Ook T-mobile klanten krijgen met de "bijzondere" prijsstelling van kpn te maken

De KPN geeft in een reactie aan dat niets onwettelijks doen en zich danook niet herkennen, in de zienswijze dat zij te hoge vergoedingen (meervoud) vragen voor toegang en gebruik van hun netwerk.

Het is goed dat nu ook T-Mobile de praktijken zichtbaar maakt dat de KPN gewoon duur is naar andere aanbieders toe, waarvan de klant het gelag moet betalen.

KPN is hier gewoon haar aandeelhouders aan het spekken door anderen op haar fysieke netwerk door te belasten. Ronduit kwalijk dat het kan en ook gedaan wordt. Zal nog wel een (een paar jaar) duren voordat ACM is kan/gaat/wil uitrichten.
[cynisch] Tegen die tijd zullen veel nieuwe netwerken (via verplchte hardware) wel afhankelijk zijn gemaakt van de fysieke provider waarna het spel opnieuw begint. [/cynisch]

Dikke twintig jaar geleden:

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft onder voorwaarden goedkeuring verleend aan de samenwerking tussen telecombedrijf KPN en glasvezelbedrijf Reggefiber. Het netwerk moet open blijven en de maandelijkse tarieven niet te hoog.

‘Open’ is nog het alleen de hoogte van de tarieven maakt de toegang voor velen het minder toegankelijk.

https://tweakers.net/nieuws/57436/nma-geeft-groen-licht-voor-samenwerking-kpn-en-reggefiber.html

De focus ligt momenteel op de uitrol van glasvezel naar de ruim 20.000 straatkasten’’, zegt woordvoerder Stijn Wesselink. Alleen het laatste stukje naar de huizen is dan nog van koper.

Oud-werknemers van Reggefiber zijn ondertussen teleurgesteld over de teloorgegane ambities. ,Toen Dick in 2008 een minderheidsbelang aan KPN gaf, voorzag ik dat ze de investeringen zouden terugdraaien,” zegt Eric Vos. ,De ambities van Reggefiber werd gekilled.”

Die focus op straatkasten betalen wij nu het gelag voor en dat maakt dat glasvezel bij de KPN nu meer voor om die stap om zich te focussen op straatkasten de KPN zich voorbij liet gaan door anderen de wel glasvezel aanlegden.

Had de KPN hun plan om straatkasten overgeslagen en direct serieus met glasvezel waren doorgegaan dan het het er nu heel anders uit kunnen zien.

https://www.gelderlander.nl/home/waarom-de-aanleg-van-glasvezel-in-nederland-stokt~acaaab8b/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

Met het geld uit Europa moeten 500.000 Nederlandse huishoudens aangesloten worden op glasvezel. De 125 miljoen euro van de Europese Investeringsbank wordt nog eens verdubbeld naar 250 miljoen euro door zes commerciële banken. Het geld is overigens een lening en dat is niet de eerste keer. Precies twee jaar geleden kreeg Reggefiber [al een lening van 285 miljoen euro van de EIB, in samenwerking met onder meer ABN Amro en ING. Dat was voor de uitrol van glasvezel in 33 gemeenten. Ook nu zijn ABN Amro en ING betrokken, naast de Rabobank.

De Europese Investeringsbank is eigendom van de 27 EU-landen. De bank benadrukt dat het geld niet komt vanuit de EU-begroting, maar wordt geleend op de kapitaalmarkten. De lening aan Reggefiber kent “gunstige voorwaarden" omdat het gaat om een project dat aansluit bij de doelstellingen van het EU-beleid. De rente is bijvoorbeeld bijna kostendekkend; de bank handelt niet uit winstbejag.

Dat is toch mooi een lening van een half miljard tegen gunstige voorwaarden vanuit Europa.

https://webwereld.nl/nieuws/business/europese-miljoenen-voor-aanleg-nederlands-glasvezelnet-3761569/

2 likes

Vergeet niet de bonus voor de directie.