De websitefunctie op MIJNFreedom stopt per 1 januari 2024

Iets als een shell server/vps bedoel je? Dat zou geen slechte zijn. SImpele website in een directory en klaar. Al denk ik dat daar tegenwoordig nog minder gebruik van gaat worden gemaakt dan een web interface voor een website.

Shell toegang, ik ben voor!

1 like

Precies dat 
 in gedachte denk ik dan met weemoed terug aan de welbekende shell.xs4all.nl. Voor technisch minder onderlegde gebruikers misschien een webinterfaceje om files te uploaden.
De basis dienstverlending (websererver) is niet moeilijker dan een *nix achtig OS met ssh en apache erop met een redelijk standaard config. Het webinterfaceje zal misschien iets met php moeten doen, maar als die stuk is draait je website in ieder geval door en kan je er via ssh nog altijd bij

Yup, die. Ik heb een flinke tijd een shell only account gehad, totdat KPN inhalig werd en dat abonnement van 10 naar 15 ging. Ik heb nu 2 VPS’en voor 9.14 (totaal)

Ik denk dat een website met php niet echt nodig is voor de upload. Een handleiding voor uploaden via winscp zal voor de meeste geinteresseerden wel genoeg zijn.

Leuk en ik dat pas 3 straten verderop zie liggen voorbij website, dataopslag en s/ftp.

Wat mensen zich ws niet echt realiseren dat niet alleen de website verdwijnt maar daarmee OOK de onderliggend geboden dataopslag met verwerking en toegang die dat mechanisme bied en straks bood.
Strikt genomen verdwijnt dan dus (waarbij ik vast iets anders zal missen, dat ik niet gebruik/te):

  1. Jekyll
  2. Markdown
  3. Liquid
  4. html/website met o.a. css & https (certificaat)
  5. Daarmee effectief het CMS
  6. Dataopslag te gebruiken als cloud.
  7. Online Plaatjes en de teksteditor for the above
  8. Onduidelijk, nog niets gehoord: html rewrite
    Inzake item 6 zal ik ergens een plek moeten terugvinden voor de ca 1GB aan/voor statische dataopslag.

NB: Zelf niet weten wat/waarvoor het is of gebruiken van dat alles, maakt het nog niet dus onbelangrijk dat er dus geen toepassing of wenselijkheid voor is.

Kortom er verdwijnt veel meer dat alleen wat men (be)noemt, de “website” functie.

Ja ja, nu weten we het wel. Tijd voor iets nieuws. :yawning_face:

1 like

tldr; Yep en afwachten wat & hoe de ontwikkelingen verder verlopen.
Ondertussen zijn we indirect via onze klaagzang vooral een strategische opsomming aan het doen met hoe het nu verder moet voor wensen met Freedom.

Ik vraag mijzelf - opnieuw - af :thinking: wat Freedom nu precies verstaat onder haar internet. Laat staan dat andere partijen daarin kijkend meedoen (zoals belichters, installateurs, sharing, helpdesk en wie daarbij tzt gaan meestappen ).

Het is voor mij een aardige eye-opener :face_with_spiral_eyes: om het gebruik van andere experimenteel wordende “diensten” niet voor blijvend aanwezig te nemen. Iets dat menigeen hier al duidde: “tijden veranderen”: live by or die with it.

Onlangs hier en elders, een discussie over PGP en VPN.
Encryptie die iemand toepast om “meekijken” (man in the :male_detective: middle) te voorkomen. Een dienst die voor/bij Freedom zelfs wenselijk kan omdat zij zelf niet intrinsiek zeker kan stellen dat zeg tussenpartij (Belichter of Soverin) niet gaat/kan meekijken.

Ook de onwrikbare houdbaarheid van zg laag3+ internetdiensten is voor mij minder zeker.
Freedom zal kiezen voor waar haar dat (commercieel door derden) mogelijk wordt. Denk ook aan mijnFreedom dat is gefundeerd op de werking van Soverin. Er kan wel geroepen worden dat er niets aan mail zal worden afgedaan
 waarbij ik nu uit ervaring denk dat dit niet hoef te betekenen dat je nog zelf kunt mailen wat wel prima kon.

Kom ik op kennis en kunde.
Bij de website dienst was Ă©Ă©n van de (drog)argumenten dat die volgens niet veel gebruikt zou worden en te veel arbeid vroeg. Los daarvan, constateer ik, ontbreekt ook inhoudelijk bij Soverin harde kennis. Op het moment dat ik moet gaan uitleggen hoe het daar werkt, gaat er daar serieus iets flink mis.
Met kennis/kunde/kwaliteit tekort, zou ik als innovator denken hoe dan wel. Mogelijk zijn er enthousiaste Freedom leden die het experimenteel willen onderhouden. Destijds bij xs4all was die insteek er juist: doen wat nog niet is zodat het “experimenteel” tot verdere bloei en produkt kon komen.

