Toegankelijkheid: advies voor auditieve beperking

Inmiddels hebben jullie op je eigen manier toegang via TV van Freedom. Sommigen hebben ook al een workaround gevonden om diensten zoals Netflix te gebruiken.

Namens één van de leden hierover een vraag binnengekomen. Het lid is auditief beperkt en is op zoek naar een gebruikersvriendelijke oplossing.

De beschikbare devices zijn een iPhone en een iPad Air 2 (lightning, niet 30p). Een Lightning-HDMI adapter is geprobeerd, die is te kort.

Zelf heb ik nagenoeg weinig ervaring met Apple TV, ChromeCast etc. en een Mini-PC aangesloten die o.a. wordt gebruikt voor het weergeven van streamingdiensten.

Dit topic lijkt mij een goede manier om jullie naar suggesties te vragen op basis van jullie ervaring tot nu toe, met respectievelijke voor- en nadelen.

Wat zouden jullie dit auditief beperkt lid in de tussentijd adviseren?

Ik weet niet zo goed wat je nu vraagt. Er wordt een oplossing gevraagd maar er wordt geen probleem gedeponeerd. Moet het geluid (ergens) anders geproduceerd worden? Moet er een ringleiding aangesloten worden? Moet er iets aan iets gekoppeld worden?

FWIW: Ik heb zelf eens gebruik mogen maken van hoortoestellen die via bluetooth ook het geluid van je telefoon/tv kunnen weergeven.

https://www.oticon.nl/hearing-aid-users/support/usage-situations/tv

Disclaimer: ik ben niet doof, maar licht slechthorend.

@WarmerJan:

Dank je wel voor de reactie en het delen. Gelukkig heb je bijzonder goede lees- en schrijfvaardigheden :wink:

Misschien moet ik de vraag/het probleem even duidelijker stellen:

Wat is tot nu toe in jullie beleving de beste en meest gebruikersvriendelijke manier om streamingdiensten via de TV te zien? Er is geen sprake van een smart-TV en m.n. Netflix is van belang.

De persoon heeft al Apple producten, de HDMI adapter is niet praktisch genoeg vanwege de afstand/bereikbaarheid. Apple TV lijkt misschien voor de hand te liggen, jullie ervaring kan bijdragen aan beslissingen voor iedereen die op zoek is naar een passende oplossing, ook zonder auditieve beperking.

Naast de fruitmand heb ik hier in huis geen Apple producten, dus specifiek over dát merk kan ik je weinig vertellen.

Volgens mij is wat de Chromecast is voor Android, de Apple TV voor Apple (https://www.iculture.nl/apple-tv/). Heeft OP al een keer een Apple TV geprobeerd? Zijn daar problemen mee? Misschien dat iemand anders op het forum wel een Apple liefhebber is en dit weet.

Nog steeds begrijp ik niet zo goed wat het doof/slechthorend gedeelte hier mee te maken heeft.

Ik begrijp de vraag ook niet. Ik ben een mac gebruiker en heb ook Apple TV. (welke ik eigenlijk bijna nooit gebruik). Maar wat is nu het probleem met de slechthorendheid? Mijn vrouw is slechthorend en mist de teletext ondertitels bij opgenomen programma’s. Gisteren wilde wij een Nederlandse film terug kijken. Maar uitgezet want ze kon het niet verstaan.

1 like

Ik wist überhaupt niet dat de ontertiteling van 888 werd opgenomen bij andere providers. Wel mooi als dat inderdaad kan.

De persoon heeft dit benadrukt in het contact. Mogelijk als reden om niet direct contact te kunnen zoeken met bijv. de helpdesk.

Laten we het erop houden dat we op zoek zijn naar de beste manier om streamingdiensten zoals Netflix zo makkelijk en goedkoop mogelijk weer te kunnen geven op de TV nu Netflix (nog) niet wordt ondersteund door de Amino.

Voor wat betreft het auditieve aspect, ik laat het topic even zo, mogelijk dat er nog extra tips komen door de titel van het topic. Daarna zal ik tips over streaming en tips voor mensen met een auditieve beperking wel splitsen in twee aparte topics.

Voor nu bedankt voor jullie gedachten en tips, hopelijk kunnen meer mensen nog wat bijdragen nu, en anders nadat het topic is gesplits.

