- bijna - ODF glasvezel aansluiting

Pakket is binnen, nieuwe router en patch cover.

ODS heeft destijds (voor ik hier woonde) al een gaskabel neergehangen.
Stofkapje hadden ze blijkbaar alvast verwijderd terwijl we nog fiks aan het verbouwen zijn geweest.

Ik neem iig aan dat ik de patch cover niet nodig heb, en de ODF kabel direct in de router kan prikken. Misschien is het wijs om eerst de glaskabel nog even extra schoon te maken of zou het nog beter zijn om de ODF kabel te verwijderen en de bij de patch cover geleverde kabel te gebruiken?

Zelf schoonmaken, alleen wanneer je weet hoe en ook de spullen daarvoor hebt.

Door de nieuw en passend bij(behorend) geleverde te gebruiken - die netjes zal zijn afgedopt - is ook zekerder dat de oude connector - wie weet met steengruis of zo - niet per ongeluk de “contra” in de FB stuk kan maken.

Natuurlijk alles eerst plaatsen en afmonteren voordat je als allerlaatste de oude fiber losnemen van de patch om die met de nieuwe te verbinden aan de FB.

Suc6.

Thx voor je advies, ga ik zeer zeker opvolgen. Heb nog geen ervaring met glasvezel, weet wel dat je er voorzichtig mee om moet gaan.

Glasvezel kan bijzonder veel hebben.
Waar het vooral niet tegen kan zijn scherpe bochten < 10-20x de diameter en beschadigde contactoppervlakten. In de praktijk geen bochtjes kleiner dan zeg 5cm en ongebruikte (in/uit)connectors altijd direct (schoon & origineel) afdoppen.
Beter ruim onbelast afhangen dan krap op spanning inbrengen.

Bij storingen is tamelijk gespecialiseerde aparatuur nodig om mogelijke fouten te achterhalen en laat staan ontstane defecten te herstellen. Reden dat “nieuw” meer zekerheid geeft.

Zorg daarbij dat de glasvezelf zelf niet kan worden gebruikt als mogelijk “ophangpunt” en er onverhoopt van bovenaf niets zwaars op kan vallen. Zelf ben ik ik niet gecharmeerd van kabels en ook glasvezel die ergens los is neergelegd*. Met velcro/klittenband is de boel netjes op- en weg te binden.

*Dat gezegd hebbend, :innocent: druist in mijn “huis” installatietechnisch ongeveer alles tegen de opgesomde regels in. Iets met (eigen)wijsheid, (on)kunde en weten hoe het (niet) werkt.

is dan een (flexibele) plastic pijp een idee ?
Die kun je mooi aan de wand bevestigen met passende voetjes/beugeltjes.

Zie ik dat goed, ligt er in de doos een LC connector in de doos?
En een SC aan de muur.

Kijk goed welke kabel je nodig hebt.

1 like

Vermits de connector daar doorheen past. Met pijpen (en ook draaiwikkels) ontstaan vaak issues wanneer er (later) een kabel uit of bij moet.

Zelf werk ik bij voorkeur met kabelgootjes. Een mooi systeem voor thuis - ook in de meterkast - is bv het (dure) K25 of K40 (kabel/plintgootjes) systeem.

kunnen gelukkig ook minder goed worden gebruikt als ophang-staaf.

Ik combineer ook spiraal en goot.
Dan kan het nooit knikken.

Goed dat je het zegt, was me nog niet opgevallen (had ik ongetwijfeld gezien als ik het aan wilde gaan sluiten)
Dit zijn de kabels van ODS en wat in de doos zit.
DE ODS kabel blijkt overigens op beide kanten dezelfde SC connector te hebben terwijl de Fritzbox met LC aangesloten moet worden. De ODS kabel blijkt dus sowieso niet bruikbaar om de Fritzbox direct mee aan te sluiten.Ik heb me ooit zo’n ding besteld voor een tientje.
Dit op advies van iemand die er dagelijks mee werkt.
Dit soort producten hebben een sterk prijsverschil.

Op een fiber die al een tijdje open hangt zou ik het niet gebruiken of poetsen,
zonder te kijken hoe vies het is.
Van de TD van Cambrium kreeg ik te horen, boven de -10dBm moet je er afblijven.

Fritzbox Fiber Info Fiber Cleaning Box

Nog niet aangesloten, of is het sowieso niet te zien met een gsm camera?

(Omdat mijn wederhelft morgen thuis werkt heb ik de router nog niet vervangen, dus niet verder getest dan met de gsm camera, en uiteraard de oude kabel nog laten zitten)

Goed kans dat er nog niets zal zijn gepatcht en afhankelijk van je (type IR/filter of bandbreedte) GSM camera zie je wel of niets. Gewoon geduld hebben en als eenmaal verneemt dat er signaal zou moeten zijn, kan je altijd nog proberen de pixels van je camera om zeep te helpen.
Zelf nog nooit meegemaakt maar hoor dat dit soms gebeurd.

Het is infra rood, veel camera’s (zonder nacht stand) hebben een Infrrood filter ter bescherming en voorkomen van beinvloeding van beeld zoals wij dat ervaren.

Inmiddels ben ik gelukkig gebruiker van Freedom glasvezel over het ODS netwerk :+1: :+1:
En licht is inderdaad niet te zien met smartphone camera.

1 like

Nu ik nog…nog geen licht helaas!

Dit topic is 24 uur na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.