Veilig(er) op vakantie, een paar tips!

We gaan binnenkort weer massaal met zijn allen op vakantie. Allerlei goedbedoelde tips heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, zoals sluit je ramen en deuren en zet een timer op je lamp. Maar heb je de volgende punten ook al op je checklist geschreven? 

  • Zet niet op social media dat je weggaat. Een inbreker kan hier ook lucht van krijgen en weet op deze manier precies wanneer hij kan toeslaan, namelijk tijdens jouw vakantie. 
  • Zorg dat je post uit de brievenbus wordt gehaald, niet alleen omdat ook dit voor een inbreker kan betekenen dat je niet thuis bent, maar ook omdat deze  veel (persoonlijke) informatie over jou bevat. 
  • Verstop niet alleen waardevolle spullen zoals een laptop of sieraden. Maar zorg dat ook je informatie een veilig plekje krijgt. Jouw persoonlijke data en informatie zijn immers ook waardevol! 

Zo, lijstje afgewerkt, tijd om op vakantie te gaan! Maar wacht nog even voordat je helemaal relaxt achterover gaat zitten met een lekkere cocktail in je hand. Ook op vakantie is het handig aan een aantal dingen te denken. We sommen ze hier voor je op:

  • Ga niet zomaar op een gratis publiek wifi-netwerk van bijvoorbeeld een restaurant of een plek in de stad, deze zijn vaak onbeveiligd. Heb je écht wifi nodig en kun je niet anders? Gebruik dan VPN, zie de tip van Sébas
  • Lijkt het wifi-netwerk gratis, omdat je erop kunt door ‘alleen’ even je gegevens in te vullen of te koppelen met een social media platform? Via die weg kan de partij die je wifi aanbiedt precies zien wie je bent. Zo gratis is het dus niet, je betaalt dan namelijk met jouw gegevens. 
  • Ga na of je wifi nodig hebt. In landen die vallen onder de Europese Unie (EU) hoef je geen extra kosten te betalen voor ‘roaming’. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Zet in dit geval in je instellingen wel je ‘roaming’ aan, anders kun je niet internetten in het buitenland. Reis je buiten een EU-land en wil je voorkomen dat je internet aanstaat, zet dan je gegevensverbinding en roaming uit.
  • Ga na of je datalimiet aanstaat. Je datalimiet geeft de grens aan van de hoeveelheid internet die je op je mobiele abonnement kunt gebruiken. Stel dat je een mobiel internetabonnement hebt van 2 GB per maand, dan kun je instellen dat je niet boven die 2 GB internet wilt uitkomen. Kom je erboven, dan kost het namelijk extra geld.  
  • Reis naar een ander land in de Europese Unie en wil je gebruikmaken van het internet, maar ben je zuinig op je dataverbruik? Download dan van te voren alvast je favoriete serie of film die je eventueel wilt kijken, van jouw entertainment aanbieder. 

Fijne vakantie! 


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/veilig-er-op-vakantie-een-paar-tips
1 like

extra tip:

zet thuis gedurende jouw afwezigheid je WiFi helemaal UIT
(voor zover er geen apparaten zijn die WiFi ècht nodig hebben)

2 likes

Het advies om geen WiFi te gebruiken in restaurants en hotels zonder VPN is volgens mij achterhaald. Verbindingen met websites en mailservers zijn tegenwoordig bijna allemaal versleuteld. Voor sommige NL TV programma’s is een VPN in het buitenland wel handig. Ik gebruik dan Mullvad. Goede video van Tom Scott over VPN This Video Is Sponsored By ███ VPN - YouTube

2 likes

Het gebruik van een VPN op een openbaar netwerk is naar mijn idee niet achterhaalt.
Vaak genoeg zijn de DNS verzoeken niet beveiligd en is dus ‘te volgen’ welke sites je bezoekt.

Daarnaast kunnen er op de achtergrond van je computer programma’s of services draaien die onbeveiligd naar buiten communiceren of kwetsbaarheden hebben die vanuit een LAN exploitabel zijn. Met een VPN waarbij alle verkeer geforceerd over die verbinding, versleuteld, heen te gaan. Maak je de kans kleiner op inbreuken.

Een ‘simpele’ WireGuard server of OpenVPN server thuis, maakt al een groot verschil. Plus daarmee hoef je jouw servers in huis niet open te stellen vanaf buiten af. (met uitzondering van de VPN.)

Het gaat allemaal om risico verkleining en jezelf bewust te maken van de risico’s en daar een afweging in te maken.

Hoi Sebas,

In een eerdere Freedom nieuwsbrief werd dit lijstje aanbevolen: https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/beste-vpn-aanbieder De kanttekeningen die Tom Scott plaatste zijn m.i. op dat lijstje van toepassing. Ik vertrouw jullie bijvoorbeeld veel meer met mijn DNS queries dan een VPN provider op de Seychellen.

In de Freedom nieuwsbrieven werd er geen aandacht besteed aan een VPN opzetten via de Fritz box, Algo, of PiVPN. Misschien een volgende keer?

Groet
Jeroen

Het is zeker een leuk idee om eens dieper in te gaan op de materie. Zeker met de hardware en diensten die wij bieden. Er kan namelijk enorm veel met de FRITZ!Box. Al is dit niet in directe ondersteuning vanuit ons. Kunnen we zeker meedenken in het gebruik.

Dat was niet het doel van deze video’s om diep op de onderwerpen in te gaan. Maar meer een vonkje te geven om de gedachtes te laten starten voor iemand die nog niet weet wat een >onderwerp video< is.

Mullvad heeft een bijzondere benadering. Je krijgt alleen een nummer en dat is alles, geen wachtwoord nodig. Ideaal voor als snel een VPN nodig hebt voor een korte tijd.

Daarmee kun in je account alles regelen zonder wachtwoord. Als je DNS over poort 53 zendt dan vangen zij dat af en laten hun eigen DNS server antwoorden.
Je kunt nu ook via Ideal betalen of gewoon geld in een envelop zenden met jouw nummer erbij.

NordVPN is de snelste maar niet de eenvoudigste om jouw inloggegevens te krijgen. ProtonVPN zit tussen de twee in.

NordVPN stunt onnodig met de prijzen en moet je verlengen, dan krijg je zo 18 maanden gratis…maar alleen als goed doorklikt in gebruikers webpagina.
Liever voor iedereen een lagere prijs dat werkt veel beter.

Werd een tijdje geleden gewezen op TailScale enige wat je nodig hebt is “een account” wat je waarschijnlijk al hebt gezien ze vele Identity providers ondersteunen ( Google / Microsoft / Github) echt veel makkelijker om een VPN op te zetten naar huis wordt het eigenlijk niet.
Voor privé gebruik ook nog eens gratis tot 20 devices.

Geen gedoe met openzetten van poorten op je router, amper technische kennis nodig en zo goed als alle platformen ondersteund.
Zou er bijna enthousiast van worden :slight_smile:

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.