Het landschap is inmiddels flink veranderd.
De realiteit gebiedt :money_mouth_face: dan te zeggen dat internet providers - dwz zij die de IP aansluiting bieden, zich verder zullen vernauwen cq specialiseren.
Een internet aansluiting bij anderen bevat feitelijk ook niet vele meer dan (afgeschermde) connectiviteit waar bekende zaken aan toe te voegen zijn.
Saillant hier dat Freedom in een nieuwsbrief (slip of the finger?) inmiddels rept over “internet only”. wat dat ook moge betekenen

De dienstenaanbieders zullen zich gaan manifesteren.
Generiek gezien is Freedom vooral een bundelaar :nerd_face: van andersmans diensten. Uiteenlopend van connectie tot wat voor gebruikers basaal is zoals TV, Mail, Hosting, Telefonie, Security en wie weet straks Cloud, VPS, Gaming, IDE, SAN, NAS en/of wat dies meer.
De kans dat een Freedom - zelf - voor dergelijke internetdiensten nog resources heeft of gaat bieden, acht ik niet erg groot.
Belangrijk voor haar bestaan zal worden zij voor consumenten dingen goed gaat/kan integreren. Uitdagende taak want anderen zullen tot net zo aanpakken.
Met alleen connectiviteit, wordt wel Ă©Ă©n - van de sinds begin geroepen - "‘wens’ vervuld dat er geen koppelverkoop meer (mogelijk) is waarbij een prijsverlaging in antwoord op prijsverhoging handig zal worden vermeden

Zelf zal ik niet gauw meer via/bij Freedom een taak/dienst voor granted (laten) gebruiken/toepassen. Dingen die ik rechtstreeks bij anderen met bijbehorende condities en een wel toegerichte helpdesk kan afnemen.
Voor sommige andere zaken zal ik mij wenden tot BigTech, niet dat ik echt wil maar andermans windmolens draaien is een zucht in de wind.

Het is natuurlijk balen als je op korte termijn een ander plekje moet gaan zoeken voor je Jekyll site waar je zoveel tijd in geĂŻnvesteerd hebt. Maar ik ben wel blij dat Freedom andere prioriteiten stelt. Het lijkt goed te gaan met onze 4-jarige, maar we zitten echt nog niet in veilig, laat staan rustig vaarwater.

Laten we het team de ruimte geven om zich te concentreren op de zaken die nodig zijn om in dat veilige vaarwater te komen. Contracten en koppelingen glasvezelboeren, Soverin en Canal Digital achter de vodden zitten, helpdesk stroomlijnen, nieuwe mensen inwerken, processen aanpassen, softwarepakketten koppelen. Wel eens gewerkt bij een bedrijf dat net gestart is? Probeer je eens voor te stellen wat daar allemaal gebeurt.

Het helpt echt niet als wij hier met charters en andere documenten in de hand gaan roepen wat ze allemaal nog meer moeten doen. Allemaal ideeën die ik ook prachtig zou vinden, maar we hebben de luxe niet.

Met die basics, access en e-mail kan Freedom echt het verschil maken. Daar is geen alternatief voor. Hosting zonder bijsmaak voor een hobby website, daar is best veel keus in. Voor een paar tientjes per jaar ben je al onder de pannen bij Internettoday, Webreus, Cloud86 enz. Of hang zoals hierboven gesuggereerd een Rpi in je meterkast. Ik heb een tweedehands Intel NUCje met 32 GB. Gebruikt € 2,50 stroom per maand. Wist niets van Linux, maar al doende leert men en het is super betrouwbaar. Of neem een Synology NAS. Zit een zeer gebruiksvriendelijke reverse proxy in waardoor je meerdere sites op meerdere domeinen kan draaien. Op Intel modellen met een beetje RAM kan je goed Docker draaien.

3 likes

Mijn eigen simpele html website is precies op de ouderwetse manier via ssh linux/command line bij soverin en eigen domein tot stand gekomen, zonder gebruik te maken van andere tools. Het is er dus nu en ik begrijp dus niet waarom dat zou moeten verdwijnen. Ik wil dus gewoon remote kunnen inloggen op de server, en dat doe ik nu en het kan ook. Dat niet iedereen dit wil, begrijp ik, maar nu lijkt het erop dat Freedom op dezelfde wijze als voorheen XS4ALL de mogelijkheden voor gebruikers aan het afbouwen is. Daarvoor ben ik niet overgestapt van XS4ALL naar Freedom!

Thx4share; bekend - meer dan - hoe het zelf en bij anderen te doen.
Terzijde, van Soverin zelf hebben wij strikt formeel nog niets vernomen of en dat zij de geboden website-functie(s) zouden gaan opheffen.

Het is voor tech-savvy geen verhaal van techniek noch waar(mee) maar één van een principiële keuze van de in- , aan- en opzet.
Dat website en wijze waarop, gedoe geeft, was 4 jaar geleden ook al bekend.
Ik ben, ook als investeerder, echt benieuwd wat de prioriteiten zijn van Freedom inzake consumenten waarbij ik primair kijk naar de functionele inrichting.

