[Wens:] Freedom Service Bundel

Ja, dat was ook mijn verwachting. Maar je eerste post was voor mij niet duidelijk :slight_smile:

Exact, maar dit lijkt me iets waar dan ook een hoger bedrag tegenover staat.

De reden om de wens hier te plaatsen was (en nog steeds!) eigenlijk bedoeld om te kijken:

 1. óf er een dergelijke behoefte bestaat (of ben ik de enige? :wink: )
 2. als dat zo is, welke applicaties gewenst zouden zijn;
 3. welke vereisten hieraan gesteld moeten worden;
 4. of over 2+3 concensus bereikt zou kunnen worden;
 5. of dit een in-house ontwikkeling zou moeten zijn of door derden/affiliate;
 6. of men bereid zou zijn om voor een algeheel pakket bereid zou zijn te betalen.

En pas dan te kijken naar het distributiesysteem en andere praktische zaken voor deze misschien wel utopische wens.

In eerste instantie was ik er dus inderdaad vanuit gegaan dat zoiets in een datacenteromgeving zou zijn, alleen bracht jouw vraag mij op andere gedachten; meer in de vorm van een constructie zoals een leenversie van een router/modem.

Het was dus niet mijn bedoeling om op zo’n constructie ofwel verdienmodel verder in te gaan. Maar we kunnen hier wel over filosoferen:

Er komt een moment dat router/modem/STB aan het einde van de afschrijvingsduur is en er inderdaad volgens de Freedom gedachte en liefst RYF gedachtengoed een open source pakket aangedragen zou kunnen worden in één product en de keuze voor een ‘Service Bundel’ (bij gebrek aan betere benaming):

A. Basis apparaat op basis van open source in bruikleen met volledige dienstverlening door Freedom (of als eigen aanschaf ad € xxx);
B. Als A, alleen naar keuze modules uit de Service Bundel aan/uit zetten op tarief van maandbasis (à la zenderlijst);
C. Als A. met vooraf door Freedom ingerichte Service Bundel - plug and play;
D. Geavanceerde versie op basis van open source. Gereduceerde aanschafprijs voor Founding Members en (toekomstige) jaardonateurs: volledige dienstverlening door Freedom tegen een vast jaartarief. Met vooraf door Freedom ingerichte Service Bundel - plug and play. Onbeperkte support en voor tenminste 7 jaar gegarandeerde updates tenzij de dienstverlening voor die termijn wordt beëindigd;
E. Als D alleen dan met eigen hosting van Service omgeving en klantspecifieke inrichting. Volledige dienstverlening door Freedom tegen een vast jaartarief -/- afslag i.v.m. zelf hosting en verwachte lagere druk op helpdesk. Onbeperkte support en voor tenminste 7 jaar gegarandeerde updates tenzij de dienstverlening voor die termijn wordt beëindigd.

Het verdienmodel is uitsluitend gebaseerd op abonnementsgeld, waarbij natuurlijk opties D. en E. relatief goedkoper kunnen zijn vanwege een veel hogere bijdrage: door de gegarandeerde continuïteit en de langere terugverdientermijn tegen lagere kosten/overhead voor Freedom (en e.v.t. leverancier), een hoger percentage vaste klantenbasis en verwachte (mede-)ontwikkeling door deze klantengroep voor opvolgende producten- en dienstenpakket.

Ik denk dat het duidelijk is dat er sowieso een behoefte aan chatdiensten en videobeldiensten/conferentiediensten. Dit zijn typische intrastructuurdiensten. Mensen vallen nu vaak terug op “gratis” opties die onbetrouwbaar zijn.

Ik verwacht dat Freedom op de langere termijn, zodra de (financiële) situatie het toelaat actief diensten gaat aanbieden en promoten en daarbij benadrukken wat de toegevoegde waarde van die diensten is en de risico’s van (gangbaardere) dubieuze alternatieven. Goed advies hierover en een passend aanbod zou bij vrijwel ieder internetabonnement passen. Dit verhaal zou sterk genoeg moeten zijn als marketing om klanten aan te trekken.
Zolang dit niet gebeurt, zal er een gat in de markt blijven voor betrouwbare all-round dienstverlening.

Of Freedom die dienstverlening invult door diensten af te nemen bij betrouwbare partners of door zelf infrastuctuur neer te zetten, is mij om het even. Enkel advies over welke partijen wel en niet deugen en waarom voor dit soort diensten zou al een mooi begin zijn.

