Update subnetten

2021-09-15T22:00:00Z hebben we een e-mail gestuurd. Naar iedereen die zich heeft aangemeld om op de hoogte gehouden te willen worden voor de aankomende dienst, Subnet. Deze is terug te lezen onderaan deze topic.

Aangezien we graag transparant willen zijn, wil ik door middel van dit bericht iets meer diepgang geven hierover.

Technisch

Het aanbieden van een subnet zal gaan in blokken van 8 IP-adressen (/29). Dit zullen aan een gesloten IP-adressen zijn om het makkelijk te maken. 3 ervan worden gebruikt om het mogelijk te maken (1 netwerk-, 1 broadcast- en 1 gateway-adres). Daarvan blijven 5 bruikbare adressen over voor jouw apparatuur.

Om de IP-adressen te kunnen leveren hebben we een aantal onderdelen robuust nodig in ons netwerk. We moeten de subnet naar de router kunnen routeren via het huidige IP adres. Maar ook moet er een route terug naar Freedom zijn. Om dit mogelijk te maken zijn we een nieuwe PPP-server aan het opzetten. Dit kost echter veel tijd maar dat heeft hoge prioriteit.

Hostnames moeten toegewezen kunnen worden naar de adressen van het subnet en vice versa (denk aan PTR-record). Dus daar zit ook nog een werkje voor onze netbox en DNS.

Administratief

Het subnet moet natuurlijk te herleiden zijn aan de klant. Zodat we weten wie welke subnet krijgt. Mocht er een abuse melding binnen komen. Moeten we iemand kunnen aanspreken erop. Maar ook als iemand verhuist, wil je natuurlijk niet dat je een nieuwe subnet krijgt. Dus dit moeten we mee kunnen verhuizen.

Kortom, er is nog een aantal punten die aangestipt moeten worden maar het wacht ook op andere onderdelen. Maar dit is waar nu onze focus op ligt.

E-mail

Onlangs heb je aangegeven­ geïnteresseerd te zijn in de subnetten van Freedom Internet, vandaar dat je deze mail van ons ontvangt. Afgelopen maand gaven we al een tipje van de sluier. Zoals we in die nieuwsbrief hebben beloofd, sturen we je bij deze een update.

XS4ALL gaf afgelopen jaar aan op 1 oktober te stoppen met het aanbieden van de dienst subnetten, graag hadden we jullie daarom vanaf dit moment subnetten van Freedom willen aanbieden. Helaas zijn we nog niet zover. We vinden het namelijk belangrijk dat onze diensten voldoen aan de hoogste mate van veiligheid, privacy en kwaliteit. Het project subnetten is nog niet zover af, dat deze aan de vereisten voldoet en we al klaar zijn om de nieuwe dienst te introduceren.

We werken hard door aan dit project. Zodra we een update kunnen geven of we weten wanneer we de dienst kunnen introduceren, horen jullie direct meer van ons door middel van deze nieuwsbrief.

Met vriendelijk groet,

Team Freedom­­

7 likes

Inmiddels 1 oktober, tot op dit moment heeft xs4all mijn subnet nog niet afgesloten. Wacht gespannen af wanneer dat gebeurt! Is er al een (voorlopige) planning wanneer jullie subnet-aanbieding live gaat?
Overigens altijd bereid om proefkonijn te zijn!
Hans

1 like

Deze zal inmiddels afgesloten zijn, bij mij was dat de trigger (en stoppen registratie van reverse pointers) om Xs4all met gierende banden te verlaten.

Maar idd lang niets meer gehoord over de werkzaamheden om dit mogelijk te maken…

Afsluiten van het subnet zal niet lang meer duren. XS4all heeft voor mij 11 januari aangekondigd. Aangezien dit de belangrijkste reden was het XS4all abonnement in stand te houden zal mijn XS4all glasaansluiting een paar dagen later eindigen.