Wegvallen van internet

Als dit inderdaad zo is dan ligt het toch echt buiten mijn macht om hier iets aan te doen. En aangezien ik al maanden bezig ben met freedom heb ik weinig hoop dat het dan nog ooit goed komt. Dus in andere woorden kan ik dan maar weer beter terug naar XS4ALL zodat het wel weer goed zit? Zit er zelf niet echt op te wachten dat het internet telkens wegvalt en er niks aan gedaan wordt, daarvoor betaal ik niet.

Dat is echt helemaal niet waar, sorry. Annex-B is xDSL over ISDN. Dat komt in Nederland nergens meer voor. VoIP wordt door de internetlijn gedragen, vandaar ook de term “Voice over Internet Protocol”. Er is helemaal geen tweede lijn naast de xDSL voor telefonie.

Lijkt me niet, want als je van XS4ALL bent overgegaan naar Freedom, is er sprake geweest van een poortloze migratie, dus is er nergens een aderpaar omgestoken.

Dit lijkt me toch simpel allemaal? Het werkte hiervoor probleemloos met een andere modemrouter. Sinds het vervangen van die modemrouter, zijn er problemen met de line sync. Dat heeft niets te maken met welke ISP / PPPoE-concentrator je verbindt, dus het maakt dan niet uit dat je aan de “overkant” naar Freedom bent overgestapt. Als de fysieke lijn stabiel was bij XS4ALL, wordt hij niet magisch instabiel als je naar Freedom overstapt. Dan zou je misschien je PPPoE-sessie zien wegvallen, maar niet je hele lijn. Dat ligt een niveau lager.

@Vince_1994 Vrijwel zeker zit dit probleem dus in je modemrouter, of een kabel tussen je modemrouter en je ISRA-punt, als die samen met je modemrouter ook is vervangen. 90% van wat ik in dit topic heb gelezen, balanceert tussen ofwel totaal irrelevant ofwel volstrekt onjuist. Probeer anders op Marktplaats het type modemrouter te vinden dat je hiervoor bij XS4ALL had, en probeer het daar eens mee. Als dat werkt, zou ik die je nu van Freedom hebt terugsturen en die 2 euro per maand die je ervoor betaalt besparen. Of je kunt een heel ander type modem of modemrouter proberen.

2 likes

Ronald, ehh OldyWizzKid wel graag on-topic blijven en er niet van alles bij halen wat dit topic alleen maar vervuild.
En verder sla je al erg veel de plank mis met je reacties.
/edt
En respectloos, geen idee waar je dat idee vandaan hebt, er wordt hier gewoon gediscussieerd en mensen met vragen geholpen en er was nog geen onvertogen woord gevallen tot jouw laatste reactie. Maar gezien jouw laatste reactie zal je dit bericht waarschijnlijk niet meer zien.

1 like

@anon39529821 Dikke doei!

5 likes

Bedankt voor je reactie. Had al bij de meeste dingen wat een onzin wat hij uitkraamde. Enige wat voor mij logisch zou zijn was dat omsteken, maar als dat niet is gebeurd dan gaf ik zelf ook al aan dat het de modem was inderdaad. De eerste modem had ik overigens ook al teruggestuurd naar freedom en de vervanger deed het ook. Ik wacht nog heel even af met de fabrieksinstellingen of dit heeft geholpen en anders inderdaad even een tweedehands opzoeken.

2 likes

Mijn ervaring met de FritzBox is dat je af en toe even de spanning er af moet halen.
Bij mijn 5490 doe ik dat 1 keer per maand.
Bij de 7590 was dat minder vaak nodig.
Ook als je heel veel hebt lopen wroeten in allerlei instellingen en na een update kan het noodzakelijk zijn.

Ja klopt even spanningsloos maken en terug is het probleem opgelost, maar ja vind het best vervelend als ik thuiswerk en het internet valt redelijk vaak weg.

Daarna moet je minstens een maand geen problemen hebben.

Ook dat zou niet moeten. Een modem hoort gewoon jaren te kunnen draaien zonder reboots. Bij m’n ouders staat een DrayTek-modem (zonder router) die een uptime van ruim zeven jaar heeft. De enkele keer dat de verbinding wegviel, was wanneer KPN onderhoud deed aan het netwerk. En daarna kwam die verbinding ook iedere keer gewoon weer terug.

Als je elke maand moet rebooten, is er ook al iets niet goed. Netwerkapparatuur hoort 24/7 te draaien. Elke seconde downtime zijn er twee teveel.

