Beste site om snelheid te meten en welke VPN is de beste voor Glasvezel (snelheid)?

Sinds 4 dagen klant bij Freedom en het bevalt me goed.
Nu ben ik toch wel een beetje benieuwd welke site ik het beste kan gebruiken om een speedtest mee te doen. Ik doe dus regelmatig een speedtest met speedtest.net en dan kom ik tussen 850/920 download en 890/930 upload (verschillende waarden). Dat lijkt me toch best een goede test, of niet?

Hij zoekt eigenlijk altijd Redhosting in Almere op, heb wel eens andere gepakt maar die komen heel laag uit.

En dan mijn tweede vraag. Welke VPN is nu het beste om aan te schaffen voor goede snelheid (dus zo min mogelijk snelheid verlies) voor glasvezel. Had altijd coax met een VPN, daar zag ik nooit zoveel verschil in. Nu met glasvezel, gek genoeg, haal ik via die zelfde VPN veel minder dan voorheen met coax (dus minder snelheid).

Iemand die hier iets over kan vertellen, welke VPN is de beste om aan te schaffen om een goede snelheid te behouden? Het lijkt me toch beter om een VPN te gebruiken, of zijn er mensen hier die het zelfs afraden? Ik wil toch liever niet over mijn IP adres achter laten :slight_smile:

Alvast bedankt!

De snelheid van je verbinding is, zeker bij gigabit, lang niet altijd leidend. De peerings tussen Freedom (of, nou ja, Fusix Networks) en de servers die je benadert, inclusief alle transits daartussen, spelen ook een rol. Het zou goed kunnen dat je vorige ISP een directer pad of andere transits naar je VPN-provider had, en de snelheid daarom hoger uitviel.

Wat betreft het tunnelen van al je traffic door andermans proxyserver… tja. Ik zou niet direct iedere VPN-leverancier zomaar vertrouwen. Ik draai m’n eigen VPN-service op m’n eigen server in een datacenter van een bedrijf waar ik vroeger gewerkt heb, en de mensen persoonlijk ken. En dan nog tunnel ik daar niet al m’n traffic doorheen. Wanneer het je om (redelijke) anonimiteit te doen is, is Tor waarschijnlijk een betere optie. Maar uiteindelijk laat je toch altijd je IP-adres ergens achter. Iets moet de eerste hop zijn, en die eerste hop is eigenlijk al nooit volledig te vertrouwen. Verder is het ook maar de vraag in hoeverre een IP-adres nu echt “gevaarlijk” is om achter te laten.

Wat andere testsites betreft: fast.com, speedof.me, of bijvoorbeeld hier een bin vol nullen wgetten. Maar goed, lage latency is voor bijna alle doeleinden behalve synthetische benchmarks veel belangrijker dan hoge sustained throughput, dus ik zou me persoonlijk niet druk maken om of je nu 850 of 1000 Mbps haalt.

2 likes

Als je een snel VPN wil, dan voorkom je dat er SSL/TCP tunnels gebruikt worden.
Je zoekt bij voorkeur een OpenVPN op UDP gebaseerd, dan wel een IPSEC tunnel.

Of the New-kid on the block: WireGuard. Met name vanuit mobieltjes zou Wireguard een betere optie zijn omdat de setuptijd van een tunnel vrijwel ontbreekt. Wiregiuard is een UDP gebaseerd protocol.

1 like

Als ik deze twee gebruik dan kom ik maar op 50 Mbps uit met download en 200 met upload. Hmm, dat zou wel heel dramatisch laag zijn. Laten we hopen dat deze info niet klopt :slight_smile: Speedtest kwam ik vanmorgen uit op 848 Mbps down en 665 up (en nee, niet tegelijk gemeten natuurlijk) LOL

WireGuard kende ik en heb ik nu ook via mijn huidige VPN provider. Oh ja, ik kijk nog wel even rond wat er allemaal is. Ik hoef ook niet volledig anoniem rond te zoeken, op z’n Hollands gezegd: ik heb niets te verbergen (maar surf wel graag veilig) :stuck_out_tongue:

Bij speedtest.net heb ik meestal de hoogste waarden met 31173 Services AB Amsterdam.
Beperking van mijn pc speelt ook een rol, zo is FF langzamer dan Chrome met de test hier.
De piek ligt rond 930
De snelheid is in de praktijk helemaal niet spannend.

