook en Instagram worden niet meer gebruikt, maar blijven wel bestaan. We willen namelijk voorkomen dat iemand anders zich op deze platforms gaat voordoen als ons, Freedom Internet.

We vinden het uiteraard wel jammer dat de mensen die ons volgen op deze social media platforms Freedom daar moeten missen. We raden hen van harte aan zich te abonneren op onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen. Daarnaast blijven we natuurlijk op andere ludieke online en offline manieren ons bedrijf onder de aandacht te brengen.

Nog wel op Twitter, LinkedIn en Mastodon

Waar we (voorlopig) nog wel actief blijven, zonder te adverteren, is op Twitter, LinkedIn en Mastodon. We zijn nog steeds een jong bedrijf en moeten op verschillende manieren onze naam onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Dat kost veel geld. Platforms waar veel mensen uit onze doelgroepen zich op dit moment begeven zijn Twitter, LinkedIn en Mastodon. Het zijn daarom geschikte kanalen om meer naamsbekendheid te generen, maar ook om te zorgen dat we snel iets onder de aandacht kunnen brengen.

Of we in de toekomst Twitter en LinkedIn blijven gebruiken is nog niet zeker. Dat ligt natuurlijk ook mede aan de keuzes die de platforms zelf maken en ons of onze volgers aangaan. Voor nu zeggen we dus alleen nog tegen Facebook en Instagram tabé op offline day.

Nog even dit… gebruik jij Facebook of Instagram?

Facebook en Instagram gebruiken jou ook! Om precies te zijn: ze gebruiken jouw persoonlijke gegevens om je advertenties te laten zien (en zo veel geld aan je te verdienen). Volgens de wet zou Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, al haar gebruikers een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ keuze moeten geven voor het gebruik van die persoonlijke gegevens. Die gegevens zijn immers van jou en heel wat waard!

In plaats daarvan heeft Meta een nieuw trucje bedacht. Zij vindt dat ze jouw persoonlijke gegevens mag gebruiken omdat zij een belang heeft en zij dat belang zelf gerechtvaardigd vindt. Hmm…

Laat je niet gebruiken

Wil je niet dat Meta jouw gegevens gebruikt voor persoonlijke advertenties!? Meta heeft hier zelf een formulier voor gemaakt, maar dat is - zoals verwacht - totaal onbruikbaar. Gebruik in plaats daarvan het formulier dat noyb voor je ontwikkelde!  

Meer lezen? Ga naar de pagina van noyb: https://noyb.eu/en/no-bullsht-opt-out-free-noyb-tool-quick-and-broad-facebook-objections 


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/nationale-offline-dag
10 likes

Fijn om te lezen en is wat mij betreft een goed initiatief.

Toen ik de kop las dacht ik: Wat een leuk initiatief, een dag waarop we massaal even niet meer online met elkaar communiceren maar gewoon opzoeken en praten :slight_smile: .

Toen ik verder las kwam ik er uiteraard snel achter dat het om iets anders ging, en ook dat is positief nieuws :partying_face:.
Het blijft dubbel, hoe zeer je ook tegen bent, je kan er als organisatie ook bijna niet omheen. Een tijdje terug was er bij mijn werkgever aandacht voor het feit dat “we” een groot aantal volgers hadden op (als ik het goed onthouden heb) LinkedIn. Dan denk ik: We hebben zoveel gebruikers naar een personen uitbuitend en data graaiend platform gelokt, is dat echt een feestje waard?

En misschien nog wel belangrijker: Ze doen er alles aan om je aandacht (=tijd) te trekken en vast te houden (om die advertenties te tonen), terwijl tijd vaak het meest schaarse is wat je hebt. Om dat te doen maken ze hun diensten opzettelijk zo verslavend mogelijk, daarom is het ook niet zo gek dat je op straat de ene verslaafde na de andere ziet lopen. Dus trap er niet in, zorg dat je niet verslaafd raakt en houd zo een hoop tijd over om daadwerkelijk waardevolle dingen te doen ipv. naar advertenties kijken.

2 likes

:+1: Goede insteek en ook fair/square als privacy minded organisatie die zelf geen voordeel wil halen uit iemands privédata.
Vwb Linkedin zou ik dat als Freedom strikt beperken als kanaal om & voor personeel aan te trekken en niet om je ideologie of produkt aan te bieden.

Op het moment dat ik via LinkedIn commerciële aanbiedingen krijg van deurentrappers, is die aanbieder voor mij gelijk een categorische nogo/paria geworden waar ik verder niets mee van doen wil hebben.

Over twitter heb ik inmiddels al een tijd(je) geen mening meer omdat ik dat niet meer gebruik. Mijn userids heb/hou ik op platform wel actief om (ook) te voorkomen dat ze worden gecopycat.

Heb geen Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en/of Mastodon.
Soms is het jammer, maar mis het voor geen meter :slight_smile:

2 likes

Ik heb ook geen van deze, maar waarom is dat soms jammer?
De enige van de bovengenoemde waar ik nog niet besloten heb is mastodon. Voor zover ik begrepen heb is dat een alternatief voor whatsapp die je zelf kunt hosten en die je dus zonder privacy problemen zou moeten kunnen gebruiken indien het gehost wordt bij een organisatie die te vertrouwen is. Daar moet ik nog een keer tijd voor uittrekken of dat iets is dat ik zou willen gebruiken.

Waarom het jammer is?!
Omdat ik bij verschillende bedrijven niet mee kan doen om prijzen te winnen. Niet dat ik dit nu heel belangrijk vind, maar van 2 bedrijven, waar ik best vaak kom, zou ik toch graag wel eens kans willen maken. Dit kan niet omdat ik geen Facebook heb, of Instagram.

Daarom is het jammer. Maar ik treur niet hoor, het is zoals het is. :slight_smile: LOL

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.