Online back-ups

Van de helpdesk heb ik gehoord: ‘Privacyvriendelijke cloud-opslag staat zeker op ons verlanglijstje om toe te voegen aan onze diensten.’

Maar in de tussentijd, dus zolang Freedom het maken van online back-ups nog niet als dienst aanbiedt, wie heeft adviezen en ideeën over online opslag / back-up / cloud storage? Bij welke bedrijven kan ik terecht? Het gaat mij vooralsnog om particulier gebruik.
Opslag in NL is fijn (qua privacy & ook omdat het – denk ik – minder energie kost), maar niet essentieel.

Alvast bedankt voor het meedenken.

P.S. Excuses dat ik dit bericht in de categorie ‘Internet toegang’ heb geplaatst, maar ik vond geen betere categorie (als het bestond zou ik kiezen voor ‘Gewenste nieuwe diensten’ of voor ‘Online back-ups’). En ik vermoed dat alleen moderatoren nieuwe categorieën kunnen aanmaken.

Ga eens kijken op https://thegood.cloud

Ze voldoen aan de AVG.

Gr,
Jan

2 likes

SeniorWeb heeft daar net een serie presentaties over:

7 oktober: OneDrive
14 oktober: iCloud
21 oktober: Google Drive
28 oktober: Dropbox

Thegoodcloud

Work in progress…

1 like

Voor zakelijk, zie #colocation

Dank. Vergeten er bij te zetten dat het mij vooralsnog om particulier gebruik gaat. (Eens even kijken of ik mijn originele bericht nog kan wijzigen …)

Dank, maar die hebben allemaal zo hun eigenaardigheden en zijn er eerder voor synchronisatie van wat je lokaal hebt naar wat er dan bij die cloud staat van jou. Ik zoek echt gespecialiseerde back-up-diensten, dus bijvoorbeeld ook voor ‘versioned’ opslag. En vanaf een Mac. Daarom ben ik nu Take Control of Backing Up Your Mac, Fourth Edition, van Joe Kissell aan het lezen. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld Backblaze. Servers staan (denk ik) in de VS, al is dat voor mij niet onoverkomelijk.

Ik gebruik op de Mac Arq, daarmee kun je zelf je opslag leverancier kiezen. Ik gebruik bijvoorbeeld Backblaze B2 en een locale NAS. Omdat Arq backups encrypt, kan de leverancier van de opslag niet meekijken. Verder zij backup incrementeel, waardoor je uit arbitraire versies kun herstellen.

Op Linux gebruik ik restic, hetzelfde principe, maar wel minder gebruiksvriendelijk.

1 like

In het ebook dat ik aan het lezen ben (Take Control of Backing Up Your Mac, Fourth Edition, van Joe Kissell) wordt Arq genoemd (of liever, uitgebreid besproken). Klinkt goed, bedankt voor je tip. Incrementele backups is wel heel fijn, scheelt een hoop (qua opslag en snelheid van het maken van een back-up).

@ctjakobs,

onedrive scanned alle files of ze compliant zijn…
icloud…?
Google Drive, wordt zeker onderzocht op bruikbare info
Dropbox, is niet heel privacy georienteerd.

Dus voor elke vorm van backup op een van die storages: Encrypt (voor posten) met goed sleutel mnagement.

2 likes

Bovendien zijn Dropbox, Google Drive, OneDrive, etc. geen backup. Ten eerste omdat de retentie van verwijderde of veranderde bestanden meestal kort is. Verwijderde bestanden en versiegeschiedenis worden op Dropbox bijv. maar 30 dagen behouden, daarna is het weg. Ik heb persoonlijk vaak genoeg gehad dat ik me na maanden realiseer dat ik een bestand niet meer kan vinden.

Verder worden bij dit soort diensen alle veranderingen gepropageerd. Als een applicatie bijv. een bestand corrupt maakt door een fout, dan heb je dat kapotte bestand meteen op al je computers en in de cloud. Als je hier niet binnen de gegeven retentie-termijn achter komt, dan is je data gewoon overal kapot.

