Restore export mailbox?

Ik vraag mij af hoe een gebruiker, die een mail-export heeft gedaan, die backup (.mbox formaat ?) kan gebruiken om de eigen mail(box) inhoudelijk mee terug te zetten ?

Heeft iemand dit wel eens gedaan en/of wat is nodig of moet gedaan worden om een gedane export te kunnen (terug) importeren.
Ik zou verwachten dat er een standaard manier zou zijn om de mailbox 1:1 (bij voorkeur ook qua indeling & instellingen) te kunnen terugzetten. Helaas, pindakaas… en keep on dreaming.
NB: destijds bij xs4all was mail-restore een kwestie van imaptar wier inhoud (maildir wz DoveCot formaat) terugzetten. Support was ook bereid je mail terug te zetten door iemand een appelpunt af te troggelen.

De manieren die ik nu zie om een Freedom export mailbestand terug te kunnen zetten (los van zelf een DoveCot hop-on imap-access server te installeren etc.etc.:

  • Importeren via webmail functie, beperkt tot maximaal een zip van 75MB, van Roundcube die dan inhoudelijk (ongefolderd) alle mails in de zip, in één keer als één grote bulk in een folder plaatst.
  • De zipfile handmatig doorakkeren en die herformatteren tot .mbox (flat file) bestanden die as-is kunnen worden ingeslikt door webmail en/of Thunderbird.
  • Offline Client Thunderbird, buiten zelf diskjockyen van fysieke TB bestanden, via een 3rd party add-on GitHub - thundernest/import-export-tools-ng: Import Export Tools that supports Thunderbird 68/78/91/102
    Hiermee is op een complexe wijze inhoudelijk een mails terug te halen vanuit een (ongezipt) mbox.zip export bestand enmoet jezelf de folderstructuur op orde zien te krijgen.
    Zie ter illustratie: Import .MBOX Files into Mozilla Thunderbird | ITS Documentation
    waarbij het resultaat de inhoud terug tovert die verre van zinnig te gebruiken.

Ik heb ooit wel zoiets gedaan, TB het voeren in kleine porties.
Helaas is er ook bij import van mail in mijn.freedom geen optie voor mbox.

Inmiddels ook wat conversaties elders gehad en het blijkt dat je als eindgebruiker niet heel veel kunt met de datainhoud van een zg. mail-export.

Uitweiding

Er zijn tal van formaten, vormen en vooral op maat gemaakte batch/script oplossingen.

Naast dat een export niet de bijbehorende instellingen veiligstelt is het met wat grotere hoeveelheden mail ondoenlijk, die fatsoenlijk terug te zetten.
Hier wat gespeeld met de export inhoud van Freedom en het wordt al snel een puinhoop en zeker niet voor herhaling als procedure vatbaar. Ja iets kan… maar vraag niet hoe.

Waar export vooral voor bedoeld lijkt te zijn, is dat een gebruiker daarmee inhoudelijk bij nood, tekstueel iets uit een archief of zo kan opduikelen.

Export van mail staat mooi dat iets zou beloven. Het nut voor een eindgebruiker - die sws geen toegang heeft tot de mailsoftware op server - is echter beperkt. Alleen beheerders met kennis, kunnen met een mailexport iets zinnig doen.

Kortom een mailadres op eigendomein kan dan inmiddels wel iemand zelf zijn maar dat wil zeker niet zeggen dat de inhoud daarvan dan ook elders te gebruiken is.
Een beetje het idee dat de data er is maar niet (zomaar) op bruikbare wijze kan worden teruggezet.

Wat nog het meest praktische lijkt, is gebruik te maken van een eventueel aangeboden online IMAP-copy functie om mail van en naar postvak te blazen. Iets dat sommigen hebben gebruikt om bv hun mail - op een ander adres - naar Freedom te migreren.

Met bv Thunderbord of Outlook mailclient kunnen (lokale) mailmappen met een muisklik ook relatief eenvoudig worden teruggezet van of naar en online zijnd postvak.

Het advies is dat een gebruiker ook zorgt dat die van de lokale omgeving een kopie heeft/houdt. Mocht onverhoopt de online-mail verdwijnen, is vanuit een eigen lokale back-up weer terug te zetten.
In tegenstelling tot sommige andere providers, biedt Freedom geen (helpdesk) of functie om mail vanuit een back-up terug te plaatsen.

Geen back-up verzorgen was vanaf het begin een privacy ding van Freedom.
Die vrijheid heeft wel als keerzijde, dat je het zelf moet doen.

Mijn ervaring met Thunderbird is, dat die zich verslikt als je te veel ineens terug zet.
Dat is ook zo met veel mail in een map, die kun je ook moeilijk verplaatsen.
Dat is ook de reden, dat ik geen 1000+ mails in 1 map zet.

De keuze omtrent privacy is wmb altijd aan de gebruiker zelf en niet aan en door het (hier Freedom) systeem. Ik kan mij dan ook druk :triumph: maken dat Freedom principieel tot privacy verplicht en dat niet tot keuze maakt.
Om veiligheidsredenen is het goed te kiezen voor ene hoge standaard waarbij een gebruiker dat naar wens zelf moet kan/mag afzwakken.

Geen backup bieden om redenen van privacy, lijkt mij “gezocht” omdat er wel degelijk een back-up zou moeten zijn of Freedom/Soverin moet vertrouwen op een schaduw-kopie dat ik mij maar met moeite kan voorstellen. Ik ga daar tzt wel een vraag over stellen om zeker te weten hoe de systeembackup onverhoopt is ingeregeld.
Links of rechts zal er puur op grond van beheer/techniek tenminste iets van en driehoek systeem horen & moeten zijn voor tenminste de configuratie instellingen, anders worden de gebruikers een sitting duck.

Thunderbird is is idd een (opensource ondersteunde) client dat op grote (alsmede gebrekkige integratie) schaal de nodige beperkingen heeft. Niet zozeer door de “software” zelf maar omdat die op/in een PC-platform niet goed kan (op)schalen.
In dat opzicht doet een (gesloten) Outlook gebaseerd systeem e.d. het (zakelijk) flink beter en kan als gekocht product ook “ondersteuning” verwachten.
Verder zijn er tal van prima gespecialiseerde email clients die vooral uitblinken in toegerust gebruiksgemak.
Voor mail op een PC zou ik zo 1-2-3 niet weten wat beter is dan Thunderbird.

Een ontwikkeling is zg cloudbased email (w.o. ook webmail) die dan wel vereist dat een gebruiker op dat provider platform back-ups heeft of die tenminste kan maken en/of terugplaatsen.

Het is wmb volstrekt onzinnig dat een gebruiker lokaal een back-up moet maken terwijl dat meer dan prima mogelijk is in online de toegewezen opslagruimte van 25GB die per blok uitbreidbaar is. Daarin kan ik met gemak zeg 10 backups opslaan.

NB: :bulb: leuke truc bij Soverin/Freedom is met ander mailbox via MijnFreedom een imap-copy te laten trekken van een andere mailbox. Zal ws daarvoor niet echt bedoeld zijn maar werkt(e) als de brandweer. Eenmaal klaar kan je dan met je mailclient zoeken en spitten. Het zou voor Freedom/Soverin een simpel kunstje zijn om dat planmatig - of bv via een aan te sturen API - te bieden.