Ik gebruik geen streamingdiensten.
Wel gebruik ik een Phonak TVLink II om het geluid van de televisie naar mijn hoortoestellen te brengen.
Veel fabrikanten van hoortoestellen hebben iets dergelijks om het geluid via bluetooth naar je hoortoestellen te sturen.
Zo heb ik mijn smartphone Fairphone 3 ook via bluetooth met mijn hoortoestellen verbonden.

2 likes

Laten we het erop houden dat mijn vrouw vindt dat ik doof ben, en ik vind dat mensen onduidelijk praten. Dus ik zet vrijwel altijd ondertiteling aan, indien mogelijk.

Ik gebruik Netflix, Amazon Prime en Kodi.

Ooit begon ik met een oude laptop waar ik Gentoo Linux op had gezet, dusdanig afgericht dat die automatisch Kodi (toen xbmc) opstartte, en dus met de power-knop aan- en uitgezet kon worden. Ik had hem een beetje opengeklapt als een omgekeerde V achter de TV gezet, en via de Kodi app op een iPod/iPhone konden we gemakkelijk via Kodi series afspelen, YouTube bekijken, en zelfs TV via de XS4ALL streams (Webbie plugin). Netflix deden we toen nog niet.
Uiteraard moest ik de laptop af en toe bijwerken (tja, moest … in elk geval deed ik het) en dat stopte het geheel soms met werken, wat voor enige frictie in het huis zorgde.

Hetzelfde nog eens geprobeerd met een kleiner apparaat (de esthetische waarde van een opgeklapte laptop, die soms ook enorm begon te blazen werd niet altijd gewaardeerd), namelijk een Raspberry Pi. Daar heb je speciale images voor om Kodi te draaien, werkt leuk, maar destijds was mijn Pi (1e generatie) eigenlijk niet krachtig genoeg om een film te kunnen kijken zonder een hoop geschok.

Dus, uiteindelijk uitgekomen bij Android Smart-TVs. Stuk duurder dan een oude laptop of een Pi, maar dan heb je wel geen gezanik meer dat het “niet meer werkt” (of in ieder geval, het is niet meer mijn schuld :slight_smile: ) en het werkt allemaal vanaf de afstandsbediening, hoeft niet meer los opgestart etc.
Begonnen met een Sony TV, maar die bleek eigenlijk niet voldoende CPU kracht te hebben om z’n eigen interface te kunnen draaien. Later overgestapt op Philips varianten met quad-core CPUs, voor een veel betere ervaring.

Ok, lang verhaal.

  • Met Kodi kun je prima ondertitelen voor media die je zelf hebt en de ondertitelbestanden hebt. Dit is leuk als je een collectie op een NAS hebt staan oid, maar dit geeft je natuurlijk geen NPO start, Netflix of Prime. Een meer volledige oplossing zijn:
  • Smart TVs, let goed op welk besturingssysteem ze gebruiken, gebaseerd op Android kunnen Netflix, Amazon Prime, NPO start, Canal digitaal en meer applicaties afspelen. Netflix en Prime hebben in ieder geval duidelijke ondertiteling

Het komt er dus op neer, dat omdat het “kastje” wat je bij het TV abbonement krijgt niet alles doet wat je zou willen, er oplossingen naast moeten, zoals een chromecast, Apple TV, bv een Pi, of een geheel nieuwe TV. Dit kost altijd extra geld.

Ik weet dat Apple TV goed integreerd met andere Apple hardware, dus als je een extra/nieuw ding moet aanschaffen om een en ander toegankelijk te maken, dan is in een huishouden met veel Apple en gebruik van alle handover features (airplay), een Apple TV waarschijnlijk de beste oplossing. Goedkoper dan een TV in ieder geval.

1 like

Ikzelf ben (nog steeds) zwaar fan van Windows Media Center.
Al jaren niet meer door Microsoft ondersteund maar een toegewijde schare van actieve gebruikers in verschillende forums.

Paar digitale tv tuners met smartcard erin en helemaal TOP.
TV kijken, programma’s opnemen (net zoveel tegelijk als dat je er tuners insteekt), eigen foto’s en video’s direct van af de PC en alles via dezelfde afstandsbediening bekijken.

Ondertiteling kan je heel simpel aan/uit zetten.

Gr. E