Waar was Freedom in januari 2024 ook mee bezig?

Privacy

Het jaar begint goed, want in januari draait het om onze privacy. Daarom toog Freedom naar Brussel om Privacycamp van EDRi bij te wonen.

Privacycamp

Het programma kun je bekijken op de website van Privacycamp.

Ben je benieuwd geworden naar de onderwerpen en de sprekers? Er zijn een aantal panels terug te kijken via Youtube. We plakken hieronder de links:

https://www.youtube.com/watch?v=BUxq3t7GL0A&t=7494s

https://www.youtube.com/watch?v=N3Ao6SITBNI&t=3573s

Terwijl wij in Brussel waren, werden in Den Haag de Privacy Awards uitgereikt op de Nationale Privacy Conferentie

Rechtszaak The Privacy Collective

Over twee dagen, op 8 februari 2024, vindt in deze zaak het hoger beroep plaats. De stichting nodigt iedereen die interesse heeft van harte uit om de zitting te bij te wonen via de online stream. Lees meer over deze rechtszaak in onze eerdere nieuwsberichten.

Update over samenwerking Freedom en TPC

Ook in januari droegen wij een steentje bij om deze zaak een succes te maken. Zo riepen we in een brief aan de politiek op om online tracking te verbieden. Daarnaast bieden we samen met andere organisaties vandaag op 6 februari 2024 een petitie aan.

Eind vorig jaar hield de stichting een publieksbijeenkomst over online tracking. Je kunt verslag hiervan teruglezen op de website.

Big Brother Awards

Het was een feestje en we waren erbij! De avond was niet alleen heel erg leuk vanwege de prachtige speech van Evelyn Austin. Of vanwege de uitreiking van de Big Brother Awards aan de grootste privacyschenders. Maar ook omdat er maar liefst 5 Felipe Rodriguez awards werden uitgereikt aan voorvechters voor internetvrijheid!

Sponsor van noyb

Ook dit jaar blijft Freedom sponsor van noyb. Deze Oostenrijkse organisatie zet zich in voor handhaving en naleving van de Europese privacwet (de AVG). Dat gebeurt door het indienen van klachten, het voeren van rechtszaken en het opzoeken van publiciteit. Hieronder lees je meer over waar noyb de laatste tijd mee bezig was.

Klacht tegen de Europese Commissie vanwege micro-targeting

Eind vorig jaar diende noyb een klacht in tegen de Europese Commissie omdat via het platform Twitter/X gerichte advertenties werden gestuurd naar haar gebruikers vanwege bepaalde politieke-  en religieuze overtuigingen. De Commissie zette dit mechanisme in om hun enorm controversiële wetsvoorstel tegen online verspreiding van kindermisbruik materiaal te promoten. Dat wetsvoorstel is ook wel bekend onder de noemer ‘chat control’. Dit micro-targetten deed de Commissie in september 2023. Het gebruik van deze data voor dat doeleinde is tegen de wet, daarom diende noyb een klacht in tegen de Europese wetgever. Inmiddels is de Commissie gestopt met adverteren op het platform.

Saillant detail: eerder noemde de Commissie zelf het gebruik van persoonlijke data voor micro-targeting een serieuze bedreiging van een eerlijk en democratisch electoraal proces. Religieuze- en politieke overtuigingen worden als gevoelige gegevens gecategoriseerd onder de privacywet (AVG).

Klacht tegen X/Twitter

Noyb diende even later ook een klacht in tegen het platform Twitter/X bij de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Ook in het Nederlands na te lezen.

En wat zijn de plannen voor 2024?

Als je Meta gebruikt, dan moet je ermee akkoord gaan dat Meta jouw data gebruikt. Dat is - inmiddels wel bekend - het verdienmodel van het bedrijf. Als je wel wat privacy wilt, dan moet je daarvoor betalen. Noyb voert actie tegen deze 'pay or okay' constructie van Meta. Helaas lijkt het erop de lidstaten - dus onze overheden - meegaan in het argument van Meta. Daarom raadt noyb ons aan om onze Autoriteit Persoonsgegevens hierop aan te spreken.

Verder verwacht noyb een belangrijke uitspraak van de Europese rechter in de zaak tegen Meta. Ook wordt nauwlettend in de gaten gehouden welke afspraken worden gemaakt tussen de EU en de VS in verband met de doorgifte van persoonlijke gegevens.

Euroispa

Eind vorig jaar vierden we in Brussel de 25e verjaardag van Euroispa. Freedom is forumlid van deze Europese vereniging voor providers.

Proeftuin Westerkwartier

Deze maand kregen we een presentatie over de voortgang van onze eigen proeftuin en ook de twee andere proeftuinen. Heel erg leuk om een keer uit te zoomen en te zien hoe ver we intussen zijn gekomen! We werken nu al langer dan twee jaar aan dit project en zijn blij dit jaar te kunnen starten. Over het onderzoek en de resultaten houden we jullie natuurlijk op de hoogte.   


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/update-januari-2024

Is er ook nieuws hoe het gaat met de juridische stappen die
Freedom samen met gelijkgezinden tegen actieve censuur in Nederland hebben ondernomen?

Zie: https://community.freedom.nl/t/freedom-blokkeert-onder-protest-websites/2746

Goed bezig :partying_face:

Video’s van een privacy event publiceren via een van de grootste privacyschenders? Dat klinkt toch wat ongemakkelijk.
Ik zie veel privacy gerelateerde organisaties op soortgelijke manieren is mist in gaan, is het dan echt zo moeilijk om het goed te doen?

Dit topic is 14 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.