Met email zijn, met meer functionaliteit, wel degelijk betaalde alternatieven te beginnen met Soverin zelf, natuurlijk Protonmail en menigeen houdt het zekerheidshalve bij vermaledijd Outlook.
Ik denk dat Freedom niet moet willen proberen zich daarop of mee te onderscheiden: KISS Keep It Simply Save

Helemaal mee eens, met de duopolie in kabel (Ziggo monopolie) en glasvezel (KPN in de meeste gebieden, maar altijd maar 1 fiber leverancier) is Freedom het enige alternatief op die glasvezel. Ik ben blij dat er nu ook concurrentie is tussen belichters en ik was ook (een van) de eerste die hier overstapten. Zodra er een alternatief voor CD via een ontvanger wordt aangeboden dan zal ik daar ook serieus over nadenken.

Dat Freedom zich inzet voor de digitale veiligheid/vrijheid en het doorbreken van monopolien vind ik persoonlijk belangrijker dan services aanbieden waar al in gegrossierd wordt


Maar tja, dat is mijn mening, voor sommigen is een one-stop-shop belangrijker. (misschien is Freedom dan niet de partij) Alles heeft voor en nadelen en alles is een keuze, ook niet kiezen. :wink:

1 like

Ik zie Freedom juist wel als one-stop omdat zij kwaliteitsdiensten van anderen bundelt - tot MijnFreedom - waarmee de gebruikers een haar in zienswijze goed en voldoende veilig internet verkrijgen.

Wat dan precies open, goed, veilig, privacy, deskundig en internet; naast hoe voor wie hoe nuttig of bedoeld, is geheel aan de situationele verwachting en experimentele invulling van/voor een gebruiker.

1 like

Dan is zoeken naar een alternatief geen gek idee, maar ik kan me voorstellen dat dat op korte termijn lastig is. Als ik het zo lees is het Soverin die de stekker eruit trekt op dit punt, niet Freedom.

Dan rijst de vraag, is het te arbeidsintensief (we hebben de mensen niet) of zijn de kosten door de arbeidsintensiviteit te hoog voor Soverin dat ze er vanaf willen. In het eerste geval wordt het lastig (overal is personeelstekort), in het 2e geval zou een betaald alternatief een optie kunnen zijn.

2 likes

In dit item veel commentaar, wensen en mogelijkheden gelezen.

Als Soverin stopt met de service, dan komt Freedom voor de keuze:
.1. er (dus) ook mee stoppen (aantal ontevreden klanten)
.2. het bij een andere partij inkopen (welke dan; privacy, degelijkheid,enz. ?)
.3. het snel zĂšlf ontwikkelen (handjes en hoofdjes tekort)

Ik vermoed (maar kan er naast zitten) dat wij :spraydot: Freedom en onszelf het meeste vooruit helpen
door ons op deze keus te richten
en met handzame tips te komen.

3 likes

Ik ben sinds een paar dagen dus noodgedwongen aan het overwegen wat ik doe met mijn websites. Ik heb nog 6 weken.

Het aanbod Static Site Generation (SSG) is niet groot. Jekyll is vooral in gebruik metGithub (https://jekyllrb.com/), dus dat zou het meest logische alternatief zijn.

Rest alleen de vraag: wil ik mijn site(s) wel bij Microsoft (Github) hosten? :face_with_peeking_eye:

1 like

Het begint met: wil Freedom haar community de (Jekyll) website functie bieden ?

Waarna er constructieve(re) discussie kan komen met hoe, wat, waar, wanneer, wie te faciliteren etc.etc.
Vooralsnog heb ik niet de indruk dat Freedom het wil, laat staan zich verder druk wil, kan, gaat, zelfs zorgen moet maken met een 9,0 op de schaal van andere waardering.

Ik zie helaas ook niet 123, harentwege, een houdbare oplossing van een faciliteit waarvoor ongetwijfeld o.a. mijnFreedom allerhande zal moeten worden verbouwd.
De meest eenvoudige methode is (plausibel verpakt) afstoppen en gebruikers het verder elders laten uitzoeken.

Ik vrees zelf doen in al of niet een VPS of (docker)doosje dat je zelf moet zien te beheren en (veilig) beheersen.

Github is een optie, vermits je dat wilt of anders een jamstacker als hoster (https://www.netlify.com/ of https://cloudcannon.com/ ? ) die Jekyll aware zijn met met weer allerlei offtopic kenmerken.

Jekyll was op zich aardig, maar in mijn ogen had het met name meerwaarde voor LaTeX, voor de rest kan het wat mij betreft prima met standaard HTML. Voor LaTeX op mijn website heb ik dus een alternatief gevonden. Moet nog wel een keer de plaatjes scrapen zodat als die service er mee zou ophouden ik de formules nog zelf in plaatjes vorm heb.

Ik begrijp hier wel uit dat Freedom gewoon nog 1x gratis domeinnaam afgeeft met e-mail gebruik? Het gaat hier toch alleen om website ruimte die er mee stopt?

Yes dat klopt. Bij een eigen domein kon je kosteloos een website plaatsen. Dit komt te vervallen.

1 like