Petitie gestart: bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking

Big tech verdient miljarden door massaal onze privacyrechten te schenden. De tracking technologie waarmee ze dat doen is voortdurend in ontwikkeling. Grote hoeveelheden persoonsgegevens van internetgebruikers worden daardoor nog sneller verzameld. De gebruikersprofielen worden vervolgens doorverkocht aan de hoogste bieder. Dit gebeurt allemaal achter onze rug om en vaak zonder geldige toestemming! The Privacy Collective is daarom met partners een petitie gestart: bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking.

“Ik heb toch niks te verbergen”

Heb je iets dat je niet wilt delen met de buitenwereld? Big tech kent je geheim al lang. En de bedrijven die jou online targetten dus ook. Met al die gevoelige informatie over jouw persoon ben je gemakkelijker te beïnvloeden.

De grote hoeveelheid gegevens die verzameld wordt over internetgebruikers geven een intiem beeld van iemands voorkeuren en overtuigingen. Op basis van oneerlijke kenmerken word je als gebruiker ingedeeld in een bepaalde categorie. Dit heeft discriminatie tot gevolg.

Jij krijgt niet alle informatie online te zien, maar alleen de informatie die bij jou past of je langer online houdt. Andere mensen zien dus ook hele andere informatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld om je te verleiden iets te kopen of ergens op te klikken. En daar wordt achter jouw rug om heel veel geld mee verdiend.

Omdat de informatievoorziening ongelijk is blijven mensen in hun bubbeltje. Hierdoor kan online geen open en eerlijk gesprek plaatsvinden. In plaats daarvan worden mensen tegen elkaar opgezet.

Freedom vindt dit allemaal niet oké! Wij staan volledig achter deze petitie als partner van The Privacy Collective om Nederlandse burgers te beschermen tegen online tracking.

Europese wet gaat niet ver genoeg

Pasgeleden is de Europese Digital Services Act (DSA) in werking getreden. Dat is in het Nederlands: de digitale dienstenwet. Dit is al een stap in de goede richting om de schimmige aanpak van de techbedrijven aan banden te leggen. Maar de DSA gaat niet ver genoeg! Gebruik van gevoelige gegevens zoals ras, politieke overtuiging en gezondheid wordt verboden, maar de techbedrijven weten deze nieuwe regels nu al te omzeilen.

Algemeen verbod op gebruik tracking technologie

De enige manier om een einde te maken aan deze praktijken is een verbod op het gebruik van tracking technologie.

Omdat de Europese wet niet ver genoeg gaat, is het nu aan Nederland een vuist te maken tegen techbedrijven die onze online privacy schenden. Europa kan dit als voorbeeld nemen om de wetgeving aan te scherpen. 

De petitie

The Privacy Collective is een petitie gestart om handtekeningen te verzamelen en wij hebben daaraan meegewerkt. Ons doel is een tracking verbod in het regeerakkoord. Wil je de petitie ondertekenen? Ga naar: https://petities.nl/petitions/bescherm-nederlandse-burgers-tegen-online-volgen-en-bespieden

Brede steun

De lijst met organisaties die de petitie onderschrijven bestaat uit o.a. Bits of Freedom, Burgerrechtenvereniging Vrijbit, De Datavakbond, De Waag, Freedom Internet, Free Press Unlimited, Internet Society Nederland, Platform Burgerrechten en The Privacy Collective.


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/petitie-gestart-bescherm-nederlandse-burgers-tegen-online-tracking
1 like

Op theprivacycollective.nl wordt gebruik gemaakt van fonts.gstatic.com (Google), use.typekit.net (Adobe) en p.typekit.net (Adobe). De laatste is bedoeld voor tracking. Dit subdomein wordt volledig geblokkeerd door privacy badger en ublock origin. Van de andere twee domeinen worden cookies geblokkeerd.

Op theprivacycollective.nl wordt dus actief gebruikgemaakt van big tech en trackers. Hoe geloofwaardig is hun petitie tegen big tech en tracking dan?

7 likes

Het ziet er bij mij nu clean uit in privacy badger en ublock origin, ook in Blacklight. Je hebt ze aan het schrikken gemaakt :wink:.

Maar ik vind ze nog steeds niet geloofwaardig. Het is op papier een non-profit, maar ook een verdienmodel voor een stel advocaten en vooral claimfinancier Innsworth Capital Limited die 10-25% van de schadevergoeding opstrijkt. Ik steun het doel wel, maar niet deze zeer Amerikaanse middelen.

1 like

Helaas gaan heel veel privacy-clubjes op zo’n manier de mist in. Zo zitten de nieuwsbrieven van de datavakbond bijvoorbeeld vol met tracking …

1 like

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.