De websitefunctie op MIJNFreedom stopt per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 stoppen we met het aanbieden van de websitefunctie op MIJNFreedom. De functie wordt aangeboden door onze mailpartner Soverin. Het ondersteunen en onderhouden van de websitefunctie op MIJNFreedom blijkt te arbeidsintensief voor Soverin. In verhouding weegt de hoeveelheid werk niet op tegen het aantal gebruikers van de dienst en daarom is besloten hiermee te stoppen.

Maak je gebruik van de websitefunctie?

Zorg er dan voor dat je voor 1 januari 2024 je website download. Volg hiervoor de stappen uit deze handleiding: https://helpdesk.freedom.nl/hoe-download-ik-de-website-op-mijnfreedom

De redirects die je hebt ingesteld voor je website worden automatisch overgezet naar het nieuwe systeem dat Soverin hiervoor heeft gebouwd. Je behoudt deze dus gewoon.

Alternatief voor de websitefunctie

Als alternatief kunnen we webhosting van Freedom aanbieden. Er zijn twee varianten beschikbaar:

 • Basis €15,- per maand
 • Extra €20,- per maand

Meer informatie over deze dienst vind je hier: https://freedom.nl/diensten/webhosting

Indien je hier gebruik van wilt maken kun je dit zelf aanschaffen. Op deze pagina vind je meer informatie over het aanschaffen van webhosting: https://helpdesk.freedom.nl/sub-category/installeren-hosting

Uiteraard is het ook mogelijk om de service ergens anders af te nemen.


Zie het oorspronkelijke bericht op https://freedom.nl/nieuwsartikel/de-websitefunctie-op-mijnfreedom-stopt-per-1-januari-2024

Hoezeker is het dat Freedom niet ook gaat stoppen met het gratis aanbieden van een domeinnaam en bijbehorende mail diensten?

Ik zou dit graag willen weten i.v.m. een aanstaande verhuizing van een domein naar Freedom.

Het geboden alternatief is natuurlijk veel te duur voor wat statistiche websites.

Heb inmiddels e.a. elders ondergebracht (Mini: onze goedkoopste webhosting ooit | STRATO , onderaan pagina staan de specs in detail):

Kost me inclusief .nl domeinnaam nog geen € 1,- per maand.
2 GB webspace, gebruik maar 400 MB tot nu toe voor 3 websites. 100 mailboxen op het domein (totaal maar 1 GB mail ruimte, maar voor die paar mailboxen extra voldoende)
onbeperkt dataverkeer
Helaas dan geen SSL op subdomeinen, wel op hoofdomein, kan ik wel mee leven; Dan maar de verschillende websites via subdirectories. SSL optie voor subdomeinen is me te duur.

Helaas lukt het me niet om via de DNS van freedom de subdomeinen op mijn domein bij freedom, die door te linken naar de nieuwe websites met nieuwe domeinnaam.

1 like

Het eerste .nl domein blijft je kosteloos kunnen krijgen. Het bestaan van de domeindienst net als de e-maildiens zijn voor ons, net als onze leverancier, van groot belang. Dus ik kan je verzekeren dat wij er niet mee gaan stoppen.

Neem graag contact op met onze support met het probleem waar je tegen aan loopt. Dan helpen we je graag verder.

1 like

Dat is een Self-Fulfilling Prophecy. Dat wil niet zeggen dat er geen behoefte aan was/is.
De uitleg op de helpdesk pagina’s was minimaal (ja, die is/was er dus wel), de documentatie zeer beperkt, en het beantwoorden van vragen aan de helpdesk duurt weken tot maanden, ook bi core functie onderwerpen.

Een goede basic website functie zou prima passen bij de doelstellingen van het Corporate Charter Corporate charter | Freedom

Een paar quotes:

 • "Freedom draagt bij aan een beter internet. Technisch en maatschappelijk. Onze ambitie is om voorop te lopen en een bijdrage te leveren aan de (wereldwijde) ontwikkeling van nieuwe diensten op gebieden als privacy, veiligheid, open data en open source. "
 • “Freedom wil op een economisch rendabele manier zowel particuliere als zakelijke klanten bedienen.”
 • “Daarnaast wil Freedom ook een maatschappelijk relevante bijdrage leveren om internet als middel voor vrije en open communicatie en publiek toegankelijke informatie beschikbaar te houden.”
 • “Freedom stimuleert innovatie. Zowel binnen het bedrijf, bij haar medewerkers en bij haar klanten, door de vrijheid en mogelijkheden tot experimenteren te stimuleren en te belonen. Dit leidt tot verbeteringen van bestaande diensten en nieuwe diensten van Freedom.”