Last but not least, dit soort diensten bieden totaal geen bescherming tegen malware en bijv. cryptolockers. Als malware toegang tot je computer heeft gekregen, heeft de malware ook toegang tot je Dropbox/Onedrive/Google Drive credentials (die worden immers gebruikt om te syncen) en kan de malware je cloud drive legen. Of om het nog beter te doen, meteen ook alle versiegeschiedenis weggooien, zodat je de bestanden ook niet meer kunt herstellen.

Een goede backup-oplossing houdt bestanden voor altijd, niet voor een beperkte termijn. Bovendien moet bij een goede backoplossing je software er alleen backups bij kunnen schrijven, niet verwijderen of veranderen. Arq ondersteunt bijv. S3 object lock, waarbij backups voor een bepaalde periode als ‘immutable’ gemarkeerd kunnen worden en zelfs je backup client je backups niet kan verwijderen of aanpassen. (Laat staan malware.)

Hoi JeroenT,
Ik gebruik Tresorit, kost 10 euro p/maand.
Niet heel goedkoop maar ben ik heel tevreden over.
Daarnaast heb ik een betaald abonnement bij Protonmail inclusief Protondrive, VPN
en agenda.
Standaard krijg je dan 5 Gb, ik kreeg wat bonus en heb nu 18 Gb opslagruimte
bij Protonmail bijelkaar gesprokkeld.

Groet,
Edward.

1 like

Dank je, Edward. Had ik nog niet van gehoord. Inderdaad niet de goedkoopste. Als je per jaar betaalt is het trouwens € 8,33/maand (= € 100 per jaar). Maar Backblaze is $ 70 per jaar en daarbij ‘onbeperkte opslag’ tegenover 500 GB bij Tresorit (of meer als je meer betaalt). Andere optie voor mij is Arq met daaraan gekoppelde opslag (je kunt namelijk ook enkel de software van Arq kopen en zelf opslag online regelen).
Ik kom net op tweakers.net het onderwerp ‘Het Online Backup Topic’ tegen. Dat loopt al heel lang (92 pagina’s!) en nu blijk ik opeens nog veel meer keuze te hebben. Ik ben er dus nog niet over uit.

Wat mail betreft: ik gebruik die via Freedom (dus Soverin).

Hi Jeroen,
Het bedrag dat jij noemt van Tresorit is exclusief btw.
Ik krijg mijn faktuur 1 x per jaar en betaal dus telkens € 121 incl. btw voor een jaar.

1 like

O, dank, dat had ik niet in de gaten. Die info is goed verstopt.
Tja, voor dat geld koop ik ieder jaar een nieuwe SSD van 1 TB, die ik dan bijvoorbeeld elders zou kunnen bewaren (voor als mijn huis zou afbranden) en rouleren met weer een andere SSD. Hmm, nog eens goed over nadenken.

Voor mijn algemene backups gebruik ik SpiderOak One, redelijk voor een redelijke prijs. Ik heb wel ooit een unlimited subscription gekocht en dus betaal ik wel relatief weinig. Als het niet gevoelige data is, dan kun backup software overwegen die Amazon AWS Glacier gebruikt. Je betaalt dan eenmalig “veel” voor het uploaden van data, en daarna een habbekrats voor het bewaren. Restore/download kost dan wel weer geld en kan behoorlijk wat tijd kosten voordat je download start. Let op: al deze tools zijn voor je data, iets als een Sytem State of BMR recovery zit er niet in. Bacula OSS is misschien een optie als je ergens de storage hebt.

Dankjewel voor deze info.

1 like

stack van transip.nl

2 likes

Stack

werkt ook lekker met de remote storage optie in de Fritzbox

Ik gebruik daarvoor: Cloud Storage: archiveer grote hoeveelheden data - Mihos.net