1 like

Ik vind dit een prima wens.
De technische complicaties snap ik niet allemaal, maar nu ik van Google af wil zoek ik alternatieven voor wat ik daar gebruikte. Dat is dus in hoofdzaak mail, contactpersonen en agenda. Ik heb daarvoor ook naar Nextcloud toepassingen gekeken, maar ik ben geen ict persoon en snap de terminologie niet dus ik weet niet waar men het over heeft als ik het lees of mij iets verteld wordt. Ik moet het zien en gebruiken voor ik het snap. Tot verleden maand had ik nog nooit gehoord van CardDAV en CalDAV.
Wat ik wel snap is òf zelf een eigen server thuis inrichten òf op een betrouwbare plek van een betrouwbare dienstverlener iets afnemen. Voor mij met mijn beperkte ict kunde is het dan snel duidelijk, ik kies voor die betrouwbare partner die het als dienst aanbiedt. Bij Google betaal ik nu ook voor mijn zakelijke e-mail account, dat wil ik hierbij dan ook wel doen.
Beeldbellen en VOIP had ik niet aan gedacht, voor Beeldbellen gebruik ik nu Jitsi en VOIP met een telefooncentrale neem ik nu ergens anders af. Cloudopslag van mijn bestanden vindt ook plaats bij een andere aanbieder. Bundelen zou praktisch zijn.

Edit:
Ik heb ook een account aangemaakt op E.Foundation en een telefoon besteld. EFoundation biedt het volgende: Bestanden, e-mail, contactpersonen, Kalender, Foto’s, Notities, Taken en Activiteitenoverzicht. Tot 1 GB en de mogelijkheid meer opslag bij te huren.Ecloud

1 like

Daar vat je goed samen wat de basis is waarop (potentiële) klanten hun diensten toevertrouwen en daar kan een dergelijke Service Bundel een complete oplossing zijn voor mensen die

 • gemak en overzicht verwachten;
 • geen behoefte hebben aan verschillende pakketten met wisselende inlogprocedures;
 • technische knowhow ontberen;
 • alle verschillende software niet beschikbaar hebben of kunnen installeren;
 • software pakketten en functionaliteiten niet kunnen integreren;
 • gecentraliseerde automatische upgrades en updates;
 • de keuze voor meest geschikte software over willen laten aan hen die er verstand van hebben;
 • support en discussies over hetzelfde pakket;
 • een pakket dat automatisch van het hoogste niveau is ten aanzien van privacy en security;
 • etc.

Gefeliciteerd!
Misschien dat je je ervaringen later wilt delen in het draadje over Linux/de-Googled smartphones?

Ga ik doen, ik zie inderdaad dat er een draadje over is, leuk.

Ik zou wel geïnteresseerd zijn in zowel een chat (Matrix) als een cloud server (Nextcloud). Naast de bestaande e-mail service.

Het zou inderdaad fijn zijn als Freedom internet daarom het voortouw zou nemen dit soort open source niet alleen aan te bevelen maar ook een leidende rol bij het in gebruik stellen ervan te spelen. Het is nu bijvoorbeeld extreem lastig je vrienden en kennissen te bewegen ook Matrix te gebruiken ipv. Whatsapp (ik draai zelf een Matrix server). Als je zou weten dat elke Freedom gebruiker Matrix tot haar/zijn beschikking heeft, dan werkt dat drempelverlagend om een dergelijk echt open source en federated chat systeem op te zetten. Idem voor bestanden uitwisselen met een cloudserver, blogging met Mastodon etc.

Over de keuze of het in een datacenter draait of thuis, daar speelt ook mee hoe betrouwbaar/persistent je iets wilt hebben. Maak je zelf een backup op een andere locatie zodat je ook bij brand je gegevens nog hebt? Dat lijkt me iets voor geavanceerde/professsionele gebruikers, een datacenter lijkt me daarom eenvoudiger voor de meeste particulieren.

In het verleden had xs4all ook experimentele diensten. Dat zou een manier kunnen zijn om de werkelijke gebruikersacceptatie te testen en tegelijkertijd ervaring op te doen hoe moeilijk of eenvoudig en bepaalde service in de lucht te houden. In de testfase moet je dan duidelijk uitleggen dat je als gebruiker beperkte support en geen garantie hebt dat de service blijft bestaan. Een traject om zo iets uit te rollen betekend dus eerst een enquete, daarna een experiment en zodra het groot genoeg is wel of niet besluiten dit definitief als service aan te bieden.

Als Freedom veel van dergelijke services levert, zou het zelf een optie kunnen zijn om gebruikers aan te trekken die alleen dit service pakket willen, zonder dat ze een internet aansluiting van Freedom afnemen, net zoals de bestaande email-only klanten. De aantrekkelijkheid hiervan zit hem dat vooral in de privacygarantie.

Over het betaalmodel: mijn voorkeur zou zijn als elk van de services optioneel zou zijn. Geen vaste pakketten waarvan je vanwege slechts één gewenst item toch bij de duurste optie uitkomt. Maar losse maandbedragen voor een cloud (€3,-) een chat (€2,-) en dergelijke, en korting als je meerdere services afneemt. Feitelijk zo als je nu bij verzekeringsmaatschappijen ziet. Misschien dat je ook het feitelijke datagebruik, latency en uptime garantie zou moeten meenemen in de betalingsmodel om het voor meerdere mensen economisch acceptabel te maken.

3 likes

Bedankt voor je inbreng, met je hele reactie ben ik het overigens eens.