En een paar quotes uit het beleidsplan (https://freedom.nl/files/Stichting%20Appeltaart/stichting-appeltaart-beleidsplan-2021-2024.pdf):

 • De belangrijkste ambitie uit het Corporate Charter is om een bijdrage te leveren aan de
  (wereldwijde) ontwikkeling van nieuwe diensten op gebieden als privacy, veiligheid, open data en
  open source""
 • Door het oprichten van een nieuwe internetprovider, Freedom Internet bv, wil de Stichting
  Appeltaart een toekomstbestendige, onafhankelijke nieuwe aanbieder in Nederland creëren.

Daar komt op deze manier niet veel van terecht. En de onafhankelijkheid is dus ook een dingetje.

1 like

Ai. Spijtige uitkomst. Vaak is het toch wel fijn om iets van een statische pagina op je domein te hebben als visitekaartje. En simpele/statische webspace upsellen naar een pakket van 15 euro vind ik niet een heel positieve boodschap naar de toekomst toe, eerlijk gezegd. Vooral omdat dit jaren geleden nog als inbegrepen dienst werd gezien bij een internet abo. Maar I know, in het verleden behaalde resultaten enz enz.

Ik ben sinds 2017 klant van Soverin en ik hoor eigenlijk al jaren niks meer over ontwikkelingen, vanuit Soverin zelf. Ik heb mij ooit opgegeven voor een nieuwsbrief van ze maar ik vraag mij af of er uberhaupt 1 verstuurd is. :sweat_smile: Het is dat ik toen via Freedom heb moeten vernemen dat de infra van Duitsland naar Freedom is gegaan.

Ik ben ook al wat jaartjes lid van Soverin, deels zakelijk en puur om te kijken hoe “zij” het doen.
Soverin blinkt niet uit in documentatie en communicatie maar voor een tech-savvy is dat - buiten harde storingen - minder tot geen probleem.
Wel goed dat Soverin de locatie van Hetzner zijn onvlucht en nu, bij mijn weten - dichterbij kantoor - in Amsterdam zitten.

De website-functie van Soverin heb ik buiten dat het kan (visitekaartje & parkeren van wat PGP keys) nooit echt gezien als nodig.
Iets dat wij thuis totaal anders zagen met Freedom waar we de website een vervanger werd voor de teloor gegane xs4kpn - ik geef toe uit hun krachten gegroeide - homepages.

Het zou wel mooi zijn als er alternatief voor de webdienst die er was een simpele webdienst komt zoals we die vroegah ook bij XS4ALL hadden: Een homedirectory waar je wat statische content kon neerzetten. Geen php, geen database, geen toeters en/of bellen, gewoon statische content serveren.
How hard can it be?

4 likes

Dat was het effectief geworden doordat er van Jekyll bijna niets meer werkte.
En zelfs dat gooien ze nu weg. Freedom is te afhankelijk van toeleveranciers en dus niet onafhankelijk

Van de doelstellingen genoemd in het corporate charter komt weinig c.q. onvoldoende terecht en niet alleen op het gebied van de websites.

Ik denk dat Stichting Appeltaart nu hard moet ingrijpen voordat het echt verkeerd gaat met Freedom.

tldr; probleem is niet Jekyll techniek maar het gebrekkig gemaakte “beheer” en het ontoegankelijk gebruik.
En ja, ondertussen is (mij, ook) duidelijk geworden dat Freedom (voort)drijft op wat anderen haar vergunnen.

Kleine tip, een RPi kost nauwelijks wat, vreet geen stroom en is prima bruikbaar voor een statische website. It’s not that hard. Kop koffie erbij en prutten. :wink:

En ja, die draait hier op een rpi, layout is ongewijzigd sinds '98. :wink: (Maar ik doe de IT hier ook zelf en heb een klein bedrijfje en externe VPS’en voor DNS/mail en klanten)

Kortom, omdat Freedom dat ook zou eenvoudig kunnen bieden en het veel te ingewikkeld vindt, kun je het beter zelf doen ?