3 likes

Een Fritz niet.
Die helpt langzaam zijn eigen geheugen om zeep.
Als ik het vergeet, gaat die als eerste af een toe een schakel moment over slaan met een DECT200
Dan komen de blokjes op de tv en storing op de telefoon lijn.

Ook de 1750E, die moet je eerst herstarten en dan updaten, anders heb je niet genoeg geheugen.

Dan zou ik toch gaan overwegen om een ander modem en een andere router neer te zetten. Persoonlijk zou ik daar echt niet mee kunnen leven. Zulke apparaten hoor je niet te herstarten, tenzij er bijvoorbeeld een kernel update is.

3 likes

Moet zeggen daar nooit problemen mee te hebben gehad, heb zowel een 7490 als een 7590 met 1750E repeaters gehad, zo goed als nooit ergens issues mee gehad.
Nu de 5530, eens zien hoe goed als die het volhoudt :crossed_fingers:

Ik heb aardig wat Fritzen langs zien komen, meestal zijn ze zeer stabiel, maar elke 2,5 jaar was die zo ongeveer aan vervanging toe. Ging ook altijd soepel. Zit nu al weer even op Mikrotik spul. Erg stabiel en krachtig, maar je moet wel wat meer zelf sleutelen.

Ik heb niet de ervaring dat de Fritz gereboot moet elke x tijd…

Als het draait, dan draait het, en wat Kevin zegt, elke seconde down zijn er 2 teveel.

Mooi voorbeeld is mijn testje van kort geleden: de 7590 heb ik niet gereboot, alleen de DSL lijn eruit gehaald, voor PPPoE geconfigureerd via de 7581, even gekeken of dat werkte, DSL lijn terug gestoken en weer geconfigureerd voor direct DSL. Zonder reboot.

Mijn 5490 is net zo problematisch als de 7490 toen.
Het verschil kan zijn, dat ik hem meer belast.
6 smart home toestellen en 3 dect handsets, 2 voip lijnen.
Als 10 minuten down een probleem zou zijn hier, zou ik het ook anders aan pakken.
De 7590 was een stuk beter. En de 7581 was gewoon een vergissing van AVM.
De 7170 ligt hier ook nog ergens, die was best goed voor die tijd.

Let er maar eens op.
Als de fritzbox slecht loopt, hoe groot het groene vlak is.
afbeelding

Terug on-topic:

Verlies van de DSL connectie is een kabel probleem, meest eenvoudige is de kabels tussen isra en modem vervangen, al dan niet tijdelijk, om die uit te sluiten.

Je zou ook kunnen kijken om bij de DSL instellingen de schuifregelaars stap voor stap naar links te zetten, dat kán helpen.

Met exact die reden heb ik mijn Fritzbox ook al enkele malen moeten resetten, maar de laatste keer dat dat nodig was, was alweer maanden terug en heb sinds die tijd ook geen problemen meer geconstateerd.

Heb overigens al hele tijd niet meer nagekeken hoe het met ‘de groene vlakjes’ :blush: gaat.

Als je smart home templates aan maakt.
Kunnen er rare dingen gebeuren.
Alle oude probeersels blijven in het geheugen staan.
Maar ook dingen over wifi en netwerk gebruik, dat al lang uit beeld is. Blijft in het geheugen staan.

Dit problem over een instabiele verbinding met een nieuw(er) fritzbox modem lijkt erg op Draytek router configureren - #106 door daankroese, die nu een stabiele verbinding lijkt te hebben.

Niet echt een oplossing, wel een bevestiging dat het wel degelijk het modem zou kunnen zijn.

Hoi @Vince_1994 ,
Had dit ‘lijntje’ :wink: over het hoofd gezien. Ik kan je garanderen dat het aan de 7583 ligt, zoals @mcfab aangeeft. Ik had ook continue wegvallende lijn, en dat was eerder gewoon niet zo. Net als bij jou kwam ik van XS4ALL met 7581. Nu een Draytek modem, en de lijn is superstabiel. Je kunt natuurlijk ook kijken of je een 7581 kunt scoren, al was die voor mijn gevoel ook niet zo stabiel als de Draytek nu. IPv6 is brak op de Draytek, dat moet je uitzetten of een extra router erachter hangen. Het zou ook mogelijk moeten zijn om de Fritzbox achter de Draytek te hangen als PPPoE client, maar ik weet niet of dat stabiel is.