Update Freedom maart 2024

Freedom activiteiten

Freedom nam op 7 maart 2023 deel aan de werkgroep duurzaamheid van DCC in Almere. In deze werkgroep onderzoeken we hoe datacenters en hun gebruikers (kunnen) bijdragen aan een duurzame digitale infrastructuur. Ook in het commissiedebat duurzaamheid en digitalisering werd veel over datacenters gesproken. De ministeries Economische Zaken en Binnenlandse Zaken gaan randvoorwaarden en standaarden ontwikkelen voor nieuwe datacenters. Daarnaast vond in maart een rondetafelgesprek plaats rondom dit thema. Hiertoe haden verschillende partijen position papers ingeleverd.

Binnenlandse en buitenlandse politiek

Cloud

Eerdere berichten over de verhuizing van SIDN naar de cloud van Amazon resulteerden in een discussie in de internet community. Ook de overheid bemoeit zich er inmiddels mee. SIDN heeft besloten voorlopig niet te starten met de volledige verhuizing naar de cloud van AWS. Dit bevestigt de minister van Economische Zaken in haar schrijven aan de Tweede Kamer. SIDN is gevraagd de belanghebbenden, waaronder de Rijksoverheid, nauwer te betrekken wanneer dit soort overwegingen worden gemaakt.

Op 1 maart 2024 publiceerde Clingendael een rapport over Europa en soevereinteit in het kader van cloudopslag.

De Europese Commissie heeft in een witboek haar visie op de digitale infrastructuur gepresenteerd. Ook hierin wordt stil gestaan bij cloudopslag.

CSAM

Terwijl in Nederland nu ook wetsvoorstel klaar ligt, wordt in Brussel al een paar jaar gewerkt aan de Europese CSAM wet. Deze wet pakt het online verspreiden van kindermisbruik materiaal aan. De Nederlandse overheid zegt kritisch te zijn en de voortgang in de gaten te houden. Achter de schermen is Freedom betrokken bij de discussies omtrent deze wetsvoorstellen. 

Digitale markten wet

Vanaf 7 maart moeten de zogenaamde poortwachters voldoen aan de regels van de digitale markten wet (DMA).

Nieuws van onze partners

Bits of Freedom

Afgelopen maand lanceerde BoF een campagne over jouw platformrechten.

NLConnect

KPN en VodafoneZiggo zijn inmiddels aangetreden als lid van onze branchevereniging NLConnect. Voorts bericht NLConnect over de overname van Youfone door KPN.

Euroispa

In Brussel wordt teruggeblikt op 2023 en vooruit gekeken naar 2024. Eind 2023 publiceerde Euroispa een manifest voor de komende periode.

noyb

noyb wacht nog steeds op een beslissing van de EDPB, dat is de koepelorganisatie van Europese autoriteiten gegevensbescherming. De EDPB zal beslissen over 'pay or ok' methode van Meta. Deze methode houdt in dat Meta haar gebruikers de keuze geeft: ofwel betalen ofwel je privacy inleveren. Lees er meer over op de website van noyb. Ook het Financieel dagblad heeft een artikel hierover geschreven. Verschillende maatschappelijke organisaties schreven een open brief aan de EDPB om het belang van de zaak te onderstrepen.

Verder bericht noyb dat in Zweden kan iedereen met een media vergunning onder strikte regels van de AVG worden uitgezonderd. Bekijk daarover eventueel deze tv rapportage in het Zweeds.  

PublicSpaces

PublicSpaces bericht over de Gemeente Amsterdam die digitale onafhankelijkheid onderzoekt en op zoek gaat naar alternatieven voor bigtech.

Ook heeft PublicSpaces een brief overhandigd aan de commissie Digitale Zaken die mede door Freedom is ondertekend.

EDRi

Afgelopen maand op 13 maart 2024 is de nieuwe Europese wet op kunstmatige intelligentie (AI) door het Europees Parlement gekomen. Op dezelfde dag werd door het parlement voor de Europese wet op mediavrijheid gestemd.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bevestigde in maart dat encryptie essentieel is voor het beschermen van onze fundamentele rechten.

Op 7 maart 2024 sprak de andere Europese rechter, het Hof van Justitie van de EU, zich uit over de cookiebanner van IAB Europe. IAB stelt met de banner binnen de grenzen van de wet te blijven. Maar, het volgen en profileren van internetters door de advertentie industrie is heel indringend. De rechter bevestigt dat het online tracken van mensen streng gecontroleerd moet worden. Want, het verzamelen en veilen van persoonlijke gegevens voor advertentie doeleinden past niet altijd binnen de grenzen van de wet. Dit is de eerste keer dat de Europese rechter zich zo duidelijk uitspreekt over deze praktijk. Het is een baanbrekende uitspraak voor privacy voorvechters, aldus EDRi.

EDRi publiceerde in maart een manifest over onze digitale toekomst.

Interessante evenementen

>Meld je nu aan voor ā€˜De staat van het internetā€™ van Waag bij OBA Oosterdok in Amsterdam op 2 mei 2024 van 16:00 tot 18:00 uur;

>Meld je nu aan voor een online discussie over age verification op 1 mei 2024 van New America. Om je in te lezen is op de webiste van New America ook een rapport te vinden.

>Bestel alvast een kaartje voor het PublicSpaces jaarcongres ā€˜Taking Back the Internetā€™ op 6 en 7 juni 2024 in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam;

>Op 20 maart 2024 vond de IETF plaats in Brisbane met o.a. deze interessante presentatie van Vanessa Teague en Shaanan Cohney over end to end encryption;

>PublicSpaces organiseerde 26 maart 2024 een Mastodon webinar. Ook heeft PublicSpaces een Matrix kanaal opgericht waar je anoniem vragen kunt stellen over het gebruik van Mastodon.

In de media

Huib Modderkolk vertelt in Buitenhof over de schaduwkant van de online samenleving;

Marc Hijink schrijft in het NRC over de zinloze cookie pop-up.

Artikelen

Philip Rogaway schrijft over het morele karakter van cryptografie.

EFF schrijft over desinformatie en verkiezingen.


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/update-freedom-maart-2024
1 like

Kan de link veranderd worden in een link naar het kanaal? In plaats van de algemene matrix redirect pagina?

Sorry, maar ik lees hier geen Freedom specifieke zaken die geupdate worden en geen nieuws van Freedom.
Het is meer een nieuwsbrief met algemene internet ontwikkelingen.
Dit voldoet onvoldoende aan het corporate charter en is daarmee dan ook niet in lijn met wat ik van Freedom als klant met name verwacht.

Zie ook Update van Freedom februari 2024

1 like

Ook wel benieuwd wat Freedom zelf of technisch voor plannen (in de pijplijn) en voor haar gebruikers heeft.

1 like

@subbink Is aangepast.
@PeterB en @Larry In onze nieuwsbrief zetten we meer uiteen wat we zelf in de pijplijn hebben of aan het doen zijn. Je kunt je aanmelden via de nieuwspagina Nieuwsoverzicht | Freedom

Gedaan, hartelijk dank. Het bericht over april 2024 is niet anders dan hierboven en dus geldt nog steeds mijn opmerking.

Als ik zo door al die nieuwsberichten heen kijk zie ik niets dat te maken heeft met nieuwe technische diensten/features Freedom aan zijn klanten beschikbaar heeft gesteld die de missie uit de ā€˜Corporate Charterā€™ ondersteunen:
"Onze ambitie is om voorop te lopen en een bijdrage te leveren aan de (wereldwijde) ontwikkeling van nieuwe diensten op gebieden als privacy, veiligheid, open data en open source. "

Jammer.

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.