Het maakt o.a. duidelijk, dat Freedom afscheid neemt van internetdiensten dat voor puristen - ergens terecht - ook niet haar taak is. Zelf ben ik overgiens ook van mening dat Freedom alleen internet-connectiviteit moet regelen. Iets dat haar, gezien samenwerking met onderhavige belichters, mogelijk beter past.

Terzijde is het lokaal draaien van een website niet zo makkelijk als dat een “kenner” dat zegt te doen is.
Ik wil thuis sws geen honeypots hebben die anderen gaan uitdagen mijn diensten thuis te kraken.
De reden dat ik (mijn) basiszaken extern doe zodat ik thuis niet de alwetende baas hoef uit te hangen en wanneer iets stuk is, gewoon naar de helpdesk van een haperende dienst kan verwijzen.

Is ook een optie, of een vps nemen en daar de site draaien, of… opties zat. Blijkbaar is via Freedom (soverin) geen optie meer binnenkort.

BTW als je geen honeypot wil, smart tv in huis, smartphone, slimme thermostaat,…? Die website, zeker met alleen statische content, is je uitdaging niet als je weet hoe je web verkeer door kan laten.

Maar freedom alleen de lijn laten doen en verder niets vind ik ook prima (meer dan de lijn gebruik ik namelijk niet :wink: ), maar daar denkt het gross van Nederland anders over. (en veel van de huidige klanten) Een eigen website was echter redelijk uniek en het blijkt niet rendabel.

Bedankt voor de tips. Zelf ben ik niet op zoek naar andere hosting, mijn eigen websites hebben altijd al gedraaid op een server aan m’n DSL lijn en op een VPS bij Soleus.
Mijn opmerking was ook meer gericht op: Doe iets simpels en maar daarmee een groep gebruikers blij.

Iets als een shell server/vps bedoel je? Dat zou geen slechte zijn. SImpele website in een directory en klaar. Al denk ik dat daar tegenwoordig nog minder gebruik van gaat worden gemaakt dan een web interface voor een website.

Shell toegang, ik ben voor!

Precies dat … in gedachte denk ik dan met weemoed terug aan de welbekende shell.xs4all.nl. Voor technisch minder onderlegde gebruikers misschien een webinterfaceje om files te uploaden.
De basis dienstverlending (websererver) is niet moeilijker dan een *nix achtig OS met ssh en apache erop met een redelijk standaard config. Het webinterfaceje zal misschien iets met php moeten doen, maar als die stuk is draait je website in ieder geval door en kan je er via ssh nog altijd bij

Yup, die. Ik heb een flinke tijd een shell only account gehad, totdat KPN inhalig werd en dat abonnement van 10 naar 15 ging. Ik heb nu 2 VPS’en voor 9.14 (totaal)

Ik denk dat een website met php niet echt nodig is voor de upload. Een handleiding voor uploaden via winscp zal voor de meeste geinteresseerden wel genoeg zijn.

Leuk en ik dat pas 3 straten verderop zie liggen voorbij website, dataopslag en s/ftp.

Wat mensen zich ws niet echt realiseren dat niet alleen de website verdwijnt maar daarmee OOK de onderliggend geboden dataopslag met verwerking en toegang die dat mechanisme bied en straks bood.
Strikt genomen verdwijnt dan dus (waarbij ik vast iets anders zal missen, dat ik niet gebruik/te):

 1. Jekyll
 2. Markdown
 3. Liquid
 4. html/website met o.a. css & https (certificaat)
 5. Daarmee effectief het CMS
 6. Dataopslag te gebruiken als cloud.
 7. Online Plaatjes en de teksteditor for the above
 8. Onduidelijk, nog niets gehoord: html rewrite
  Inzake item 6 zal ik ergens een plek moeten terugvinden voor de ca 1GB aan/voor statische dataopslag.

NB: Zelf niet weten wat/waarvoor het is of gebruiken van dat alles, maakt het nog niet dus onbelangrijk dat er dus geen toepassing of wenselijkheid voor is.

Kortom er verdwijnt veel meer dat alleen wat men (be)noemt, de “website” functie.

En wat er dus ook verdwijnt is het zich houden aan de corporate charter en het laat daarnaast pijnlijk laat zien dat Freedom helemaal niet onafhanklelijk is, wat het volgens het beleidsplan wel zou moeten zijn.

Dat samen is een veel grotere bedreiging voor Freedom dan het verdwijnen van die functies op zich en een grotere bedreiging voor het voortbestaan van Freedom dan men zich nu realiseert .