1 like

Je hebt ook wel gelijk Erik, de snelheid is in de praktijk niet zo spannend. Bij mijn oude provider, waar ik inmiddels goed contact mee heb (had nu), hadden ze me graag willen houden. Maar gezien de prijs, snelheid en momenteel problemen met andere dingen, heb ik besloten om er weg te gaan. En nu is natuurlijk elke keer de vraag hoe het bevalt en of ik niet liever terug wil komen. NOPE!

Daarom eigenlijk ook een beetje het idee van deze tests. Ik wil ze bij deze graag vertellen dat ik dol gelukkig ben met Freedom en niet terug wil :slight_smile: - Alleen nog even het modem verhaal, maar dat gaat ook nog wel goed komen. Heb goede adviezen gekregen, van oa Kevin, dus dat komt de komende maanden ook nog wel goed.

Tot nu toe zeer tevreden en we zien wel hoe het verloopt.

1 like

Een pingplot zegt veel veer over de qualiteit van een verbinding.

Heb bij bekenden een tijdje een plot laten lopen, tot aan netwerkbeheer toe de resultaten gedeeld, maar men kwam niet met een oplossing voor de dramatische jitter (geregeld meer dan 1200ms) en packetloss op de derde hop (core-router van provider).

Je begrijpt dat die zijn overgestapt naar een ander, na anderhalf jaar (eigenlijk langer maar gerekend vanaf mijn eerste analyse van het probleem) tobben, bellen, mailen en huilende eerstelijns helpdesk medewerkers. (Niet dat ik ooit iemand persoonlijk iets aangerekend heb bij die provider, maar als je ze dagelijks aan de lijn hebt en duidelijk maakt dat het wat mij betreft de spuigaten uit aan het lopen was met het standaard script af te moeten lopen elke keer…)

Heeft het ook een reden dat ik bij Freedom klant ben, want dan is 1x mailen genoeg om het probleem op te lossen. Misschien nog een paar keer aanvullende informatie, maar dat zijn gerichte vragen om het probleem op te lossen.

3 likes

Gisteren Apple WWDC gezien en zag dat Apple met een eigen VPN gaat komen. Het zal mij benieuwen hoe dat gaat en of het geen snelheid gaat wegnemen. Dat zou dan denk ik een goede vervanger zijn :slight_smile:

Hmm, tsja, apple… die vertrouw ik ook net zo ver als ik een iPhone kan gooien…

Da’s vast meer dan een meter :wink:

Dan vertrouw ik ze nog beter dan Google (Android)
Maar goed, ieder zo z’n eigen voorkeur. Niet waar :crazy_face:

Mensen die niets hebben met Apple zullen daar anders over denken.

Ik begrijp niet waarom 3 verschillende browsers, en iMac app, andere snelheden aangeven. Uiteraard gebruik ik dan bij allemaal dezelfde test server en gebruik speedtest (Freedom Internet → Netprotect Amsterdam).

 1. via Safari browser : 412 Down en 923 Up - ping 5 ms
 2. via Chrome browser: 206 Down en 929 Up - ping 4 ms
 3. via Firefox browser: 756 Down en 778 Up - ping 6 ms
 4. via iMac app Speedtest: 574 Down en 931 Up - ping 5 ms

Hoe kan het nu toch zo verschillen en hoe kom ik nu aan de werkelijke snelheden? Via fast.com is het helemaal dramatisch, daar kom ik met alles niet hoger dan 200 Down en 300 Up - Dus dat is ook al iets vreemds :frowning:

Heeft dit te maken met dat ik nu zo’n TP-link kastje er tussen heb, ipv de FritZBox? Of ligt dit gewoon bij mij thuis? Gebruik ASUS AX92U. Misschien dat ik nog iets moet aanpassen in de router? Iemand die mij misschien iets meer kan vertellen hierover, ik snap er niets meer van. Voorheen bij Ziggo had ik altijd netjes 500 Up en 20 Down, nooit minder en soms zelfs ietsje meer.

