NTU behouden of niet?

Ik ben gisteren overgestapt naar Freedom en de aanvraag loopt momenteel. Opleverdatum op 4 oktober. so far, so good. Alleen krijg ik volgens mij de Fritzbox 5530, met een directe glasaansluiting. Ik wil echter, denk ik, liever de NTU behouden zodat ik mijn eigen modem / router ervoor kan zetten wanneer dit nodig is. Is het mogelijk om alsnog bij Freedom een ander modem aan te vragen? Ik heb nu de Fritzbox 7583 van XS4ALL en deze bevalt eigenlijk wel prima én heeft een WAN aansluiting op UTP. Of kan ik eventueel de directe glasaansluiting op een mediaconverter aansluiten?

Je mag de NTU sowieso houden. ISP’s vragen nooit of je die terugstuurt. Die kan je er altijd zelf weer opklikken. En je kunt inderdaad ook een andere mediaconverter met SFP-module aanschaffen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een TP-Link MC220L als mediaconverter en een TP-Link TL-SM321B als SFP-module, met een LC/PC → SC-APC-kabel naar de patchcover.

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen om geen modemrouter bij Freedom af te nemen en je huidige opstelling te behouden. XS4ALL zal wel zeggen dat je die terug moet sturen, maar waarschijnlijk niets doen als je dat niet doet. Dan zou ik de helpdesk even mailen om de aanvraag voor de huur een modemrouter te annuleren. Dat scheelt ook nog 2 euro per maand.

Kevin,

Bedankt voor je snelle bericht! Ik zou dus de NTU kunnen gebruiken om deze direct aan te sluiten op mijn router? Dat zou wel handig zijn in dat geval :wink: Ik denk erover om XS4ALL te vragen of ik de 7581 kan overnemen van ze, en deze te gebruiken voor mijn Freedom verbinding. Hoogstens moet ik wat eigen instellingen doen zoals vlans aangeven voor iptv en internet etc. Of ik moet het voorgedefineerde profiel van Freedom in m’n 7581 zien te krijgen.

Ik heb namelijk nu een setup waarop ik mijn IPTV direct op de Fritzbox heb hangen en de rest van mijn vlans via een PFSense machine heb lopen. Ik heb nu een subnet van XS4ALL en zet deze direct door via een untagged vlan naar een tagged vlan op mijn fritzbox via m’n HP switch. Zo zit de WAN van mij PFSense en de IPTV kastjes in 1 vlan. Dit werkt heel fijn en wil dit graag zo houden. Ik zit dus even te kijken wat nu de meest handige manier is, en aangezien de 7581 goed werkt in deze setup zou ik dit graag willen behouden.

*edit: ik zie dat de 7581 geen updates meer krijgt. Dat is een bummer. meh.

De 7581 was de vreemde eend.
Ik heb gehoord dat de hardware steeds problemen gaf bij het maken van updates.
Nu is het model, vroegtijdig met pensioen.

Over de nieuwe modellen van Fritz zijn alleen nog maar geruchten.
Van gerucht tot verkoop zit de laatste tijd veel tijd tussen.
Het geklungel met de 7590AX maakt het ook niet beter.

Geen updates meer voor de 7581 (nouja, geen reguliere updates meer, kritieke gaten zullen vast nog wel gepatched worden) en als je de WiFi uit hebt staan dan lijkt mij het risico beperkt in jouw setup.

Wat TV betreft, als je het KPN is XS4ALL profiel gebruikt zou TV moeten werken, de statische routes daarvoor worden door de PPPoE server verstrekt voor zover ik weet. En je komt automatisch op de Freedom PPPoE concentrator uit, dat wordt out-of-band geregeld, ongeacht welk profiel je kiest. De VLAN setup van KPN/XS4ALL is identiek aan die van Freedom namelijk.

Jazeker. Het wordt gewoon getermineerd tot een ethernet trunk door die NTU, dus je moet er een PPPoE-client op zetten die z’n traffic tagt op VLAN 6. Zo lang je router dat kan, is alles geschikt.

Zelf hou ik ook de NTU waar ik een (eigen) 7590 op aansluit.

Zat ook in dubio om gelijk glasversie te gebruiken maar zag/zie daar voor he tmoment niet echt een voordeel. Ook omdat ik nog niet van plan ben thuis om overall glasvezel neer te hubsen. Met de NTU kan ik alle kanten op.