Query URL voor DDNS

Na het creeeren van een eigen domain naam via freedom.nl heb ik eerst een simpele (statische/zonder SQL db) website ontwikkeld via menu: Domeinen-> website. Met het (helaas) stoppen (per eind 2023) van deze service van Soverin heb ik de DNS waarde voor mijn domein name via mijn domain naam> → DNS instellingen, door gezet naar mijn NAS (naam=@, type=A, waarde=) end de html e.d. daarna toegebracht. Dit werkt naar behoren.
Voor DDNS support heb ik de bijbehorende URL zoals onder aan de page DNS instellingen vermeld is als query URL opgegeven bij mijn NAS instelling. Als provider naam heb ik daarbij Soverin ingevuld. Nu ik recent een gewijzigd IP adres heb gekregen blijkt dit blijkt helaas niet te werken.

Vraagje, wie is nu eigenlijk de provider? is dit Soverin, Soverin.net of Freedom.nl? En is de opgegeven query URL) excl subdomain /home zonder wijziging te gebruiken?? Ik zie op soverin.net een ander format staan (https://soverin.net/dynamic_dns_entry/:api_key/:hostname)

Je IP adres zal bij Freedom niet heel snel wijzigen. Je kan natuurlijk de betreffende A- en eventueel de AAAA records aanpassen met je nieuwe IP adres(sen) op je eigen domeinnaam.

De query URL voor het dynamische stuk kan je vinden op de Mjin Freedom omgeving. Bij de DNS instellingen van je eigen domeinnaam. Dit kan alleen als je een eigen domeinnaam hebt geregistreerd bij Freedom.

Wanneer je in je NAS hiervan maakt: https://soverin.net/dynamic_dns_entry/[jouwkey]/www2 dan wordt het IP adres aangepast van de hostnaam www2, dus www2.example.com

1 like

Bedankt. Ik heb idd zolang het A record met de hand aangepast met het nieuwe IP adres dus eea werkt weer.
Ter info: Het IP adres is tot voor kort nog nooit veranderd maar vorige week is er gewerkt aan de glasvezel aansluitingen in en voor de buurt en zijn per ongeluk alle 6 verbindingen in de aansluit doos los geschoten (kabel was te dun voor de doorvoer). Resultaat is dat ik nu een andere aansluiting heb, wordt hopelijk morgen hersteld. Hierdoor zit ik momenteel wel met een ander IP adres en zag dus dat DDNS niet werkte zoals bedoeld.
De Query URL op de Mijn Freedom omgeving is soortgelijk: https://soverin.net/dynamic_dns_entry/[jouwkey]/home met de opmerking in Mijn Freedom dat het laatste deel het subdomein is. Omdat /home niet werkte heb ik dat weggelaten maar misschien moet ik hier dan toch https://soverin.net/dynamic_dns_entry/[jouwkey]/www van maken.
Ga ik proberen als het IP adres weer de oude waarde heeft en ipv de DNS in Mijn Freedom ook weer handmatig terug te zetten eens kijken of de Query URL werkt.

Ter info: ik heb mijn oude IP adres weer terug dus heb nog even de URL query kunnen testen. Alleen www als subdomein werkte niet. Met als subdomein www.mijndomeinnaam.nl zag ik wel de root page van mijn domein maar onderliggende pages waren niet te benaderen. Ook weglaten van www loste dit niet op. Uiteindelijk heb ik de oude IP waarde weer zelf met de hand in het A-record gezet via de Mijn Freedom omgeving en nu werkt alles weer.
Conclusie: DDNS met de query URL werkt dus niet maar omdat (zoals Patrick ook aangaf) het IP adres in principe niet veranderd, is dat jammer maar valt mee te leven.