Alvast bedankt voor de reacties en de hulp.

Overigens, alles ZONDER VPN !
Dus direct aangesloten met mijn iMac en via een hele nieuwe kabel.

Eerlijk gezegd vind ik de meest betrouwbare manier om dit soort zaken te testen iperf3, of anders gewoon een groot bestand downloaden van een test server met wget of curl.

Veel van die test sites geven onbetrouwbare resultaten. Sowieso is het ook maar de vraag waar een eventuele vertraging ligt. Dat kan ook in de transits tussen Fusix en de test server zijn bijvoorbeeld. Ik zou dan ook eerst een traceroute doen naar de test server (voor zo ver je weet waar die server staat) om te controleren dat je een zo direct mogelijk pad hebt.

Van Ziggo is overigens bekend dat ze je verbinding bursten in de eerste ~30 seconden om een speedtest goed te laten lijken, dus het is maar de vraag of die snelheid bij langere sustained throughput ook zo hoog was gebleven.

Probeer bijvoorbeeld https://speedtest.serverius.net/ eens.

2 likes

Hier een voorbeeld van iperf3 naar speedtest.serverius.net:

kevin@vanadium:~$ iperf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002
Connecting to host speedtest.serverius.net, port 5002
[ 5] local 2a10:3781:aaaa::bbbb port 43606 connected to 2a00:1ca8:33::2 port 5002
[ ID] Interval      Transfer   Bitrate     Retr Cwnd
[ 5]  0.00-1.00  sec 87.9 MBytes  737 Mbits/sec 696  132 KBytes    
[ 5]  1.00-2.00  sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  42  173 KBytes    
[ 5]  2.00-3.00  sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  46  149 KBytes    
[ 5]  3.00-4.00  sec 23.8 MBytes  199 Mbits/sec  23  194 KBytes    
[ 5]  4.00-5.00  sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  56  172 KBytes    
[ 5]  5.00-6.00  sec 26.2 MBytes  220 Mbits/sec  62  148 KBytes    
[ 5]  6.00-7.00  sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  32  190 KBytes    
[ 5]  7.00-8.00  sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  58  166 KBytes    
[ 5]  8.00-9.00  sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  52  146 KBytes    
[ 5]  9.00-10.00 sec 25.0 MBytes  210 Mbits/sec  24  190 KBytes    
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval      Transfer   Bitrate     Retr
[ 5]  0.00-10.00 sec  313 MBytes  262 Mbits/sec 1091       sender
[ 5]  0.00-10.00 sec  309 MBytes  260 Mbits/sec         receiver

Mijn abonnement is 200 Mbps, en mijn router is een Turris Omnia met OpenWrt 21.02.0-rc3.

Ik zou dit wel willen proberen maar hoe ga ik te werk?
Kan het gewoon in de browser of moet ik dat ergens anders in doen? Heb zelf een iMac en snap van dit soort dingen niet zoveel. Leer het wel graag natuurlijk :slight_smile:

de curl test die je op serverius beschreven vindt kun je via Terminal.app op je iMac direct uitvoeren (Applicaties → Hulpprogrammas → Terminal)

Die heb ik ook even getest.
Bij Chrome 91 is het redelijk rond de 800
Bij Chrome 93 is het een flipperkast, waarden tussen 270Mbs en 2.2Gbs

Ook ping is bij de Chrome 93, 1 ms korter dan in andere browsers bij speedtest.
Nu komt bij mij het woord sjoemelsoftware in mijn hoofd op.
Die browser doet iets, waar de testers geen rekening mee houden.

1 like

Browsers zijn ook helemaal niet geschikt om snelheidstests mee te doen. De speedtest.net command line utility is doorgaans ook veel betrouwbaarder dan de website. Die kan je weer installeren met pip3 install speedtest-cli, ervan uitgaande dat pip3 beschikbaar is.

Heel vreemd, maar ik krijg elke keer de melding:
zsh: command not found: iperf3