Voor Freedom zit er inderdaad een grote meerwaarde in. Niet alleen om de dienstverlening laagdrempelig te maken en er mede toe bij te dragen dat er een meer algemene tendens komt om applicaties zoals Whatsapp te vervangen door veiliger en privacy-respecterende applicaties. Ook sociaal maatschappelijk gezien kan Freedom nu laten zien dat zij haar steentje wil bijdragen door het aanbieden van ‘vrijheid-blijheid-only’ diensten:

De eerste winst is in dit kader volgens mij nu al te behalen door het aanbieden van een applicatie voor beeldbellen via de servers van Freedom.

Voor beeldbellen met open source software ken ik alleen Jitsi en Big Blue Button. En ik weet hier in Nijmegen een bedrijf dat dit voor anderen aanbiedt onder de naam Veilig Videovergaderen.
Als Freedom gebruikers dan zelf kamertjes kunnen aanmaken en ook niet-Freedomgebruikers kunnen uitnodigen dan zou dat een enorme boost zijn, zowel voor open source als voor de naamsbekendheid van Freedom Internet.

1 like

Dat zou een goed begin zijn met Jitsi. Gebruik het zelf het liefst, alleen anderen zeggen dat “ze vast zitten aan [vul maar in]”

Als ik ze dan vraag hoe die partij eigenlijk haar geld verdient en hoe zij de servers in de lucht kunnen houden terwijl zij er niets voor betalen dan worden er heel vreemde reacties gegeven

Een Jitsi server voor Freedom klanten draaien zou in ieder geval kunnen betekenen dat wij alvast aan de slag kunnen met uitnodigen, bekendheid ontstaat en dan als een olievlek kunnen verspreiden.

Mooi plan! Jitsi is best makkelijk op te zetten, maar de truuk gaat 'm zitten in gebruik van zo’n voorziening. Misschien loop het niet zo’n vaart en kan het gewoon een openbare Jitsi server zijn, maar misschien ook dat het beperkt moet worden tot de betalende klanten van Freedom.

Zo’n Jitsi dienst vereist netwerkcapaciteit, maar ook servers, en alles moet netjes beheerd worden. Misschien is samenwerking met bestaande initiatieven zoals Hack42 of De Waag ook handig.

De site vc4all.nl heeft een overzicht van privacy vriendelijke nederlandse jitsi-omgevingen.

2 likes

De site vc4all.nl heeft een overzicht van privacy vriendelijke nederlandse jitsi-omgevingen.

Mooie aanvulling, dank je @subbink

Het beeldbellen blijft voorlopig wel even bestaan en kan werken als een ‘Jumbobanaan’ (kostprijs) voor andere diensten. De expansie van Freedom zal toch investeringen afdwingen. Beschikbare ‘Jitsi servers’ zou ik daarom graag zien binnen de huidige compte joint van Freedom en niet via een nieuwe samenwerking.

Dit is precies zoals de FSF Jitsi server ook werkt: https://jitsi.member.fsf.org/
Die gebruik ik nu meestal.

2 likes

Hoe meer ik naar de opzet van Librem One kijk des te meer ik ervan overtuigd raak dat die dienstverlening bij me past. Ik vraag me dan ook af of Freedom c.s. dit GNU/Linux concept niet kan adopteren.

In eerste instantie als (meewerkende) affiliate partij van Purism, waarbij er een Freedom skin over gaat en de diensten zelf op de eigen servers van Freedom draaien zodat het onder het NL recht valt. Aan zo’n initiatief en medewerking kan Freedom zich volgens mij geen buil vallen. Per direct zijn dan alle diensten binnen één omgeving beschikbaar met optimale privacy en security. Bovendien zou Freedom daarmee in één klap de open standaard uit kunnen rollen naar het deel van de klanten die dat graag willen. Freedom zou de enige zijn met zo’n aanbod op Nederlandse bodem.

Van daaruit kan Freedom ook met andere partijen het pakket als open-source verder ontwikkelen, een overzichtelijke GUI maken en diensten toevoegen zoals deze ook bij Librem One al op het programma staan.

3 likes

Ja! Ik zou ook wel iets van Matrix willen hebben met de mogelijkheid tot het toevoegen van bridges. Geen idee of dat laatste een beetje te doen is op grote schaal. Ik ben nu zelf het e.e.a. in elkaar aan het maken in docker containers, maar het zou fijn zijn als het gewoon een dienst zou zijn.

3 likes

@readefries Bij Ungleich kan je voor een klein bedragje per maand een hosted Matrix server huren.

Een bridge naar andere messaging netwerken bij:

Bridging to other networks using matterbridge is a 10 CHF setup fee and 5 CHF/month maintenance fee. It supports the following protocols: Discord Gitter IRC Keybase Matrix Mattermost 4.x, 5.x Microsoft Teams Rocket.chat Slack Ssh-chat Steam Telegram Twitch WhatsApp XMPP Zulip)

Ik weet niet wat de capaciteit van zo’n servertje is (tientallen, honderden of misschien wel duizenden gebruikers?), maar als de kosten gedeeld worden dat lijkt het me niet heel kostbaar.

Ik heb even zitten lezen hoe die bridge precies werkt. Het is eigenlijk een bot die bij twee omgevingen kan en alle berichten repliceert tussen twee losse kanalen. Niet echt een nette oplossing.